Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin Genel Kurulu yapıldı.
Geçen yıl 30.yılını kutlayan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi yıllık genel kurul toplantısını gerçekleştirdi.
Dr. Hıfsı Özkan’ın başkanlığında oluşturulan divan seçiminin ardından İstiklal Marşı ve şehitlere saygı duruşu ile başlayan genel kurulda, Aysın Yılmaz başkanlığındaki yönetim kurulu güven tazeledi.
Genel kurula bir senelik faaliyet raporunu okuyan Yılmaz’ın çarpıcı açıklamaları damga vurdu. Konsey yönetimini 13 Ocak 2013 tarihinde, yarım yamalak bir üye listesi ve £5.500 borçla devraldıklarını hatırlatan Yılmaz, tartışmalı bir biçimde konsey başkanlığı görevinden ayrılan Ahmet Baştürk’ün, geçmiş yönetimlere ait mali ve faaliyet raporlarının yanısıra konseye ait evraklar ve banka detaylarının kendilerine vermediğini, vurguladı.
Konsey olarak en yoğun çaba harcadıkları konulardan birisinin bina ihtiyacı olduğunu belirten Aysın Yılmaz, Oxford Street’te bulunan Kıbrıs Türk Cemiyeti binasına yönelik önerilerinin KKTC’de yaptıkları bütün görüşmelerde olumlu karşılandığını söyledi. Buna karşın henüz bir sonuç alamadıklarını belirten Yılmaz şunları söyledi: “ Söz konusu binanın Konsey’e bir katının verilmesi teklif edilmişti. Bu konu için de bir komite oluşturuldu. Kira ödemesek bile, yıllık masrafının 12 bin sterlin civarında olduğu ortaya çıktı. Teklifi reddetik. Konsorsiyum, Futbol Federasyonu ve Kıbrıs Türk Cemiyeti ile işbirliği içinde Evkaf dairesine binanın uzun vadeliğine kiralanmasını önerdik. Alınacak para ile toplumun yoğun olduğu bölgelerde bir veya iki bina alınabileceğini söyledik. Sözlü olarak olumlu yanıt almamıza rağmen henüz yazılı bir cevap almış değiliz. Benim ve yönetim kurulumun yeniden göreve gelmesini onaylarsanız, ilk yapacağımız çalışmalardan biri de, diğer üç kuruluşla bir araya gelerek, bu konuda ne yapacağımızın kararını almak olacaktır.”
Konsey Başkanı Palmers Green Pakistan Camisi yetkilileri ile birlikte hareket ederek bir Müslüman mezarlığı almak için çalışmalar sürdürdüklerini de belirterek, bunun için Enfield Belediyesi ile görüşmeler yaptıklarını ve belediye yetkililerinden uygun bir yer bulunması konusunda söz aldıklarını kaydetti.
KONSEY SİYASET DEĞİL LOBİCİLİK YAPIYOR
Genel kurulda söz alan Konsey Sekreteri Ertuğrul Mehmet ise, kamuoyuna zaman zaman gündeme gelen konseyin siyasi bir oluşum olduğu yönündeki tespitlere karşı bir açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi. Konsey’in vakıf statüsünde bir oluşum olarak lobicilik çalışmaları yürütebileceğine dikkat çeken Mehmet, “Parti politikası yapmak Charity kurallarına aykırıdır. Bizim yaptığımız lobicilik, insan hakları elinden alınmış olan toplumumuzun haklarını almak için yaptığımız lobiciliktir ve bu da Charity Komisyonu tarafından kabul edilmektedir. Elimizde Charity Komisyonu’ndan, bizi destekleyen yazılar vardır. Her isteyen görebilir. Bu açıklamayı hem benim, hem de geçmiş Konsey başkanlarının yapmalarına rağmen, sadece ‘Konsey siyasidir’ kelimeleri alınmakta ‘Konseyin basın sözcüsü, siyasi olduklarını söyledi’ denmeye devam edilmektedir. Bir yıl içinde yaptığımız çalışmaları başkanın çalışma raporunda dinlediniz. Yaptığımız çalışmaların nasıl siyasi olduğu açıktır” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Aysın Yılmaz başkanlığındaki liste bir dönem için daha üyelerden onay aldı. Oy çokluğu ile kabul edilen yeni yönetim kurulu şöyle oluştu:
Aysın Yılmaz – Başkan, Çetin Ramadan – As Başkan, Ertuğrul Mehmet – Genel Sekreter, Cemal Munir – Veznedar, Leyla Kemal – Kültür ve Sosyal Etkinlikler, Tülin Çeliker – Faal Üye, Arife Ridvan – Faal Üye, Duygu Tağmaç – Faal Üye, Haltan Hassan – Faal Üye
Yeni tüzük onaylanıp yürürlüğe girinceye kadar Hürmüs İmamzade ve Filiz Salih de yedek üye olarak seçildiler.
Derneğin Disiplin Kurulu’na ise Dr. Özkan Hıfsı, Dr. Tahsin Bilginer, Necati Sağer, Ahmet Nazım, Tuncel Nalbantoğlu, Kerim Kağan, Fikret Derviş seçilirken Denetleme Kurulu’na Esat Davut, Tevfik Zekai ve Türker Çakıcı getirildiler.