kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
STERLIN
40,5908
BITCOIN
$64.233
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
10°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’da Atatürk’ü Anma Töreni ve Konferansı gerçekleşti

Londra’da Atatürk’ü Anma Töreni ve Konferansı gerçekleşti
21.11.2016
0
A+
A-

Haber & Fotoğraflar: Onur Uz

dsc_2875

Çanakkale Anma Platformu (ÇAP) Atatürk Haftası çerçevesinde 19 Kasım Cumartesi akşamı toplumdan birçok simayı bir araya getiren bir anma ve konferans akşamı düzenledi. Anma töreni sonrasında Assistan Prof. Dr. Orhan Çekiç “1938 Son Yıl” başlıklı bir konferans verdi.

dsc_2867

ÇAP, ebediyete intikalinin 78. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak amacıyla bir anma töreni ve konferans düzenledi. Konferansın konuk konuşmacısı gazete yazıları, televizyon konuşmaları ve konferanslarıyla, özellikle Cumhuriyet ve Atatürk konulu kitaplarıyla ünlü tarihçi-akademisyen Assistan Prof. Dr. Orhan Çekiç olurken, etkinliğe gösterilen yoğun ilgi dikkatlerden kaçmadı.

dsc_2864

Saat 17.00’da Double Tree by Hilton West End otelinin konferans salonunda gerçekleştirilen törende, önce saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan akşam, KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Başaran, Atatürk’ün sadece Türkiye için değil, dünya için büyük bir politik ve insanlık modeli olduğunun altını çizerken, Atatürk’ün vizyonunu anlamanın büyük bir görev olduğunu belirtti. Başaran sonrasında kürsüye geçen Dr. Orhan Çekiç,  “Atatürk ve Cumhuriyet: 1938 Son Yıl” adlı konuşmasıyla dinleyicilerle buluştu. Dinleyicilerin büyük bit ilgiyle dinlediği Çekiç, Atatürk’ün genç subaylık yıllarından Cumhuriyeti kuruşuna kadar olan süreci tarihsel belgelere dayanarak aktarırken, Atatürk’ün gelecek vizyonunun da ne kadar büyük olduğunun altını çizdi.

“Tarihin tekerrür ettiği doğrudur, bunu en iyi Atatürk görmüştür. Atatürk’ü anlamak ve onun mirasına sahip çıkmak demek, onun da belirttiği gibi, ilim ve akıl yoluyla olur” derken, Atatürk’ü anlamanın dogmadan ayrılarak akıl ve akılın ürünlerine bağlı kalmaktan geçtiğini belirtti.

 

 

Konferansta Orhan Çekiç “1938 Son Yıl” kitabında ele aldığı, “Atatürk, silah arkadaşlarıyla yol ayrımına neden geldi? Başkanlık rejimine neden karşı çıktı?  Bursa Nutku Atatürk’e mi ait? Atatürk İnönü’ye küskün mü hayata veda etti gibi sorulara da değinirken,      Menemen, Dersim, Hatay ve İstanbul’a küstüğü dönemleri ele aldı.

dsc_2846

Konferansın sonunda geçtiğimiz Eylül ayında Londra’daki Türkçe konuşan toplumlar için büyük önemi olan, değerli insan merhum Zeren Safa’nın da anıldığı kapanış konuşmasında, Safa ailesine anı ve onur plaketi verildi.

dsc_2876

Konferans sonrası katılımcılar Dr. Orhan Çekiç ile konuşup kitaplarını imzalatma şansını da yakaladılar.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.