Financial Times gazetesi, Avrupa’nın göçmen kriziyle mücadele için Türkiye’nin kapısını çalabileceğini, bunun da Ankara’ya pazarlık gücü verdiğini yazdı.
Gazetenin Brüksel’deki diplomasi editörü Alex Barker’a göre Türkiye, Avrupa Birliği’nden ilk etapta vatandaşlarına vize muafiyeti isteyebilir.
Barker, göçmen krizinin Türkiye-AB ilişkilerinde “dönüştürücü bir güce sahip olabileceği” yorumunu yapıyor.
Analizde, Türkiye’nin AB’nin mülteciler için tampon bölgesi konumuna gelmesi durumunda doğal olarak Ankara’nın da bu duruma ilişkin bazı talepleri olabileceği belirtiliyor.
Barker’a göre AB mülteciler için 1 milyar euro toplamaya çalışıyor. Bugüne kadar Türkiye’deki mültecilere yaklaşık 200 milyon dolar ayrılırken, Türkiye ise onlara kendi bütçesinden 6 milyar dolar ayırdı.
TÜRKİYE’NİN TALEPLERİ
Financial Times’taki analizde, Türkiye’nin olası talepleriyle ilgili satırlar ise şöyle:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusunda siyasi bir çıkmazla karşı karşıya. Bu, AB’nin cazibesinin azalması için kritik önemde. Ek AB fonları ağrıyı hafifletebilir.
“Ama Türkiye paradan daha fazlasını talep edebilir. Ankara başlangıç olarak vize muafiyeti, özellikle de Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı istiyor.”
Analizde, AB ile Türkiye arasında 2013 yılında çizilen yol haritası hatırlatılıyor ve burada “Avrupa’ya Türkiye üzerinden varan mültecileri Ankara’nın geri almayı kabul etmesi karşılığında, 2017’den itibaren vize bariyerlerinin kalkmaya başlayacağı” maddesinin yer aldığı belirtiliyor.
Ancak AB’deki bazı ülkelerin, yerine getirilmesi imkânsız şartlar öne sürerek sürecin ilerlemesine karşı çıktıkları belirtiliyor.
Financial Times’ın diplomasi editörü, krize rağmen bazı Avrupalı siyasetçilerin “Avrupa’ya serbestçe gidebilecek 75 milyon Türkü AB’nin kaldıramayacağı, kota tartışmalarını zehirleyen Müslüman karşıtı siyasi gerilimin de AB’nin çözümü dışarda aramasına engel olacağı” görüşünde. (BBC Türkçe)