kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,0513
EURO
37,9219
STERLIN
45,0550
BITCOIN
$62.204
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
23°C
LONDRA
23°C
Parçalı bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Genel Seçim İçin Oy Kullanma Rehberi: Nasıl Kayıt Olunur ve Oy Kullanılır?

Genel Seçim İçin Oy Kullanma Rehberi: Nasıl Kayıt Olunur ve Oy Kullanılır?

4 Temmuz Perşembe günü yapılacak Genel Seçim’de yerel Milletvekilinizi seçmek için oy kullanmak istiyorsanız, önce seçmen kaydınızı yaptırmalısınız. Resmi seçmen listesinde yer alan herkes, üç farklı oy kullanma yönteminden birini seçebilir: Şahsen, posta yoluyla veya bir vekil tayin ederek.

Nasıl Oy Kullanma Kaydı Yaptırabilirim?

Birleşik Krallık genel seçimlerinde oy kullanabilmek için 18 yaşında veya daha büyük olmanız gerekmektedir. İskoçya ve Galler’deki yerel ve devredilmiş parlamento seçimlerinde ise yaş sınırı daha düşüktür. Üst yaş sınırı yoktur.

Oy verme gününden en geç 12 iş günü öncesine kadar – yani yaklaşan Genel Seçim için 18 Haziran Salı gününe kadar – kayıt yaptırmalısınız. Her seçim öncesinde yeniden kayıt yaptırmanız gerekmez, ancak taşındığınızda yeniden kayıt olmalısınız.

Farklı Oy Kullanma Yöntemleri Nelerdir?

Posta Yoluyla Oy Kullanma: Seçim öncesinde posta yoluyla oy kullanmak için başvurabilirsiniz. Kuzey İrlanda’da yaşıyorsanız bir neden belirtmeniz gerekebilir. Oy pusulaları basıldıktan sonra, seçim gününden yaklaşık üç hafta önce posta yoluyla bir oy paketi gönderilecektir. Talimatları izleyip oy pusulanızı mümkün olan en kısa sürede geri göndermelisiniz. Seçim gününden önce posta yoluyla göndermezseniz, oy pusulanızı seçim günü saat 22:00’ye kadar yerel sandık merkezine teslim edebilirsiniz. Bunu yaparken bir form doldurmanız gerekecektir. Posta yoluyla oy kullanmak için son başvuru tarihi, seçim gününden 11 iş günü öncesi olan 19 Haziran Çarşamba saat 17:00’dir. Posta yoluyla oy kullanmak için [buradan başvurabilirsiniz](https://www.gov.uk/apply-postal-vote).

Vekil Tayiniyle Oy Kullanma: Başkası sizin adınıza oy kullanabilir. Bu, vekil oy kullanma olarak bilinir. Ancak, posta oylarından farklı olarak, vekil oy kullanma başvurusu yapmak için bazı kriterleri karşılamanız gerekmektedir. Bunlar arasında seçim günü uzakta olmanız, denizaşırı seçmen olarak kayıtlı olmanız, tıbbi bir sorun veya engeliniz olması veya iş veya askeri hizmet nedeniyle oy kullanamamanız yer alır. İngiltere, İskoçya veya Galler’de seçimden altı iş günü öncesi olan 26 Haziran 2024 Çarşamba gününe kadar, Kuzey İrlanda’da ise seçim gününden 14 gün öncesine kadar vekil oy kullanma başvurusu yapabilirsiniz. Vekil oy kullanma için [buradan başvurabilirsiniz](https://www.gov.uk/apply-proxy-vote).

Şahsen Oy Kullanma: Şahsen oy kullanmak için, size gönderilen oy pusulasını doldurmak ve sandığa atmak üzere bir sandık merkezine gitmeniz gerekmektedir. Seçimden önce, hangi sandık merkezinde oy kullanacağınızı bildiren bir oy kartı gönderilecektir. Atandığınız sandık merkezi dışında başka bir yerde oy kullanamazsınız. Kayıt yaptırmak için [buradan ziyaret edebilirsiniz](https://www.gov.uk/register-to-vote).

Sandık Merkezine Kimlik Getirmem Gerekir mi?

Nisan 2022’den beri, bazı seçimlerde şahsen oy kullanırken geçerli bir fotoğraflı kimlik göstermeniz gerekmektedir. Bu kimlikler arasında Birleşik Krallık ve AB pasaportları ile ehliyetler yer almaktadır. Kabul edilen kimlikler şunlardır: Birleşik Krallık veya Kuzey İrlanda fotoğraflı ehliyeti (tam veya geçici), bir AB ülkesi, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Man Adası veya herhangi bir Kanal Adası tarafından verilen ehliyet, Birleşik Krallık pasaportu, bir AB ülkesi, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn veya bir Milletler Topluluğu ülkesi tarafından verilen pasaport, PASS kartı (Ulusal Yaş Kanıtı Standartları Programı), Mavi Rozet, biyometrik oturma izni (BRP), Savunma Kimlik Kartı (MOD form 90), AB, Norveç, İzlanda veya Lihtenştayn tarafından verilen ulusal kimlik kartı, Kuzey İrlanda Seçim Kimlik Kartı.

Bu kimliklerden hiçbirine sahip değilseniz, [buradan bir Seçmen Yetki Sertifikası](https://www.gov.uk/apply-for-photo-id-voter-authority-certificate) için başvurabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.