7 Aralık akşamı Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleşen Açık Gazete’nin kutlama resepsiyonuna kalabalık bir katılım oldu.
Ayşegül Bıçkıcı’nın sunumuyla başlayan gecede Eskioğlu kısa bir konuşma yaptı, sinevizyon gösterimi sonrasında da piyanist Rasim Yağız İlhan klasik müzik dinletisi sundu.
Ayşegül Bıçkıcı, Londra’daki Türkçe gazetelerin tarihinin 157, ilk internet gazetesi 20 yıl öncesine uzandığını belirterek, topluma hizmet eden gazetelerin desteklenmesini istedi.
Eskioğlu da Açık Gazete’nin 2004’te kurulduğunu belirterek 20 yılın ayakta kalma mücadelesiyle geçtiğini söyledi.
“ÖZGÜR DEĞİLİZ AMA BAĞIMSISIZ”
Açık Gazete’nin özgür bir gazete olmadığını belirten Eskioğlu, “İktidarın belirlediği yasal dar çerçevede gazetecilik yaptığımız için özgür sayılmayız. ‘Yasal sınırları zorluyoruz’ diyebiliriz. Ama herhangi bir tarikat, şirket ya da siyasi partinin güdümünde olmadığımız için tamamen bağımsızız. Diğer yazarlarımız gibi kendi siyasi görüşlerimi kendi köşemde aktarıyorum. ‘Taraf mıyız?’ diye sorarsanız iyiden, güzelden, doğadan, hayvanlardan, haklıdan, barıştan, birlik ve dirlikten yanayız” dedi.
Eskioğlu, gecenin imece yöntemiyle gerçekleştiğini belirterek katkıda bulunan dostlarının adını sayarak teşekkür etti. Fırtına ve yaygın grip vakalarına rağmen geceye katılan ve mesaj gönderenlere de ayrıca teşekkür eden Eskioğlu, “Şimdi aramızda olmayan Muhammet Çankıran, Metin Şenergüç, Afşar Timuçin ve Londra’daki ilk basın kurbanı sevgili dostum Ender Erturan, bu yıl kaybettiğimiz üstadımız Faruk Zabcı ile bize değerli bir kitap bırakan Prof. Dr. Tütengil’i de saygı ve hasretle yad ediyorum” diye devam etti.
Gece sözlerini Faruk Eskioğlu’nun yazdığı, aranjörlüğünü Muharrem Karaer ve bestesini Seyit Sezigüzel’in yaptığı “Londra dolaylarından bir türkü” diye anons edilen “Hackney Güzeli” dinletisiyle sona erdi.