kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.282
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Mecliste Maraş anması

Mecliste Maraş anması
22.12.2013
0
A+
A-

maras_meclis_basin

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, ‘Maraş Olayları’nın yıldönümü nedeniyle CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün katılımıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İAKM-Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Mehmet Turan dede, Savaş Hurman, Ali Ülger Maraş katliamı mağdurları Hamit Kaplan, Salman Bayır ve  katliamda yakınlarını kaybeden ailelerden Veli Bozkurt  katıldı. Maraş katliamında yaşamını yitirenlerin görüntüsünün yer aldığı bir pankartın da açıldığı toplantıda katliam mağdurları da yaşadıklarını anlattı.

Toplantıda konuşan Aygün, katliamın üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen, kentte halen bir anmaya bile izin verilmediğini söyledi. Aygün, katliamla ilgili arşivlerin açıklanması için Genelkurmay Başkanlığı’na başvurduklarını  ve önce olumlu bir cevap almalarına rağmen daha sonra Genelkurmay’ın çok ilginç bir karar alarak, dosyanın Milli Savunma Bakanlığı’na verileceğini öğrendiklerini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı’ının bu ani kararını kınadıklarını ifade eden Aygün, “Maraş olaylarıyla ilgili dosyanın Genelkurmay tarafından MSB’ye verilmesini anlayamadık. Bu tasarrufu 2 gün sonra yapılacak Maraş anmasını engellemeye, Maraş etrafından oluşacak duyarlılığı yok etmeye dönük negatif bir tavır olarak görüyoruz. Maraş katliamını gizleyenlere, Maraş katliamının üstüne örtenlere bu tavrıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın da katıldığını düşünüyoruz. Buradan Genelkurmay Başkanlığı’nı da protesto ediyoruz” dedi.

‘TARİHTE EŞİNE AZ RASTLANIR BİR KATLİAM’

Daha sonra söz alan Cemevi Başkanı İsrafil Erbil de, Maraş katliamının dünyada eşi benzeri az rastlayan bir katliam olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Katliamda, çocuklar anne karnından çıkarılmış, ağaçlara çivilenmiş, yaşlı kadınlarımızın gözleri oyulmuş ve canlarımız kazanlarda diri diri kaynatılmıştır. 35 yıldır katliamla yüzleşmeyen devlet, ne katillerin bulunmaması için çaba göstermiş ne de yargılamalarının önünü açmıştır”

Konuşmasında Genel Kurmay’da bulunan katliamla ilgili belgelerin günışığına çıkarılmadığını ve bu belgelerin alınması için mücadele ettiklerine değinen Erbil, “Aslında tüm bunlar, bu katliamın ne kadar derinliklerden olduğunu, ne kadar derin güçler tarafından işlendiğini ve bugün halen bu katliamı gerçekleştirenlerin bu devlet tarafından mükafatlandırıldığını bize açıkça gösteriyor” dedi.

Erbil sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler Maraş katliamının mağdurları olarak 35 yıl önce katledilen bir halk, oradan göç ettirilmiş halkın çocukları olarak hakkımızı talep ediyoruz ve bunun hesabını soruyoruz.

Maraş katliamı, yapanlar açısından son derece başarılı geçmiştir. Katliamla birlikte kent Alevisizleştirilmiştir ve kent el değiştirmiştir. O yüzden 35 yıldır bu kentte anma yapamamak onları başarılı kılmıştır. Ama bizler bin 500 yılda geçse maraş halkı, maraş şehri ve bu devlet  bu katliamla yüzleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.