Banbury bölgesinde üç okulu sponsor etmek isteyen fakat henüz bu konuda projelerini somutlaştıramamış olan Enver Yücel, İngiliz eğitim sistemine girme isteğini tekrar vurguladı. Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve birçok özel okulu olan Yücel, ismini İngiltere’ye de taşımak istiyor.
Enver Yücel ve oğlu tarafından BAU Foundation isimli şirket aracılığıyla Ağustos ayında kurulan, akademik yatırım firması Mentora; İngiltere’de bulunan Warriner, Hornton ve Sibford Gower Okulları’nın idaresini üstlenmek için girişimlerde bulunmuş, İngiltere Eğitim Bakanlığı tarafından da ailelere tanıştırılmıştı.
En başta Yücel’in sponsorluğunda birkaç okul içeren bir akademiye dönüştürülme fikrine sıcak bakan okul yöneticileri, daha sonradan bu projeye olan desteklerini kestiler. Velilerin yeni düzenlemeler konusunda bilgilendirildiği birer mektup yollanmış olsa da geçtiğimiz yılın sonunda Yücel’in şirketini eleştiren yazılar ortaya çıkmaya başladı. Warriner okulunun başındaki Dr. Annabel Kay, birçok okulun üyesi olduğu bir eğitim bloğunda okuduğu bir rapordan sonra okulların projeden çekildiğini açıkladı. Gerekçe olarak ise “yapı ve finansal sistemlerin hız ve ulaşımları” hakkında sahip oldukları endişeleri gösterdi.
Eğitim konusunda uzman Fiona Millar tarafından yönetilen blogda Bahçeşehir Üniversitesi’nin işletmeden memnun olmayan eski çalışanlarının ve Yücel’in projelerini destekleyen insannların görüşlerine yer veriliyor. Blog’daki yazılarda Yücel’in yerel rekabetçileri, okullarındaki eski ve şu anki öğrencilerin ebeveynleri ve yerel yöneticilerinin eleştirel görüşleri de yer aldı.
Oxfordshire Öğretmenler Birliği de Warriner Okulu’nun projesini endişeyle karşılamış ve Eğitim Bakanlığı’nı okullarla işletmeler arasında aracılık yapmakla ve potansiyel sponsorları yeterince iyi incelememekle suçluyor.
Bahcesehir Universitesi egitimciye onem vermis olsaydi, iyi yerlerden doktora almis hocalarini kadrolarinda tutardi. Bunun yerine Bahcesehir Universitesi henuz doktorasi olmayan yeni yetisen ogretim gorevlilerini ucuz ve kadrosuz olarak uzun mesailer calistiriyor. Enver Yucel’in TUSIAD’da soyledigi “Egitimcileri Egitelim” cok manidar bir o kadar da dusundurucu, kendisi maddi kaygilardan dolayi iyi yetismis egitimcileri desteklemiyor, bu kisileri Bahcesehir Universitesinden gonderiyor bu cok acik ortada…
Fiona Millar’in blogun da buna benzer bircok hadise vurgulandi. Tecrubesiz egitimciler ucuz, fakat topluma ne kadar yararli, bu konuyu dusunelim lutfen.
Bunun yaninda egitimden para kazanma modeli ne kadar dogru, yolsuzluk arastirmalari surerken bir de vakif universitelerinin icine girilme, iyice arastirilmali. Bahcesehir Universitesini Guvenlik Sirketi kime ait sorusturulmali, bunun yaninda temizlik, yemek vb sirketlerin sahipleri kim mutlaka bakilmali…