kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
STERLIN
40,6329
BITCOIN
$64.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Vuslat Doğan Sabancı’nın yeni solo sergisi Baksi Müzesi’nde

Vuslat Doğan Sabancı’nın yeni solo sergisi Baksi Müzesi’nde
20.05.2023
0
A+
A-

İstanbul merkezli aktivist ve hayırsever Vuslat Doğan Sabancı’nın ilk kişisel sergisi olan “Emanet”, Haziran 2023’te Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Karadeniz bölgesinde bulunan Baksi Müzesi’nde (2014 Avrupa Yılın Müzesi) 20 Haziran – 20 Ekim arasında gerçekleşecek.

Bu yeni sergide Vuslat, büyükannesinden ilk kez duyduğu eski bir hikayeyi modern çağ için yeniden hayal ediyor. Türkçede “emanet” genel olarak bir şeyi birine bakmak ve korumak amacıyla devretmek anlamına gelir ve bu, güvene dayalı bir sözleşmeyle iç içe geçmiştir. Yetim çocuklara bakmak emanetin bir örneğidir, emaneti ihanet etmek ise geleneksel Türk kültüründe yapılan en büyük günahlardan biridir.

İspanyol sanat tarihçisi ve yazar Chus Martinez tarafından küratörlüğü yapılan sergi, bu ilke etrafında küresel bir tartışma başlatmak için bir platform sağlamaktadır. Sergi, sanat, tarih, felsefe ve bilim dünyalarından uluslararası konukların katılacağı üç panel tartışmasını da içerecek ve “geçmişlerini ve tarihlerini düşünmek ve yeni bir gelecek yaratmak için nasıl cömertçe dinleyebileceklerini” ele alacaktır.

“Kalbin kulağıyla dinlemek, sadece fiziksel bir dinleme eylemini vurgulayan değil, kalbimizi sözcüklerin ötesinde duymaya açmak anlamına gelen bir Türk deyişidir,” diyor Vuslat.

Ve bu otantik, yankılı iletişimi arayışında Martinez, sanatçıyla bir dayanışma buldu: “Vuslat, kendimizi dinleyebileceğimiz ve atalarımızın bize ne aktardığını ve bu mirasa nasıl katkıda bulunabileceğimizi düşünebileceğimiz bir sanat ortamı yaratmaya çok yatırım yapıyor,” diyor. Serginin anlatısına doğa tamamen entegre bir şekilde yer alırken, işin merkezinde, Yaşamın Göbek Bağı adlı dairesel hareketi temsil eden bir spiral form kurulumu bulunur, bu da hayatı, ölümü ve buluşmayı simgeler. Bu acil tema, çevremizi koruma görevimize yönelik modern ihmalin altını çizer: “Doğa, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli emanettir,” diyor Vuslat. “Mevcut durumumuz, doğa tarafından iletilen mesajlara olan sürekli kayıtsızlığımızdan kaynaklanmaktadır.”

Vuslat, biçim ve denge arasındaki yeni ilişkileri keşfetme merakıyla sürekli olarak sanatının sınırlarını zorlar, güçlü ve temel bir gerilimle. Çalışması, sınırsız biçimde çoklu malzemeler aracılığıyla duyguyu ve derin bağlantıyı yakalar. Maddelerin ve maddi formların düşüncelerimizi ve duygularımızı nasıl etkilediğini ve oluşturduğunu anlamak. Vuslat’ın çalışması, doğayı ve nasıl göründüğümüzü taklit etmez, asıl meselesi nasıl göründüğümüz ve nasıl olduğumuzla ilgilidir.

Bu sergi için özel olarak oluşturulan bu yeni çalışma koleksiyonunda, işin olgunluğu dikkat çekiyor – heykeller ağırdır, köklüdür ve müzenin fiziksel ve sembolik alanında kendi varlığını bizimle birlikte yaşamaya amaçlar. Kömür çizimleri, mermer ve bronz heykeller ve Vuslat’ın heykelleri ve çizimleri, genellikle cömert dinlemenin bir motifini temsil eden soyutlanmış bir insan kulağı formuyla başlar. Medya kariyeri boyunca, Vuslat insan hakları, cinsiyet eşitliği ve ifade özgürlüğü için aktif bir şekilde mücadele etti ve yasal değişikliklere yol açan “Daha Fazla Aile İçi Şiddet Yok” kampanyasını başlattı – ve 2020 yılında Vuslat Vakfı adlı hayırsever bir girişimi kurdu. “Kadın hakları ve insan hakları, kim olduğumun temelinde yer alır,” diyor.

Emanet, Türkiye’de 2023 yılında gerçekleşen birçok kültürel etkinlikten biridir. Bu yıl, ülke cumhurbaşkanını seçer ve Kemal Atatürk tarafından Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını anar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.