kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$66.880
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
20°C
LONDRA
20°C
Açık
Pazartesi Açık
19°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

“Türkiye çoğulcu demokrasi ile söz sahibi olabilir”

Türkiye Araştırmalar Merkezi Ceftus ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi IPC işbirliği ile düzenlenen ‘Seçimler sonrası Türkiye’ toplantıları yapıldı.

“Türkiye çoğulcu demokrasi ile söz sahibi olabilir”
26.11.2015
0
A+
A-

5T4A5901

Türkiye Araştırmalar Merkezi Ceftus ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi  IPC işbirliği ile düzenlenen ‘Seçimler sonrası Türkiye’ toplantıları yapıldı.

İngiltere parlamento binasında yapılan ve iki gün boyunca süren toplantıların ilki Salı akşamı gerçekleştirildi. Foruma konuşmacı olarak İstanbul Araştırmalar Merkezi Direktörü Profesör Fuat Keyman, Lordlar Kamarası üyesi ve eski Dış İlişkiler Sözcüsü Lord William Wallace, 1992 yılına kadar milletvekili olan ve 1977-1979 yılları arasında Dış İşleri Bakanı olarak görev yapan Lord David Owen ile 1991-2015 yılları arasında İşçi Partisi milletvekili olarak  görev yapan Lord Peter Hain konuşmacı olarak katıldılar.

“AKP 2019 SEÇİMLERİNİ DE KAZANABİLİR”

Hornsey and Wood Green milletvekili Catherine West’in ev sahipliği yaptığı toplantıda ilk sözü IPC Direktörü Profesör Fuat Keyman aldı. Türkiye seçmeninin 1 Kasım seçimlerinde tercihini istikrar ve güçlü hükümetten yana kullandığını belirten Keyman, AKP’nin arka arkaya girdiği seçimlerde elde ettiği galibiyetlerle ile seçmen kitlesini konsolide etmeyi başardığına işaret ederek, 2019 seçimlerini de kazanabileceğini ifade etti. 1 Kasım seçimlerinin galiplerinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu kaydeden Profesör Keyman, Türkiye açısından dezavantajlarına rağmen Başkanlık Sistemi tartışmalarının yeniden gündeme gelmesinin beklendiğini vurguladı.

“2 MİLYON 300 BİN MÜLTECİ TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK SORUN”

Konuşmasında Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlara da dikkat çeken IPC Direktörü sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçim sonuçlarına etkisi olmadığı anlaşılan 2 milyon 300 bin dolayında Suriyeli mülteci, ülke açısından ciddi bir problem. Suriye ve Irak’ta devlet yapılarının çökmüş olması, Işid’in bu krizde güç kazanması ve bu nedenlerle göçün artması Türkiye’yi tehlikeli bir süreçle mücadele etmeye zorlayan diğer faktörler. Suriye’deki Kürt kantonları oluşumu, bu duruma şiddetle karşı çıkan Türk devleti açısından yine ciddi bir problem. Diğer taraftan toplumda giderek derinleşen kutuplaşma ülkenin geleceği açısından önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bu ortamda  kazandığı seçim zaferi, AKP açısından ikinci bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Hegemonyacı bir bakış yerine Türkiye’nin başetmek zorunda olduğu problemelerini çözmeye yönelik bir hükümet, ülkenin geleceği açısından daha sağlıklı bir hedef olacaktır.”

“TÜRKİYE İŞİD’LE MÜCADELE ETMİYOR, ESAD’I DEVİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Aberystwyth Üniversitesi’nden Profesör Ayla Göl’ün yönettiği toplantıda daha sonra söz alan Lord Peter Hain ise konuşmasına Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında önemli bir role sahip olduğunu söylerek başladı. AKP’nin ilk iktidara geldiği 2002 yılında ülkenin demokratikleşmesi yolunda büyük bir umut yarattığını hatırlatan Hain, Sunni-Şii gerginliğini arttıran, anti-Kürt karşıtı söylemlere ağırlık veren ve giderek artan bir otoriter hükümet tarzı geliştiren AKP’nin, söz konusu iyimser algıya zarar verdiğini ileri sürdü. Peter Hain, Türk hükümetinin Suriye konusunda, İşid ile mücadeleden çok Esad’ı devirmeyi öncelik olarak almasının hayal kırıklığını yarattığı da sözlerine ekledi.

“HDP KUZEY İRLANDA’YA BENZER BİR ÇÖZÜM ÜRETEBİLİR”

HDP’nin toplumdan aldığı desteği arttırmasının Kürt sorununun çözümü için pozitif bir katkı sağlayacağına inandığını söyleyen tecrübeli politikacı, meclise giren HDP’li milletvekillerin Kuzey Irlanda sorununun çözümüne benzer bir rol üstelenebileceklerini ifade etti. Türkiye’nin Orta Doğu için önemli bir rol model olmayı sürdürebileceğini kaydeden Lord Hain, bunun etnik ve dini politikaların revize edilmesi ile mümkün olabileceğini de söyledi.

Yoğun ilgi gören toplantının son konuşmacısı olan Lordlar Kamarası üyesi ve eski Dış İlişkiler Sözcüsü Lord William Wallace da AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana önemli bir değişime uğradığını söyleyerek, çoğulcu bir demokrasi anlayışının yerleşmesinin, Türkiye’nin uluslarası alanda daha güçlü bir statüye ulaşmasını sağlayacağını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.