kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3248
EURO
34,6359
STERLIN
40,5751
BITCOIN
$57.861
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
17°C
Cumartesi Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Day-Mer’den “Deniz Olunmalı” paneli

Türkiye Gençlik Hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin yıl dönümünde Day-Mer’de gerçekleşen panel ile anıldı.

Day-Mer’den “Deniz Olunmalı” paneli
10.05.2016
0
A+
A-

DSC_0236

 

Türkiye Gençlik Hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin yıl dönümünde Day-Mer’de gerçekleşen panel ile anıldı.

Türk ve Kürt Toplum Dayanışma Merkezi Day-Mer, bağımsız bir Türkiye için emperyalizme karşı mücadele verip, ömürlerinin baharında asılarak öldürülen Türkiye Gençlik Hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı andı. “Savaşa sömürüye ve faşizme karşı deniz olunmalı” paneli 8 Mayıs Pazar günü Tottenham bölgesinde yer alan Kuzey Londra Toplum Merkezinde gerçekleşti. Hayat TV’de yayınlanan “Babil Kulesi” adlı programın çekiminin de yapıldığı paneli 200’den fazla kişi dinledi. Evrensel Kültür’ün Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Hayat TV Haber Koordinatörü Ercüment Akdeniz ve Tarihçi Yazar Erdoğan Aydın’dan oluşan Babil Kulesi program ekibi hem Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesini anlattı hem de kendilerini dinlemeye gelen yüzlerce kişinin sorularını yanıtladı.

DSC_0254

Ercüment Karadeniz, moderatörlüğünü yaptığı panelin açılışında o yıllarda Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi yapı ve “Yaşasın tam bağımsız Türkiye!” sloganı ile başlayıp büyüyen mücadeleyi anlattı. Tarihsel süreçten bahseden Akdeniz sonrasında sözü Aydın Çubukçu’ya verdi.

“Tarihin akışı içerisinde faşizm ve devrim birbirini kovalayan olaylar olarak görülür. Temelinde de emperyalist savaş vardır.” diyerek sözlerine başlayan Çubukçu,  savaş, faşizm ve devrimin aynı topraklar üzerinde, aynı zemin üzerinde aynı şartlardan beslenerek ortaya çıktığını bazen devrimin sonuçlandığını bazen de savaşın emperyalizmin kazandığını ifade etti. Denizlerin idamı ile faşizmin yenilgisini simgeleyen anlaşmanın imzalanmış olmasını devrim ve demokrasi güçlerinin zaferine işaret ettiğini belirten Çubukçu, Denizlerin idamının ise devrim ve demokrasi güçlerine düşman olanların galebe çaldığı anlamana geldiğini söyledi.

DSC_0259

“Deniz, Yusuf ve Hüseyin dünya devrimci dalgasının Türkiye’deki parçasında ortaya çıkmış bir hareketin çocuklarıydılar ve bunun bedelini de ağır biçimde ödediler.” diyen Çubukçu’nun ardından söz alan Erdoğan Aydın ise Türkiye devrimcileri tarihindeki Denizler, Mahirler ve İbrahimlerin ortak değerler açısından, karakter özelliklerinden bahsetti. “Deniz devrime koşan bir Türkiye’nin, bir dünyanın sembolüdür. Aynı ifade aynı oranda hak edilmiş bir şekilde Mahirler ve İbrahimler içinde geçerlidir.” diyen Aydın, Deniz Gezmiş’in her türlü devrimci kadrolaşmanın önünde olduğu ve sınıf mücadelesi verdiğini belirtti. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bağımsızlık ve laiklik mücadelesinden bahseden Aydın, onları Kemalist bir gelenekten şekillenip idam sehpasına “Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği!” diye çıkan devrimciler olarak tanımladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.