SOSYOLOG, yazar ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar’ın göç ve gurbet konusunu işlediği ikinci kitabı ‘Artık Gurbet (Yok mu?)’ Cemevinde tanıtılarak, göç ve gurbet üzerine panel gerçekleştirildi.
SOSYOLOG, yazar ve belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar’ın göç ve gurbet konusunu işlediği ikinci kitabı ‘Artık Gurbet (Yok mu?)’ Cemevinde tanıtılarak, göç ve gurbet üzerine panel gerçekleştirildi.
Haringey Belediye Başkanı Ali Gül Özbek, Sosyolog Semra Eren-Nijhar, Enfield Belediye Meclis Üyeleri Doğan Delman ile Suna Hurman’dan oluşan panelistler, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi konferans salonunda konuştu.
Panelin moderatörlüğünü Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Baykal Sürük, panel öncesi sözü Cemevi Başkanı Tugay Hurman’a verdi. Başkan Hurman, başta yazar Semra Eren-Nijhar olmak üzere diğer panelistler ve dinleyicilere teşekkür etti.
Panelin ilk konuşmacısı olan Haringey Belediye Başkanı Ali Gül Özbek, yaptığı çalışmalardan dolayı Sosyolog Semra Eren-Nijhar’a, teşekkürlerini sunarak, “Biz artık gurbetçi değiliz. Bir insanın yaşadığı yer kendisinin memleketidir. Doğduğu yer değil. Benim ömrümün çoğu burada geçti. Nasıl gurbetçi olurum? Bana hiç kimse ‘yabancısın’ deme hakkına sahip değil. Ben buralıyım artık. Eğitimime burada devam ettim. Çocuklar burada yetişiyor. Şuan, Belediye başkanıyım. Benim kendime ‘gurbetçiyim’ demek, kendime haksızlık olur.” şeklinde konuştu.
Başkan Özbek’in ardından söz verilen yazar Eren-Nijhar projeyi 1960’lı yıllarda başlayan ve günümüzde devam eden göçün sonuçlarını, ortaya çıkarmış olduğu yeni sosyal yapıyı anlamak ve çözümlemek olarak anlattı. “Verileri incelediğimizde göçün birinci nesli kendini gurbette hissediyor, ikinci nesil kendisini hissetmeyebiliyor ama üçüncü ve dördüncü nesil artan ırkçılık nedeni ile kendilerini gurbette hissedebiliyorlar.”
Enfield Belediye Meclis Üyesi Doğan Delman, göç ve gurbetin günümüzde devam ettiğini, İngiltere tarihi üzerinden anlatarak, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’dan devam ettiğini dile getirdi. “Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen göçmen vatandaşların sayısı 2,5 milyona yakın. Tabi İngiltere’den de dış ülkelere göç oluyor. Benim inancıma göre gurbet devamlı olacaktır.”
Enfield Belediye Meclis Üyesi Suna Hurman ise gurbeti kendi hayatı üzerinden anlattı. “Gurbet benim için ailem İngiltere’deyken benim Türkiye’de olmamdı, ailem için ise Türkiye’de değil de İngiltere’de yaşamak gurbetti çünkü çocukları Türkiye’deydi. Bana göre ailenin, işinin, aşının olduğu yer vatan oluyor.” dedi.