kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4438
EURO
34,7690
STERLIN
40,5843
BITCOIN
$64.418
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

2014 seçimler yılı olacak

2014 seçimler yılı olacak
02.01.2014
0
A+
A-

secim

2014 yılı İngiltere’de yaşayan Türkiyeli’ler için gerçek anlamda bir seçim yılı olacak.  İngiltere’de 22 Mayıs 2014 günü yapılacak yerel seçimlerde sandık başına gidecek olan Türk vatandaşları, Türkiye’de önümüzdeki yıl yaz aylarında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konsolosluklarda oy kullanabilecekler.

İNGİLTERE’DEKİ SEÇİMLERDE TÜRKİYELİ ADAYLAR

İngiltere’de siyasi partiler önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler için çalışmalarını sürdürüyor. Aralarında 32 Londra belediyesinin de bulunduğu ülke genelinde 160 yerel idare ve 4 bin 161 meclis üyesinin belirleneceği seçimlerde, seçmen kütüklerine (electoral roll) kayıtlı olan kişiler oy kullanabilecekler. Bölgelerinde seçilmeyi başaran meclis üyeleri, daha sonra kendi aralarında belediye lideri ve kabine üyelerini belirliyor. Seçmenler Hackney, Lewisham, Newham, Tower Hamlets ve Watford bölgelerinde ise direk belediye başkanını seçiyorlar.

Dört senede bir yapılan seçimler en son 2010 yılından genel seçimlerle birlikte yapılmıştı. Toplam 66 belediyeyi kazanan Conservative Party’nin birinci olduğu seçimlerde, Labour Party 37, Liberal Democrat Party’de 14 yerel yönetimde kontrolü sağlamıştı.

22 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Belediye meclislerine girmeyi hedefleyen Türkiye ve Kıbrıslı politikacılar da seçim yarışında. Islington, Haringey, Hackney ve Enfield’da toplumumuzun ağırlıkla yöneldiği İşçi Partisi’nden birçok Türkiye ve Kıbrıslı aday seçimlere katılacak. Halen 17 Türkiye ve Kıbrıslı Türk meclis üyesinin bulunduğu yerel yönetimler için önümüzdeki seçimlerde toplumumuzdan 30 dolayında aday yarışacak.

AP SEÇİMLERİ DE MAYIS AYINDA

İngiltere’de 2014 yılı içerisinde gerçekleşecek seçimlerden birisi de Avrupa Parlamentosu için olacak. Strasbourg merkezli 754 sandalyeli parlamentosunda İngiltere, İskoçya ve Galler’i temsilen 73 milletvekili bulunuyor. Seçimlerde AB ve göçmenlik karşıtı tartışmaların belirleyici olması bekleniyor.   çıkışları ile gündeme geldiği seçimlerde göçmenlik politikalarının belirleyici olması bekleniyor. Britanya’yı temsilen Avrupa Parlamentosu’nda halen Conservative Party’nin 26, Labour Party’nin 13, Liberal Demokrat Parti’nin 12, UKIP’in 9, Green Party ve İskoçya Ulusal Partisi’nin 2’şer, Plaid Cymru, Sinn Fein,UUP, BNP, Democratic Union, British Democratics, Bağımsız Parti ve Referandum Partisi’nin birer üyesi bulunuyor.

GURBETÇİLER İLK KEZ OY KULLANACAK

2014 yılının Temmuz ayında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkelerde ilk kez oy kullanacağı seçimler olacak. Gurbetçilerin, geçen sene yasalaşan düzenleme ile, herhangi bir erken seçim veya referandum olmaması halinde, ilk kez sandık başına gideceği Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklar devam ediyor.  Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre yurt dışında yaşayan seçmen sayısı ise 2 milyon 723 bin kişi. Türk vatandaşları Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplam 126 ülke ve 190 temsilcilikte oy kullanabilecekler.

Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu bulundukları ülkelerde oy kullanmak isteyen Türk vatandaşlarının adres beyanında bulunmaları çağrısı yapmıştı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanabilmeleri için ‘Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olmaları gerekiyor. Bunun için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise konsolosluklara başvurarak ‘adres beyanı’nda bulunmak gerekiyor. Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğine sahip olan Türk vatandaşları daha önce adres beyanında bulunmuşlarsa, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden kontrol edebilecekler. Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşımakla birlikte, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olmayan vatandaşların Londra Başkonsolosluğu’na şahsen müracaatta bulunup ‘Adres Beyan Formu’ doldurarak,  T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden indirebilecekleri ‘Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu- B’nin ön ve arka sayfalarını eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/ arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla Başkonsolosluğa göndererek adres beyanında bulunabilecekler.

Vatandaşlar ayrıca T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden indirebilecekleri, ‘Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu’nu doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarının önlü/ arkalı fotokopisiyle birlikte posta yoluyla İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ya da nüfus kayıtlarının bulunduğu Nüfus Müdürlüğü’ne göndererek, adres beyanında bulunabilecekler.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.