kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
STERLIN
41,0359
BITCOIN
$70.738
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Boğaziçi protestoları dış basında: ‘Türkiye’de yüzlerce öğrenci gözaltına alındı, polis şiddete başvurmakla suçlanıyor’

Boğaziçi protestoları dış basında: ‘Türkiye’de yüzlerce öğrenci gözaltına alındı, polis şiddete başvurmakla suçlanıyor’
03.02.2021
0
A+
A-

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemlerinde polisin müdahalesi ve çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına sayfalarında yer verdi.

Gazetenin öğrenci eylemleri ile ilgili Tessa Fox imzalı haberinin başlığı, “Yüzlerce öğrenci gözaltına alındı, İstanbul’daki gösterilerde polis şiddete başvurmakla suçlanıyor”.

Haberde, binalarda keskin nişancıların görüldüğü ve öğrencilerin polisi protestoları bastırmak için sert yöntemlere başvurmakla itham ettiği belirtiliyor.

Salı günkü gösterilerde yüzlerce kişinin gözaltına alındığı ve protestocularla polis arasındaki çatışmalarda pek çok kişinin plastik mermi ve biber gazı ile yaralandığı aktarılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği gösterilerde helikopterlerin göstericiler üzerinde dolaştığı ve 228 kişinin gözaltına alınmasının protestoculara karşı sert taktiklerin kullanıldığı iddialarına neden olduğu; Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan protestoların, LGBTİ+ haklarının savunusu ve polis şiddetine karşı tepkiye dönüştüğü ifade ediliyor.

İstanbul Valiliği’nin Beşiktaş ve Sarıyer’de gösterileri yasaklaması üzerine Salı günü öğrencilerin Kadıköy’e gittiği ve polisin öğrenci kartı olan bazı kişileri gözaltına aldığı belirtiliyor.

‘Hükümet, muhalefeti susturmak için yeni bir baskı dalgası başlatıyor’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun LGBTİ topluluğu ile ilgili açıklamalarıyla ilgili olarak Daily Telegraph’a konuşan 21 yaşındaki Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Yaren Bozar, LGBT’lerin hedef alındığını ve günah keçisi ilan edildiğini söylüyor.

Sosyoloji bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Yaren Bozar, “LGBT haklarını ihlal etmek ve bu protestoyu sadece onların cinsel kimlikleriyle ilgiliymiş gibi göstermek için sert tavır alındı. Şu an kimliklerle ilgili değil, demokratik olmayan bir durum söz konusu” diyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Zeynep Gambetti de “Hükümet, muhalefeti susturmak için yeni bir baskı dalgası başlatıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

‘Toplumsal mutabakata dayalı bir yargı reformu olacağını sanmıyorum’

Bloomberg haber sitesindeki değerlendirmede ise şu ifadeler kullanılıyor:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batılı müttefiklerle bağları onarma amacı taşıyan değişim vaatleri ile ülke içinde muhalefeti hedef alması uyumsuzluk, onun reform gündeminin makyajdan ibaret olduğu iddialarını güçlendirdi.”

İstanbul’dan siyasal iletişim uzmanı Gülfem Saydan Sanver, “Son gelişmelere baktığımızda, toplumsal mutabakata dayalı bir yargı reformu olacağını sanmıyorum” diyor.

Ayrıca, geçen hafta bir sergide Kabe resmi ve kenarlarına LGBTİ bayraklarının yerleştirilmesi sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun paylaştığı tweetin, Twitter tarafından “nefret söylemi” olarak görülüp gizlenmesi hatırlatılıyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.