kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5576
EURO
34,8984
STERLIN
40,5988
BITCOIN
$66.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

ADDP: “Anayasa Cumhuriyetin temel ilkelerini içerir”

ADDP: “Anayasa Cumhuriyetin temel ilkelerini içerir”
27.01.2023
0
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP), bir açıklama yayımladı:

“Daha endişesiz ve korkusuzca, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamızda ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmî, ahlâkî, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk – 1923 Atatürk’ün, Cumhuriyet değerlerini ve onların kazanımlarını idrak ederek izlediğimiz yolun doğruluğunu ispatlayan sözleri, 100 yıl sonra da yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Ancak, 2023 yılında, kadın haklarını ve insan haklarını hiçe sayarak, Anayasa’nın ‘Din ve Vicdan Hürriyeti’ ile ilgili maddelerinde değişiklik yapma girişimleri, laik bir toplum için aydınlıktan karanlığa geçmek olacaktır. Laik hukuk düzeninin sağladığı güvenceler siyaset oyunları için kullanılırsa; din üzerinden siyaset yapılırsa, anayasa hükümlerine karşı; dini inanca dayanan bir hukuk düzeni ortaya çıkacağı çok açıktır.

Siyasilerin değiştirilmesini istedikleri Anayasanın 24. Maddesi de bunu vurgular. 24. Madde, hiç kimsenin “….. Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar sağlama amacıyla…….” istismar edemeyeceği hakkındadır.

Bu maddeyi değiştirip kadınları başörtülü-başörtüsüz diye ayıran bir hukuki düzen getirmek, kadınların giyimini referandum konusu yapmak, laik hukuk düzeninde kabul edilemez; toplumda ayrılıklara yol açar. Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin artmaya devam ettiği, ekonomik sorunların kadınları zor durumda bıraktığı bir dönemde hiçbir kadın örgütünün görüşünü almadan, kadınların nasıl giyineceğini tartışan bir meclis, demokrasi esasından ayrılma yolundadır. Cumhuriyet ilkelerinin aydınlık yolunda değil.”

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.