kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
STERLIN
44,2960
BITCOIN
$98.477
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
7°C
LONDRA
7°C
Hafif yağmur
Pazar Rain and snow
6°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Çarşamba açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

“Türkiye’deki Rejim Değişikliği: Kürt Politikası ve Dış Politika”

Dr. Zeynep Kaya’nın yaptığı “Türkiye’deki Rejim Değişikliği:Kürt Politikası ve Dış Politika” başlıklı forumun açılış konuşmacıları Prof.Dr.Nuray Mert ve siyaset bilimci ve köşe yazarı Dr.Lenore G.Martin idi.

“Türkiye’deki Rejim Değişikliği: Kürt Politikası ve Dış Politika”
17.06.2016
0
A+
A-

nuray mert (1)

Geçtiğimiz gün Unite House’da moderatörlüğünü London School of Economics’den Dr. Zeynep Kaya’nın yaptığı “Türkiye’deki Rejim Değişikliği:Kürt Politikası ve Dış Politika” başlıklı forumun açılış konuşmacıları Prof.Dr.Nuray Mert ve siyaset bilimci ve köşe yazarı Dr.Lenore G.Martin idi.

Prof. Dr. Nuray Mert uluslararası politikanın yerel politika ile oldukça ilişkili olduğunu ve bir tanesinin başarısız olması durumunda diğerinin de aynı akıbeti yaşamasının oldukça muhtemel olduğunun altını çizdi. Soğuk Savaş zamanında, Türkiye’nin dış politikasının oldukça basit olduğunu ve Türkiye’nin NATO üyesi ve Amerika’nın müttefiki olduğunu belirten Prof. Mert, Soğuk Savaş sonunda Türkiye’nin çok boyutlu bir dış politika gerçekleştirmek için yeni ortama uydurmaya çalıştığını sözlerine ekledi. Prof. Mert, 90’lı yıllarda Turgut Özal zamanında Türkiye’nin global ilişkilerde aktif rol almak için daha çok aktif olduğunu ve bu uluslararası ilişkilerde daha istekli olduğunu dile getirdi.

nuray mert (2)

Önceden Osmanlı sonrası düzende Türk liderliği ile ilgili birçok ülkünün yanında, Türkiye’nin Kafkasya’da ve Orta Asya’daki Sovyet sonrası Türki Cumhuriyetlerde liderlik rolü oynayabileceği algısının olduğunu ileri sürdü. Prof. Mert, geçtiğimiz 15 yıl içerisinde Türkiye ‘deki politikacıların dini açıdan muhafazakar olduklarını, İslamist AKP olarak adlandırıldıklarını ve modern Cumhuriyet sürecinde tarihi bir geçmişleri olduğunu ileri sürdü. Bunun yansıra sıkı seküler ve sıkıyönetim taraftarı bir yönetim sergilediklerini ileri sürdü.

AKP’nin siyasi geleneğinin sıkıyönetim tarzı olduğunu bu nedenle Türkiye’nin ana yönetim şeklinin her iki anlamda da bir şekilde otoriter yapıda olduğunu ileri sürdü. Prof. Mert konuşmasını dünyada alışılmış otoriter sistemlerin yerine demokratik yönetim şeklinin aslında bu zamana kadar bir istisna olduğunu belirterek bitirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.