KIBRISLI Türk yönetmen Mahmut Akay’ın, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplumu konu alan ‘We’re Home’ kısa filmi, Oscar nitelikli İzmir film festivali için ‘En İyi Belgesel’ olarak aday gösterildi.
Yurt dışında önemli başarılara imza atan başarılı yönetmen Mahmut Akay, ‘We’re Home’ isimli çalışmasıyla Birleşik Krallık’ta büyük oranda nüfusa sahip Türkçe konuşan demografinin sembolik imhası ile dikkatleri üzerine topladı. Kısa film, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan kişilerden oluşan bir karmaşanın içinden geçerek, medyadaki görünmezliklerine dair çeşitliliği ve düşünceleri yakalıyor.
Filmin yakın bir zaman içerisinde yayınlanmasına rağmen, ‘We’re Home’ şimdiden prestijli Vimeo Staff Pick ödülüne layık görülmüştü. Bu hafta Mahmut Akay sosyal medya sayfasında yaptığı açıklamaya göre, ‘‘’We’re Here’ filmimiz Oscar’a uygun film festivalinde ‘En İyi Belgesel’ dalında aday gösterildi’’ dedi.
Londra doğumlu yönetmen Mahmut Akay, Vogue, David Beckham, Wall’s Ice Cream gibi markalarlar çalıştı. Filmleri, The Hollywood Reporter, Yahoo, The A.V Club ve daha fazlası gibi dergilerinde yer aldı.
Daha önce Londra Gazete’ye kısa filmi ‘We’re Home’ hakkında özel açıklamalarda bulunan Akay, şöyle konuşmuştu:
‘‘We’re Here’, İngiliz medyasının Birleşik Krallık’taki Türk demografisini yeterince temsil etmemesine duyduğum hayal kırıklığından doğdu. 700 bin ‘den fazla Türkçe konuşan nüfus olduğu tahmin ediliyor, ancak medyada onlar hakkında nadiren bir şey görüyoruz.
Onları görecek kadar şanslıysak, muhtemelen kebap restoranlarıyla ilgili olacaktır. Bu sembolik imhayla ilgili sorun, iş fırsatlarının olmaması, klişeleştirme ve önyargı gibi diğer alanlara da nüfuz etmesidir. Bu sadece spot ışığı ile ilgili değil, aynı zamanda her şeyi kapsayan bir konu. Yapımcım Fırat Ayas ve ben bu konuları saatlerce konuştuk ve sonunda bir film çekmeye karar verdik. Filmde yer almasını istediğimiz herkes, onları kollarını açarak çekmemizi memnuniyetle karşıladı. Türkçe konuşan topluluktan gelen olumlu tepki, süreci bizim için daha da faydalı hale getirdi.’’