Toplantı için İstanbul’dan Londra’ya gelen İstanbul Kıbrıslılar Bilim, Eğitim, Sağlık ve Dayanışma Derneği (KIBES) Başkanı Kıvanç Diren de futbolda varılan antlaşmaya atıfta bulunarak, bunun siyasi alanlara da taşınması gerektiğini kaydetti.
KKTC’de iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Armağan Candan ise partisinin federal bir sistemden yana olduğu görüşünü yineledi. Mecliste önemli bir oy oranına sahip olduklarını söyleyen Candan, seçilmiş olmalarının Türk halkının Kıbrıs’a yolladığı bir mesaj olduğunu iletti. AKEL ile CTP’nin açıkladığı ortak bildiriden de bölümler okuyan CTP Milletvekili, iki tarafında çözüm için özveri göstermesi gerektiğini ifade etti.
‘İNGİLTERE ÇÖZÜM İÇİN DAHA AKTİF OLMALI’
Kıbrıs dışında yaşayan Rum ve Türklerin de katıldığı toplantıda Yunanistan’dan Kıbrıslı Dernekler Federasyonu Başkanı Costas Stamataris ve CTP Londra Dayanışma Derneği Başkanı İlker Kılıç da birer konuşma yaptı. İlker Kılıç konuşmasında, adanın birleşmesiyle ilgili bir çözüme varılabilmesi için İngiliz hükümetinin yeterince siyasi irade ve özen göstermediğini savunurken, genel açıklamalarda takılıp kalınmaması ve İngiliz parlamenterlerin yapabileceklerinin somutlaştırılması gerektiğini kaydetti. İngiliz parlamenterlerin, karşılıklı Famagusta Girişimi’ni daha fazla destekleyebileceklerini belirten Kılıç, futbol nezdinde varılan antlaşmayı destekleyerek ilk dostluk maçının İngiltere’de yapılabileceğini ve iki kesimin yetkililerinin Brüksel’de bulunduğunda onları bir araya getirmek için daha fazla çaba sarf edebileceğini de söyledi.
Konuşmasını kısa tutan Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif ise en kısa zamanda bir çözüme ulaşılmasını temenni ederken, Kıbrıs’taki Türk toplumunun varlığının tehdit altında olduğunu iletti. Raif çarpıcı bir iddiada da bulunarak, kısa zamanda Kıbrıslı Türkleri de memnun edebilecek ve onların ülkelerine dönmelerini sağlayacak bir çözüm bulunamaması halinde, önümüzdeki 10 yıl içinde adada Türk toplumunun varlığının yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Toplantının organizatörlerinde AKEL’in İngiltere Temsilcisi Bambous Charalambous da önümüzdeki süreçte yapılabilecek anlaşmayla beraber Kıbrıslıların tek bir uluslararası kimliği olması gerektiğinin altını çizdi.
Yaklaşık iki saat süren toplantıda ayrıca Rihcmond’dan Baroness Angela Harris de hazır bulundu. Konuşmacıların adanın yeniden birleşmesine verdikleri desteği dile getirdikleri konuşmalarının ardından İngiliz milletvekilleri Any Love ve Alan Meale de söz aldılar. İşçi Partisi’nin Edmonton milletvekili Love, herkesin 1977 ve 1979’da varılan antlaşmaların çerçevesinde birleşmiş olmasından memnun olduğunu belirtti. Ekim’de yaptığı Kıbrıs ziyaretindeki gözlemlerini de aktaran Love, ekonomik zorluklar da dahil olmak üzere yaptığı Famagusta Girişimi’ne benzer iki toplum arasındaki ilişkileri güçlendirecek projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu yolda, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çok önemli bir örnek olduğuna da işaret eden İşçi Parti’li politikacı, İngiltere’nin Kıbrıs sorununda özel bir role sahip olduğunu, fakat bu özel konumuna yakışır derecede sorumluluk almadığını ve İngiliz politikalarının Kıbrıslı kesimleri tatmin etmediğini de vurguladı.
Mansfield bölgesinin İşçi Parti milletvkili Alan Meale ise askeri güçlerin adayı terk etmesi ve artık tamamen sivil bir çerçevede yönetime ve görüşmelere geçilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine başladı. Kıbrıs kimliğinin özgünlüğüne değinen Meale, ayrıca Avrupa’nın içerisinde birleşik bir Kıbrıs görmek istediğini, Kıbrıs’ın Avrupa’lı bir ülke olduğunu da dile getirdi.