kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
STERLIN
40,6287
BITCOIN
$64.250
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yeni dönem
17.08.2022
0
A+
A-

İsrail medyası, bugün öğlen saatlerinde Türkiye ve İsrail ilişkilerini etkileyecek önemli bir duyurunun yapılacağını açıklamıştı. Beklenen açıklama İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu.

İsrail ve Türkiye on yıldan uzun süredir gergin olan diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya çalışırken, İsrail medyası bugün iki ülke arasında önemli bir gelişmenin yaşanmasının beklendiğini duyurmuştu.

12 yıl önce Mavi Marmara olayıyla bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri son dönemde ivme kazanırken, İsrail basını, iki ülkenin yakın zamanda bir açıklama yaparak, ‘ilişkilerin tam anlamıyla normale döndüğünü ilan edeceğini’ açıklamıştı.

İSRAİL’DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Bu haberlerin ardından tüm dünyanın gözü kulağı İsrail’e çevrilirken, İsrail Başbakanı Yair Lapid’den beklenen açıklama geldi. İsrail Başbakanı Yair Lapid’in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye’nin tam diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdiklerini ve ilişkilerde istikrarlı bir iyileşmenin ardından karşılıklı olarak büyükelçiliklerin yeniden açılacağı ve büyükelçilerin atanacağı belirtildi.

Açıklamada, “İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.” ifadeleri kullanıldı

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldıklarını doğruladı. Çavuşoğlu, “Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrailde diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrailden de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor.” dedi.

MAVİ MARMARA OLAYI

İsrail’in, dış dünyayla bütün bağlantısını kopardığı Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010 yılında dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda aktivistle birlikte İstanbul’dan yola çıkmış, İsrail’in gemiye havadan ve sudan düzenlediği saldırı sonucu 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından İsrail ve Türkiye arasında ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.