kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5731
EURO
35,2639
STERLIN
41,6403
BITCOIN
$57.261
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Az bulutlu
17°C
LONDRA
17°C
Az bulutlu
Cuma Orta şiddetli yağmur
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
23°C

Sivas Katliamı kurbanları Londra’da anıldı

Sivas Katliamı kurbanları Londra’da anıldı
02.07.2024
0
A+
A-

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’a gelen 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi, Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucunda hayatını kaybetmişti.

Britanya Alevi Federasyonu (BAF), katliamın 31. yılında Stoke Newington’daki Madımak Anıtı’nda düzenlenen etkinlikle ilgili olarak 2 Temmuz Salı günü saat 18.00’de Stoke Newington – Common Park’ta buluştu. BAF tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bundan 31 yıl önce Türkiye’deki gerici, yobaz ve faşist zihniyet Aleviler ve aydınları Sivas Madımak Oteli’nde katletti. Aradan geçen 31 yılda Türkiye’de çok fazla bir şey değişmedi. Alevi, aydın, demokrat, solcu bütün herkes bugün hâlen Anti-Demokratik Türkiye’nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Tıpkı bugün kurucu başkanımız İsrafil Erbil’in Sivas Katliamı’nda yitirdiklerimizi anmaya gitmek isterken, Maraş Katliamı’nda söylemiş olduğu haklı sözlerinden dolayı gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılması gibi.”

 2 Temmuz Madımak’ta Ne Oldu?

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta, Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere gelen 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi, Madımak Oteli’nin radikal bir grup tarafından ateşe verilmesi sonucunda hayatını kaybetti. Bu trajik olay, Türkiye tarihine “Sivas Katliamı” olarak geçti.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri, her yıl düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinlikler arasında önemli bir yere sahipti. Ancak 1993 yılında, bu etkinlikler sırasında Aziz Nesin gibi aydınların katılımı ve konuşmaları, bazı radikal gruplar tarafından tepkiyle karşılandı. Olaylar, şenliğin ikinci gününde, 2 Temmuz’da doruk noktasına ulaştı.

O gün, bir grup radikal, Madımak Oteli’nde kalan şenlik katılımcılarını hedef alarak oteli kuşattı ve binayı ateşe verdi. Yangın sonucunda, 33 aydın ve sanatçı ile otelde çalışan iki görevli hayatını kaybetti. Güvenlik güçlerinin müdahalesi yetersiz kaldı ve olay büyük bir trajediye dönüştü.

Sivas Katliamı, Türkiye’de laiklik, ifade özgürlüğü ve hoşgörü konularında derin yaralar açtı. Olayın failleri ve sorumluları üzerindeki tartışmalar ve yargı süreçleri yıllarca sürdü. Katliam, Türkiye’de toplumsal bellekte derin izler bıraktı ve her yıl anmalarla hatırlanmaya devam ediyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.