Kuzey Londra’da 38 yıl önce sanatçının yaptığı ve tarihi miras kabul edilen 100 metrekarelik mozaik pano, bina yıkılıp, yeniden yapılacağı için depoya kaldırılıyor. Çalışmaları yerinde incelemek için Londra’ya gelen sanatçı Gülsü Erbil, panosunun iki yıl depoda kaldıktan sonra yeniden monte edileceğini belirterek, “ English Heritage, depoyu da benim müze olarak kullanmamı kabul etti” dedi
Haber :Mihrişah Safa
Çağdaş Türk soyut resminin ilk kavramsal temsilcilerinden sanatçı Gülsün Erbil’in, İngiliz’lerce tarihi miras kabul edilen Londra’daki dev mozaik panosu, bulunduğu binanın yıkılması nedeniyle büyük bir operasyonla depoya taşınıyor.
Çalışmaları yerinde izlemek için Londra’ya gelen sanatçı Erbil, 38 yıl önce yaptığı, Kuzey Londra’da Tottenham bölgesindeki “ Eşitlik, Sevgi ve Barış” adlı mozaik eserinin 5 milyon sterlin masraf edilerek büyük özenle bir depoya kaldırılacağını belirterek, “ Yeni binalar yapılınca eserim yeniden yerleştirilecek. Kaldırılacağı depoyu da benim müze olarak kullanmamı kabul ettiler. Eserim tarihi miras olarak kabul edildiğinden aynen, yeniden inşa edilecek apartman binasına monte edilecek. ” bilgisini verdi.
Tottenham bölgesinde 1980’lerde kanlı çatışmalara sahne olan Broadwater Farm sitesine iki yıl çalışarak, eşitlik, kardeşlik ve barışı simgeleyen 100 metre karelik dev panoyu yapan sanatçının bu eseri, Tangmere House adlı apartmanda 38 yıldır sergileniyor. Binaların yıkılma kararı verilmesinden sonra, English Heritage ( İngiliz Mirası) kurumu tarafından “ İngiliz Mirası “ kabul edilen eser, şimdi iskeleye alınarak, parça parça sökülmeye başlandı. Çalışmaları izlemek ve bilgi almak için Londra’ya gelen Erbil’e, eserinin yapılacak yeni sitenin bahçesinde bir depoda saklanacağı ve binaların bitimi sonrası 2 yıl sonra yeniden monte edileceği bilgisi verildi.
Panonun taşınma maliyetinin 5 milyon sterlini bulacağını belirten Gülsün Erbil, “Ne yazık ki İstanbul’da yaptığım bazı panoların üzerinin kapatıldığını üzülerek görüyorum. Burada ise 38 yıl önce yaptığım eserimin korunma altına alınması, itinayla depoya taşınacağını bilmek beni mutlu ediyor.” Diye duygularını dile getirdi.
Tarihi eser olarak kabul edilen pano, bağımsız bir eser olarak muhafaza edilecek. Eserde, renk, kompozisyon, görsel kullanımında teknik ve sanatsal yetkinliğin bulunduğu, canlı bir kompozisyonda figüratif , soyut ve sembolik motiflerle barış, eşitlik ve uyumun evrensel değerlerinin yansıtıldığı ifade edildi.
Gülsün Erbil, bu eseriyle “ Tarihi Miras” olarak kayıtlara geçen ilk Türk sanatçı oldu.