Yorumladığı Türkçe, Kürtçe, Lazca ve Ermenice türkülerle müzikseverlerin ilgiyle takip ettiği Fransız şarkıcı Eleonore Fourniau, 5 Ekim Cumartesi akşamı, Londra’daki Limehouse Library Hotel’de sahneye çıktı.
YouTube kanalındaki “Gizli Bahçe Akustik” kayıtlarıyla tanınıp, divan sazı ve bas gitar çalan Levent Canen ile cura ve klasik gitar çalan Doğu Ekin ikilisi konserin açılışını üstlendikleri gibi Eleonore Fourniau da eşlik ettiler.
Konsere İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Jale Özer, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İbrahim Has, Londra Azerbaycan Evi kurucusu ve İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı, toplumsal hizmet onur madalyalı Dr. Ali Tekin Atalar ve Göçmen İşçi Kültür Derneği eş başkanı İbrahim Avcıl’ın da aralarında bulunduğu geniş bir izleyici kesimi katıldı.
Eleonore Fourniau, konser programına İranlı Kürtlere ait bir ninni ile başladı. Genellikle anneler tarafından söylenen ninnilerin çok nadiren babalar tarafından dillendirildiğini anlatan yorumcu, seslendirdiği ninninin sözlerinde “keşke annen olsaydı” mısrasının da bulunduğunu açıkladı.
Konserin bazı bölümlerinde üç sazla sahnede yer alan müzisyenler, Dersim yöresine ait tasavvuf eseri ‘Aşkın Şarabını İçerler’’in ardından memleket hasreti çeken müzikseverlere “Pencereden Kar geliyor, Gurbet Bana Zor Geliyor” adlı türkümüzü çalıp söylediler.
Çepni Türkmen türküsü “Baban Seni Veriyi da Bir Bağa Pırasiye” ağıtı ve Karadeniz türküsü “Çayeli’nden Öteye” ardından Kayseri yöresine ait Yunan-Karaman türküsü “Gesi Bağları” ile diyardan diyara kültür seyahati yaşandı.
Rivayetelere göre bebeği olmayan bir annenin kucakladığı bir taşı ermişlere dua ederek bebeğe dönüşmesi ardından yaktığı ninni “Mevlam Şu Taşa Bir Can Ver” adlı eser de repertuarda yer aldı.
Sivaslı ozanımız Aşık Veysel’in “Beni Hor Görme Gardaşım, Sen Altınsın, Ben Tunç muyum?” ve Bektaşilikte Yedi Büyük Ozan’dan kabul edilen Şah Hatai’nin “Arif İsen Bir Gün Seni Seslerler” eserlerine bütün salon eşlik etti.
Sazın yanı sıra Hurdy Gurdy adlı çalgıyı da çalan Eleonore Fourniau kısa bir konuşmayla çalgı hakkında bilgilendirmede de bulundu. Ortaçağ’dan itibaren İspanya, Fransa ve Macaristan’da kullanılan Hurdy Gurdy, elle çevrilip dönen lastik bir tekerleğin telleri titreştirmesiyle sesini oluşturuyormuş. Eleonore, çalgının Karadeniz müziğindeki “tulum”u andıran duygusuyla Anadolu makamlarını yorumlayarak kendi tarzını yaratmaya çalıştığını da vurguladı.
Konser, 75 ayrı odasının Mevlana, Atatürk, Sokrates, Mozart, Che Guevera, Fidel Castro, Mimar Sinan, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Gandhi, Tolstoy, Charles Dickens, Cervantes, Galileo gibi edebiyat, felsefe, kültür, sanat ve bilim alanında dünyanın ortak şahsiyetlerine adandığı Limehouse Library Hotel’in ev sahipliğiyle gerçekleştiğinden Eleonore Fourniau “gerçekten de hayatımda gördüğün en güzel otel” övgüsüyle Limehouse Library Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şahan’a teşekkür etti.