kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
STERLIN
40,6973
BITCOIN
$64.770
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Eroğlu bu yüzden iptal etti

Eroğlu bu yüzden iptal etti
08.11.2013
0
A+
A-
KKTC Cumhurbaşkanı'na göre Kıbrıs sorununda kritik bir haftaya girildi.

KKTC Cumhurbaşkanı’na göre Kıbrıs sorununda kritik bir haftaya girildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bah hafta başlaması beklenen Londra ziyareti iptal edildi.

7-12 Kasım tarihleri arasında Londra’da olması planlanan Cumhurbaşkanı’nın gezisinin, BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Alexander Downer ile 6 Kasım günü yaptığı görüşmenin öneminden dolayı iptal edildiği öğrenildi. Eroğlu, Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlaması için öne sürdüğü ön koşullardan vazgeçmesi çağrısında bulunurken Downer iki tarafla görüşmeleri sonrası BM Genel Sekreteri ile yeni bir plan üzerine çalışacaklarını kaydetti.

Görüşmelerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu “ Gelinen noktada boşa zaman kaybetmek istemiyoruz. Bu bir samimiyet testidir. Rum lidere bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Sayin Downer’in de adada bulunduğu bu günlerde bu fırsattan yararlanarak masaya gelelim ve müzakerelere kalındığı yerden devam edelim. Ben bu nedenden dolayı önceden planladığım Londra ziyaretimi de iptal etmiş bulunmaktayım. Kıbrıs Türk tarafı masaya hemen oturmaya hazırdır ve en erken zamanda, 2014`ün ilk çeyreğinde bir çözüm bulunması konusunda samimidir” dedi.

Eroğlu ile yaklaşık bir saatlik görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Alexander Downer ise umutlu konuştu. Müzakerelere devam edilmesi için Kıbrıs Rum tarafının ön koşul olarak ortaya koyduğu ortak metin üzerinde yapılan görüşmelerin adım adım ilerlediğini söyleyen Eroğlu, bir uzlaşmaya varılacağından umutlu olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye’nin AB müzakere sürecindeki blokajlarını kaldırma karşılığında Ankara’nın Ek Protokolü uygulamasını, Maraş bölgesinin BM’ye devrine mukabil de KKTC’nin Gazimağusa limanı üzerinden AB’yle ticarete başlamasını kabul edeceklerini açıklamıştı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şu an BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon`un bir plan hazırlığı içerisinde olduğu yönünde bir bilgileri olmadığını, BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer`in ağzından da böyle bir şey çıkmadığını söyledi.

Downer`le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı ortak açıklama konusunda anlaşılamıyorsa ve iki taraf da anlaşma niyetindeyse ortak açıklama olmadan da müzakere masasına oturabileceklerini ifade etti. Eroğlu, müzakerelerin artık başlaması gerektiğini ve bunu Downer`e de ilettiklerini belirtti. Ortak açıklama ile ilgili çalışmaların Kıbrıs Rum tarafınca bir ön koşul haline getirildiğini ve Rum tarafının sürekli artan talepleri ve ortaya koyduğu engellerle bir sonuca varılamadığını Downer`le paylaştığını dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: `Ben ve arkadaşlarım günlerdir, hatta haftalardır Kıbrıs Rum tarafinin talebi olan bir ortak açıklamayı nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda uğraş vermekteyiz. Karşılaşılan zorluklar bizden kaynaklanmıyor. Baştan öngördüğümüz gibi bu kısa ve özlü bir açıklama olsaydı bunu birkaç gün, hatta birkaç saatte halledebilirdik. Halbuki aradan iki ay geçmiş olmasina rağmen bu konudaki tıkanıklık hala sürmektedir. Biz bunu aşmak için daha bugün öğleden sonra yapıcı bir öneri daha verdik.

Anastasiadis`in zamana oynadığını söyleyen Eroğlu, “Ancak şunu bilmesi lazım ki içinde bulunduğu siyasi zorluklardan kendisini biz kurtaramayız. Bizim de düşünmemiz gereken, kendilerine karşı sorumlu olduğumuz bir halkımız, bir kamuoyumuz vardır. Biz bunun bilinci içinde hareket etmekteyiz. Genel Sekreterin açıklamasindaki zaman limiti dolmaktadır” dedi.

Topun artik Rum tarafında olduğunu kaydeden Eroğlu açıklamalarını, “Anastasiadis bir çözüm istiyorsa artık masaya gelsin, istemiyorsa bunu açıkça söylesin” çağrısı ile sona erdirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.