LONDRA’da kurulu etkin sivil toplum örgütlerinden İngiltere Kadın Platformu, “Çok Kültürlülük ve Çok Kültürlü toplumlarda Kadın” konulu bir söyleşi düzenledi.
LONDRA’da kurulu etkin sivil toplum örgütlerinden İngiltere Kadın Platformu, “Çok Kültürlülük ve Çok Kültürlü toplumlarda Kadın” konulu bir söyleşi düzenledi.
Sosyolog – Yazar Semra Eren-Nijhar ile Eğitimci Ertanç Hidayettin’in konuşmacı olduğu söyleşide, ülkede yapılan Referandum da değerlendirildi.
Prof. Belma Baskett Ötüş’ün yönettiği söyleşide, Semra Eren-Nijhar, 2003-2004 yıllarında başkentte Türkçe yayınlanan Avrasya gazetesinde yayınlanan röportajlarını derlediği “Londra’da çok kültürlülük – Yaşamdan Portreler” adlı kitabını da konuklarına imzaladı. Eren-Nijhar, Avrupa’da yaşayan Türklerin Avrupa’ya geliş tarihleri, nedenleri, bulundukları ülkelerdeki sosyoekonomik, kültürel konumları, göçü içeren ulus, devlet, ırkçılık, etnisite, milliyetçilik ve kimlik gibi temel kavramlar çerçevesinde karşılaştıkları sorunlara değindi. Bu konuda yaptığı çalışmalarda bütün bu sorunların aşılabilmesinin sağlıklı entegrasyon ile mümkün olabileceğini belirtti.
Eğitimci Ertanç Hidayettin ise Londra’da yaşayan azınlık nüfusunu açıklayarak, eşitlik ve farklılık kavramlarına açıklık getirirken, eşitsizlik istatistikleriyle de önemli konularda farkındalık yarattı.
İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkması yönünde sonuçlanan referandum sonuçlarına da değinilen söyleşide, konuşmacıların yanı sıra dinleyiciler de söz alarak, kişisel görüşlerini dile getirdiler. Özellikle Türkçe konuşan toplumu yakından ilgilendiren “Ankara Anlaşması” ile yerleşim hakkı alabilen vatandaşların bu haklarını İngiltere’nin AB’den çıkmakla kaybedeceği yönündeki endişeler ve ekonomik alanda yaşanacak sıkıntılardan duyulan kaygıların yanı sıra referandum öncesi yürütülen kampanyaların sadece göçmenler üzerinden yapılması suretiyle ırkçılığın körüklendiğine değinildi.
IKP kurucusu ve yöneticisi Nilgün Yıldırım, Londra Türk toplumunun bilgilendirilmesi ve özellikle topluma entegrasyon sürecinde destek verilmesi için sivil toplum kurumlarına ciddi görevler düştüğünü dile getirdi.
Seri halde devam etmesi planlanan söyleşilerin ikincisinin Eylül ayında tekrarlanacağı belirtildi. Konuklar arasında bulunan Türk Dernekleri Federasyon Başkanı Jale Özer Swailes, federasyon olarak bu ikinci söyleşiyi üstleneceklerini açıkladı.