Haber & Fotoğraflar: Onur Uz
Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) Atatürk Haftası çerçevesinde 19 Kasım Cumartesi akşamı toplumdan birçok simayı bir araya getiren bir anma ve konferans akşamı düzenledi. Anma töreni sonrasında Assistan Prof. Dr. Orhan Çekiç “1938 Son Yıl” başlıklı bir konferans verdi.
ÇAP, ebediyete intikalinin 78. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak amacıyla bir anma töreni ve konferans düzenledi. Konferansın konuk konuşmacısı gazete yazıları, televizyon konuşmaları ve konferanslarıyla, özellikle Cumhuriyet ve Atatürk konulu kitaplarıyla ünlü tarihçi-akademisyen Assistan Prof. Dr. Orhan Çekiç olurken, etkinliğe gösterilen yoğun ilgi dikkatlerden kaçmadı.
Saat 17.00’da Double Tree by Hilton West End otelinin konferans salonunda gerçekleştirilen törende, önce saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan akşam, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Başaran, Atatürk’ün sadece Türkiye için değil, dünya için büyük bir politik ve insanlık modeli olduğunun altını çizerken, Atatürk’ün vizyonunu anlamanın büyük bir görev olduğunu belirtti. Başaran sonrasında kürsüye geçen Dr. Orhan Çekiç, “Atatürk ve Cumhuriyet: 1938 Son Yıl” adlı konuşmasıyla dinleyicilerle buluştu. Dinleyicilerin büyük bit ilgiyle dinlediği Çekiç, Atatürk’ün genç subaylık yıllarından Cumhuriyeti kuruşuna kadar olan süreci tarihsel belgelere dayanarak aktarırken, Atatürk’ün gelecek vizyonunun da ne kadar büyük olduğunun altını çizdi.
“Tarihin tekerrür ettiği doğrudur, bunu en iyi Atatürk görmüştür. Atatürk’ü anlamak ve onun mirasına sahip çıkmak demek, onun da belirttiği gibi, ilim ve akıl yoluyla olur” derken, Atatürk’ü anlamanın dogmadan ayrılarak akıl ve akılın ürünlerine bağlı kalmaktan geçtiğini belirtti.
Konferansta Orhan Çekiç “1938 Son Yıl” kitabında ele aldığı, “Atatürk, silah arkadaşlarıyla yol ayrımına neden geldi? Başkanlık rejimine neden karşı çıktı? Bursa Nutku Atatürk’e mi ait? Atatürk İnönü’ye küskün mü hayata veda etti gibi sorulara da değinirken, Menemen, Dersim, Hatay ve İstanbul’a küstüğü dönemleri ele aldı.
Konferansın sonunda geçtiğimiz Eylül ayında Londra’daki Türkçe konuşan toplumlar için büyük önemi olan, değerli insan merhum Zeren Safa’nın da anıldığı kapanış konuşmasında, Safa ailesine anı ve onur plaketi verildi.
Konferans sonrası katılımcılar Dr. Orhan Çekiç ile konuşup kitaplarını imzalatma şansını da yakaladılar.