kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4996
EURO
34,5576
STERLIN
40,4099
BITCOIN
$61.775
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

FT: Referandumda sarsılan Erdoğan AKP’yi silkeliyor

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin Çarşamba günkü sayısında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 16’ncı kuruluş yıldönümü etkinliklerine dair bir haber-analiz yer alıyor.

FT: Referandumda sarsılan Erdoğan AKP’yi silkeliyor
30.08.2017
0
A+
A-

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin Çarşamba günkü sayısında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 16’ncı kuruluş yıldönümü etkinliklerine dair bir haber-analiz yer alıyor.

FT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda beklediği kadar yüksek oy alamamasından dolayı ‘sarsıldığını’ öne sürerek, bunun üzerine AKP’nin yönetim kadrosu ve politikalarında radikal değişikliklere gittiğini belirtiyor.

FT, Başkanlık Sarayı’nda “iktidarda geçen 15 yılın ardından parti ile destekçileri arasındaki romantik ilişkinin tutkusunu yitirmesinden korkulduğu” yorumunu yapıyor.

FT’nin haberine göre, AKP’deki il ve ilçe teşkilatlarında başlayan değişim, belediye başkanları ile milletvekillerine de uzanması bekleniyor:

“Ama aynı zamanda bu süreç, Gülen hareketi ile bağlantılı olanların sessizce ayıklanması için de kullanılacak. AKP yetkililerine göre, bunlara ek olarak Erdoğan’a yeterince sadık görülmeyenler ve adı yolsuzluğa karışanlar da ayıklanacak.”

FT, partideki bu revizenin katalizörünün, 16 Nisan’daki anayasa değişimi referandumunun kılpayı kazanılması olduğu yorumunu yapıyor.

ÖZELLİKLE GENÇ SEÇMENİ ÇEKECEK YENİ YOLLAR ARANIYOR

Haberde, Türkiye’de 18-25 yaş arası 8 milyon seçmen bulunduğu ve bu gençlerin 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda “hayır” oyu verdiği hatırlatılarak, AKP stratejistlerinin şimdi özellikle bu gençleri partiye çekmenin yollarını aradığı yorumu yapılıyor.

Ancak FT’ye göre yapılan bu değişiklikler, hamilik ağına dayanan sistemde bazı ihtilafların doğmasına da neden olabilir.

Gazeteye konuşan ancak isminin yazılmasını istemeyen bir AKP’li, “Herkes birinin adamı. Bakanlar kendi bölgelerinin il başkanlarını korumaya çalışıyor” diyor.

AKP FARKLI KESİMLERİ BİRLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ

Haberde ayrıca, gerek parti içinden gerekse de muhaliflerden AKP’nin en büyük sorununun bir zamanlar sahip olduğu tek çatı altında birleştirici olma özelliğini kaybettiği eleştirilerinin yapıldığı vurgulanıyor.

Gazeteye konuşan bir AKP’li, Erdoğan’ın kendisi dışındaki herkesin kusurlarını görmesinden şikayet ediyor:

“Merak ediyorum; Erdoğan gece yatağa girdiğinde hiç ‘Acaba ben de yorulmuş olabilir miyim?’ diye düşünüyor mu… Ama bu soruyu bizim sormamıza izin verilmiyor”.

PARTİ İÇİNDEN MEYDAN OKUMA OLMAZ

FT’ye göre, parti içinde hoşnutsuzluk olsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik bir meydan okumanın olması beklenmiyor.

Gazeteye konuşan araştırmacı Emre Çalışkan, “Parti üyeleri Erdoğan’ın gücü elinde tutmasından memnun değil ama Erdoğan’ın devam eden geniş halk desteği, eleştiriye çok az yer bırakıyor” diyor.

Ancak FT’ye göre tüm bunlara rağmen Erdoğan’ın başının asıl dertte olduğu yer iç değil, dış siyaset:

“Erdoğan, ekonomik büyümeyi sürdürmek, Suriye’deki savaşın etkileriyle mücadele etmek ve hem Avrupa hem de ABD ile ilişkilerde yaşanan sarsıntıları idare etmek zorunda.

“Fonda bunlar olurken, Erdoğan’a kabinesinin bazı üyelerinden erken seçim çağrısı yapıldı. Erdoğan bunu reddetmiş olsa da, uzmanlar ekonomi istikrarlı olursa gelecek yılın sonunda seçim yapılması çağrısında bulunabileceğini söylüyor.” (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.