Avrupalı Türkler, yaşadıkları Avrupa ülkelerinden yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye girişleri yoğun bir şekilde devam ediyor. 22 Haziran – 27 Temmuz tarihlerinden bu yana Türkiye’ye 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı.
Yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek için yola çıkan Avrupalı Türkler en çok Kapıkule sınır kapısını kululanıyor.
Avrupalı Türkler, yaşadıkları Avrupa ülkelerinden yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye girişleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Sürücüler zaman zaman iki gün süren uzun ve yorucu yolculuğun ardından Edirne’deki sınır kapılarından yurda giriş yapıyor.
Yurt dışında yaşayan Avrupalı Türkler Trakya’daki Kapıkule, Dereköy, Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarını kullanıyor. Ana vatana kavuşmanın sevincini yaşayanlar, sınır kapısındaki işlemlerinin ardından memleketlerinin yolunu tutuyor. Tatil sezonunun başladığı 22 Haziran – 27 Temmuz tarihlerinden bu yana Türkiye’ye 1 milyon 300 bin yolcu giriş yaptı. Bu rakam baz alındığında sınır kapılarından günlük ortalama 37 bin yolcu Türkiye’ye geldi.
Sınır kapılarında Almanya’nın Frankfurt, Weisbaden, Kassel, Saarbrücken, Koblenz, Ludwigshafen, Stutgart gibi illerinde de tatil döneminin başlaması nedeniyle hafta başından bu yana artan araç trafiği sürüyor. Almanya’nın Bavyera eyaletinde gelecek hafta başında başlayacak tatil dönemiyle sınır kapılarındaki yoğunluk sürmeye devam edecek.
Söz konusu yolcu girişi baz alındığında son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşıldığı görülüyor. Aynı dönem baz alındığında sınır kapılarından 2019 yılında 1 milyon 170 bin, salgının yaşandığı 2020 yılında 320 bin, 2021 yılında 945 bin, geçen yıl ise 1 milyon 204 bin kişi giriş yapmıştı.
İngiltere’den yola çıkan Erhan Yıldız da memleketi Aksaray’a gideceğini söyledi. Gurbette yaşayanlarının 11 ay kurdukları tek hayalin yıllık izin olduğunu vurgulayan Yıldız, “Herkes yaşadıkları yerde 11 ayı ‘1 ay Türkiye’ye gitsek’ diye bekleyişle geçiriyor.” dedi.
Almanya’dan yola çıkan İbrahim Gümüşoğlu, Avrupa’da yaşayan Türklerin izin günlerini iple çektiklerini söyledi. Yaklaşık 30 saat süren ama iyi geçen bir yolculuk sonrası ana vatana ulaştığını anlatan Gümüşoğlu, “Memleket sevdası bizim için önemli. Ömrümüz dışarda geçiyor, memleketimizi seviyoruz. Özellikle biz bunu sıla-i rahim olarak görüyoruz. Babamızı, annemizi ve yakınlarımızı görüyoruz.” dedi.
Hatice Kaynak da yarım asırdır Almanya’da yaşadığını belirtti. Vatan sevdasının sözlerle anlatılamayacak olduğunu ifade eden Kaynak, “Anlatılmaz bir duygu vatan duygusu. Gerçekten vatan başka bir olay, çok başka bir duygu. O kadar zor ki sıcağın altında o kadar zor ki buraya gelebilmek. Biz bu duyguyla, vatan hasretiyle vatan toprağını özlüyoruz.” şeklinde konuştu.
Almanya’dan Türkiye’ye giden Yakup Kaynak’ta tatilini Alanya’da geçireceğini belirtti. Bu yıl sınırdan hızlı geçtiklerini söyleyen Kaynak, 10-15 dakikalık bir beklemenin ardından Edirne’ye giriş yaptıklarını ifade etti.