kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5525
EURO
35,0287
STERLIN
40,8005
BITCOIN
$64.310
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’da 1 Mayıs’ta işçi sınıfı dayanışması yeniden canlandı

Londra’da 1 Mayıs’ta işçi sınıfı dayanışması yeniden canlandı
02.05.2023
0
A+
A-

İngiltere’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla binlerce kişi Trafalgar Meydanı gibi kentin sembolik noktalarında bir araya geldi. 1880 yılından itibaren başkent Londra’da kutlanan 1 Mayıs, bu yıl da Londra’da Trafalgar Meydanı’nda 1 Mayıs Pazartesi günü saat 12.00’da yoğun katılım ve ilgiyle gerçekleşti. 1 Mayıs yürüyüşüne birçok Türkiye kökenli dernek ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. 

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ın birçok bölgesinden etkinlik için Londra’ya gelen çok sayıda kamu ve özel sektör çalışanı, işçi sendikası üyesi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, öğrenciler ve emekliler kentin Clerkenwell semtinde toplandı.

Sabah saatlerinde kentin farklı bölgelerinden gelen binlerce kişi kortej halinde yürüyerek meydana doğru ilerledi. Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT), Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS), oyuncular ve sanatçıların bağlı olduğu Equity sendikası gibi kuruluşların Clerkenwell bölgesinde düzenlediği toplanma çağrısı, ana yürüyüş kolu burada oluştu. Buradan yaklaşık 3 kilometrelik mesafedeki Trafalgar Meydanı’na yürüyen kalabalık, adil çalışma koşulları, enflasyon üzerinde zam talepleri ve hayat pahalılığı gibi konularda sloganlar attı.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, yaptığı konuşmada, 1 Mayıs’ın sadece bir işçi günü değil, aynı zamanda işçi hakları için önemli bir sembol olduğunu belirtti. Lynch, demokratik düzenin saldırı altında olduğunu söyleyerek hükümetin çalışanlara karşı politikalarını eleştirdi. Ayrıca, meydandaki Ulusal Galeri üzerinde Kral 3. Charles’ın taç giyme töreni için asılan “Mutlu ve Görkemli” yazılı pankarta işaret ederek, “Halkımızın mutlu ve görkemli olmaması bir utançtır.” dedi. Lynch, hükümetin göçmen karşıtı tutumunu da eleştirerek, “Ülkenin şu anki hali için dünyanın fakir halklarını suçluyorlar.” ifadesini kullandı ve birçok sektörde çalışanların greve gittiğini hatırlatarak, “ülke tamamen değişene kadar” grevlerin devam edeceğini söyledi.

Equity Genel Sekreteri Paul Fleming, yaptığı konuşmada, 40 binin üzerinde oyuncu, sokak sanatçısı, animatör gibi meslek gruplarından üyeleri olduğunu belirtti ve tüm sendikaların güçlü ve bir arada olmasının, herkesin kaliteli sanata erişimi için önemli olduğunu vurguladı. Fleming, yapımcıların milyarder olurken sanatçıların daha iyi hayat şartları için mücadele ettiğini belirterek, “Milyarderlerin cebindeki para, insanların daha iyi yayınlar izlemek için verdiği para, daha iyi demiryolu hizmeti, sağlık hizmeti almak için verdiği paralar.” 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.