kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4175
EURO
34,8410
STERLIN
40,8438
BITCOIN
$62.972
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
17°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Dünyaya taş satıyorlar

Dünyaya taş satıyorlar
29.01.2014
0
A+
A-

mermer web

İngiltere 2013 yılında Türkiye’nin en önemli seramik ve mermer gibi doğal taş ticareti partnerlerinden birisi oldu. Başta Afyon olmak üzere Denizli, Batman, Araban,  gibi pek çok bölgeden Ingiltere’ye ulaşan mermerler, ayrıca dünyanın 147 ayrı ülkesine satılıyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  Türkiye’nin 2013 yıl sonu itibariyle sadece seramik ve toprak ürünleri sektörünün toplam ihracatı 1 milyar doları geçti. İngiltere, Almanya, İngiltere, Irak, İsrail ve Azerbaycan gibi ülkelerle birlikte en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği verilerinden derlenen bilgiler göre ise, 2012 yılında 1 milyar 901 milyon 425 bin dolar olan doğal taş ihracatı, 2013’te yüzde 17 artarak 2 milyar 225 milyon 35 bin dolara ulaştı. Geçen yıl, ihracatı yüzde 27 artan ham mermer-traverten, 1 milyar 123 milyon 107 bin dolarla sektör ihracatında ilk sırada yer aldı.  Bu ürünü, 761 milyon 504 bin dolarla işlenmiş mermer, 261 milyon 210 bin dolarla işlenmiş traverten, 24 milyon 447 bin dolarla inşaata elverişli diğer işlenmiş taşlar, 17 milyon 686 bin dolarla ham granit, 14 milyon 273 bin dolarla doğal taşlardan karo, ranül, parça ve tozları, 14 milyon 52 bin dolarla işlenmiş granit izledi.

mermer

TÜRKİYE EN ÖNEMLİ MERMER ÜRETİCİLERİNDEN

Marmara ve Ege Bölgeleri başta olmak üzere, Trakya’dan Doğu Anadolu’ya kadar hemen tüm Türkiye’de 250’nin üzerinde değişik renk, doku ve desende doğal taş çeşidi üretimi yapılıyor. Doğaltaş sektörü en fazla ihracatı 981 milyon 879 bin dolarla Çin’e gerçekleştirdi. İhracatın en önemli kısmını oluşturan işlenmiş mermer ve traverten ihracatında ilk sıralarda ABD, Irak, Suudi Arabistan, İngiltere, Libya geliyor.

Türkiye’de sadece mermercilik sektöründe yaklaşık 800 ocak, bin 500 fabrika ve 7 bin civarında atölyenin faaliyet gösteriyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün raporlarına göre Türkiye 5 milyar metreküp mermer rezervi ile dünya mermer potansiyelinin yüzde 40’ına sahip ve bugünkü temposuyla dünya tüketimini 80 yıl karşılayabilecek düzeyde.

İNGİLTERE PAZARI BÜYÜYOR

Son yıllarda İngiltere dünyanın en önemli doğal taş ithalatçılarından birisi haline gelmiş durumda. Avrupa’nın en büyük pazarı olan ülkeye yılda 350 milyon sterlin dolayında ithalat yapılıyor. 4 bin dolayında firmanın faaliyet gösterdiği doğal taş sektöründe en büyük ithalatçı ülkeler Çin, İtalya ve Türkiye gibi ülkeler.

Mimari yapının özenle korunduğu bir şehircilik anlayışına sahip olan İngiltere’de son yıllarda artan restorasyon projeleri ve yeni konut üretimi doğal taş ihtiyacını her geçen gün arttırıyor. Altyapı inşaatları, şehir merkezlerindeki cadde düzenlemeleri doğaltaş talebinde önemli rol oynuyor. Evlerde doğaltaşların mutfak tezgahı ve lavabo olarak kullanımı hızla artarken, hijyenik ve daha kolay silinebilir olması, özellikle kamu sektöründeki yapılarda doğal taş kullanımına ilgiyi yükseltiyor. Türkiye İngiltere’nin yarı işlenmiş mermer ve traverten ithalatında İtalya’nın önünde ilk sırada yer alıyor.

murat yurtseven web

Murat Yurtseven – HOME TILES

“11 yıldır Stone Crest Marble firması ile mermer ve doğal taş sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Son 4 yılda Londra genelinde sayılarını 10’a yükselttiğimiz Home Tiles zinciri ile perakende satışlarımıza ciddi bir ivme kazandırmış bulunuyoruz. Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 70’ini Türkiye’den tedarik ediyoruz. Hitit Seramik ürünlerinin distribütörlüğünü de yapıyoruz. Büyük çaplı inşaat projelerinden bireysel ev dekorasyonlarına kadar, Britanya’nın her noktasına ürün gönderiyoruz. Geleneksel İngiliz mimarisinde banyo ve mutfaklarda halı kaplama kullanılması alışkanlığı, yerini giderek mermer ve diğer doğal taşlara bırakıyor. Hijyenin yanısıra fayansların altına ısı yalıtım sistemleri kurulabilmesi, pek çok insanı doğal taş ve mermer kullanımına özendiriyor. Yıllık 700 bin metreküpü aşan satışımızda Türkiye önemli bir rol oynuyor. Türk mermeri son yıllarda, kalitesi ve fiyatları ile pazarda daha çok talep görüyor.”

gunay veli web

Günay Veli – IONIC STONE

2001 yılından bu yana Denizli’de bulunan kendi fabrikamızda ürettiğimiz mermerleri İngiltere’ye pazarlıyoruz. St Albans bölgesinde bulunan merkez depomuzdan ülkenin her tarafına ürün gönderiyoruz. İngiltere’nin çeşitli bölgelerinde ürünlerimizi bulunduran distribütörlerimiz mevcut. Ürünlerimizin kalitesi ve zamanında teslimat gibi konularda gösterdiğimiz özen, her geçen yıl daha çok sayıda kişi ve firma tarafından tercih edilmemizi sağlıyor. İngiltere’de belediye konutlarından sıradan ev sahiplerine kadar pek çok insan mermer kullanımına yöneliyor. Bu anlamı ile gelişen bir pazar. Türkiye son yıllarda bu sektörde İtalya ile rekabetinde önemli avantaj yakalamış durumda. Türk üreticileri zorlayan en önemli faktörlerin başında kar marjlarının düşük olması ve fiyat rekabeti geliyor. Bu konuda firma olarak özenli davranıyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.