kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3679
EURO
34,9608
STERLIN
40,9483
BITCOIN
$70.121
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Biz kurtaracağız

Biz kurtaracağız
17.04.2012
0
A+
A-

bagisAvrupa Birliği bakanı Egemen Bağış, bu hafta yaptığı Londra ziyareti sırasında Türkiye vatandaşlarına uygulanan İngiliz vize rejiminin hafifletilmesi konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Başkentin köklü üniversitelerinden London School of Economics’te öğrencilere konuşma yapan Bağış, Avrupa’nın Türkiye’deki büyüyen ekonomiye ve genç nüfüsa ihtiyaç duyduğunu, bu ihtiyacın Türkiye’nin AB reform süreceine duyduğunu gereksinimden daha büyük olduğunu ifade etti.

Bakan, Türkiye’nin AB üyelik süreci için belirledikleri yeni bir sloganı da açıkladı: “Sıkı tutun Avrupa: Türkiye yardımınıza geliyor.”

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1 Temmuz’da AB’nin dönüşümlü başkanlığını eline almasına da değinen Bağış, birleşik bir devlet olmadığı takdirde altı ay boyunca Avrupa Birliği’nin bu bölümünü görmemezlikten geleceklerini söyledi.

VİZE İYİMSERLİĞİ

Londra’daki toplumu ve Türkiye’de yaşayan akrabalarını yakından ilgilendiren Türk vatandaşlarına İngiliz vize uygulamalarının hafifletilmesi konusunda, gazetemizin yöneltiği bir soruya cevaben Bakan Bağış, umutlu hissetiğini söyledi.

İngiltere’yi çok ziyaret ettiğini ama en çok geçtiğimiz Salı günü Londra’ya yaptığı girişi beğendiğini söyleyen bakan, İngiltere’nin ilk defa diplomatik pasaportlara vize uygulamadığını dile getirdi.

“Tabii bu yeni uygulama 74 milyon insandan yalnızca 10 bin kişiyi etkiliyor, ama bu iyi başlangıç” diyen Bağış, her büyük yolculuğun ilk bir adımla başlaması gerektiğini ifade etti.

Bakan, bu konudaki sözlerini “Haklı olmanın, davanın haklılığına inanmanın önemli olduğuna inanıyorum, ama güç sergileyebilmek daha da önemlidir. Eğer Türkiye ekonomik alanda güçlenmeye devam ederse, Türk göçmenlerine duyulan korku yok olur ve ülkeler uyguladıkları vizeleri kaldırmaya başlar” diyerek tamaladı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Londra Gazete’nin Türkiye’de hapis yatan gazeteciler hakkında yöneltiği bir başka soru üzerine Bağış, kendisinin hakim ya da savcı olmadığını, işinin kendisine oy veren vermeyen herkesin adına kanun yazmak olduğunu söyledi.

Adli sistemin reformunda bazı engellerle karşılaştıklarını fakat anayasa ve kanun değişikleriyle bunların aşılacağını ifade eden AB bakanı, amaçlarının Türkiye’yi herkes için daha şeffaf hale getirmek olduğunun altını çizdi.

AVRUPA’NIN İHTİYACI VAR

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan ülkelerin sıklıkla kullandıkları ‘Türkler üyelik için fazla büyük, fazla Müslüman ve fazla fakir’ bahanesine atıfta bulunan Bağış, Türkiye’nin genç nüfüsu ve hızla büyüyen ekonomisinin asıl Avrupa’ya yardımcı olacağını iddia etti.

Bakan, Avrupa Birliği’ni Türkiye’nin diyet sorumlusu olarak gördüğünü söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Hepimiz biliyoruz ki sağlıklı bir yaşam için yediklerimize dikkat etmeli, bolca egzersiz yapmalıyız. Bir diyetisyen size ne yiyip yememeniz gerektiğini içeren reçete verirse, siz bunu takip edip daha sağlıklı bir insan olursunuz.

“Türkiye, Avrupa Birliği’nin reçetesini uyguluyor. Diyetisyenin, yani Avrupa’nın, fazla kilolu olması, sıkıntılı olması ya da damarlarının tıkalı olması, o reçeteyi yanlışkılmaz. Elimizdeki reçete, hala bulabildiğimizin en iyisi.

“Türkiye’nin Avrupa’ya ek bir yük olamak için değil de halihazırdaki yükleri hafifletmek için katılacağını herkes bilmeli. Bunun için yeni bir slogan belirledik: ‘Sıkı tutun Avrupa: Türkiye yardımınıza geliyor’.

Türkiye’nin üyeliği, AB pastasının paylarını küçültmek yerine pastanın kendisini büyütecek. Bu, Avrupa liderlerinin üzerinde düşünmeleri gereken yeni fikirimiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.