kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.792
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Dr Seran Hakkı: ‘‘Covid-19 beş gün sonra hala bulaşıcı’’

Dr Seran Hakkı: ‘‘Covid-19 beş gün sonra hala bulaşıcı’’
31.08.2022
0
A+
A-

Bir araştırmaya göre, hafif Covid-19 hastalarının üçte ikisi, semptomları başladıktan beş gün sonra hala bulaşıcı olduğunu belirlendi.

Çalışma, başkalarıyla temastan ne kadar süreyle kaçınılması gerektiğine dair mevcut NHS rehberliğini sorgulayarak, hafif COVİD-19’lu çoğu insanın semptomların başlamasından beş gün sonra hala bulaşıcı olduğunu öne sürüyor.

Imperial College London’da Sağlığı Koruma Araştırma Birimi ile çalışan Dr Seran Hakkı, yaptığı araştırma neticesinde, katılımcıların üçte ikisinin beş günde hala bulaşıcı olduğunu ve dörtte birinin yedi günde hala bulaşıcı olduğunu buldu. Uzmanlar, ne kadar süre bulaşıcı kaldıklarını test etmek için Covid’e maruz kaldıktan sonra 57 kişiyi evde izledi. Katılımcılar semptomları hakkında anket doldurdular ve ne kadar virüs yaydıklarını görmek için ayrıntılı günlük testler yaptılar. Beş kişiden sadece biri, semptomları gelişmeden önce bulaşıcıydı, ancak vakaların üçte ikisi, ilk kez hastalandıktan beş gün sonra hala bulaşıcıydı.

Kıbrıs Türk kökenli ve İngiltere sağlık güvenliği kurumu ile fahri sözleşmesi olan Dr Seran Hakkı’nın son araştırması dünyada önde gelen haber ajansları tarafından yayınlandı.  Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Dr Seran Hakkı, araştırmasından çıkan sonuçları değerlendirdi ve haber ekibimizin sorularını cevapladı.

‘SEMPTOMLARI GÖRMEZDEN GELMEMENİZ GEREKİYOR’

Ücretsiz covid testlerinin son ermesi ile ilgili Dr Hakkı şöyle konuştu:

‘‘Evde yanal akış test kitleri bulundurmanın iyi olduğunu düşünüyorum. Nadiren bu testler size yanlış pozitif sonuç verir (yani pozitifse, büyük olasılıkla COVİD-19’a sahipsiniz), ancak çalışmamız enfeksiyonun başlangıcında size sıklıkla yanlış negatif sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu nedenle, COVİD-19’u doğrulanmış biriyle görüştükten sonra semptomlar geliştirdiyseniz, başlangıçta negatif bir lateral akış testi sonucunuz olsa bile bu semptomları görmezden gelmemeniz gerekiyor.

Daha da önemlisi, yanal akış testleri artık bulaşıcı olmadığınızı gösteren harika bir göstergedir. Çalışmamıza dayanarak, COVİD-19’lu kişilerin semptomlar başladıktan sonra beş gün boyunca izole edilmesini ve altıncı günden itibaren lateral akış testleri yapmasını öneriyoruz. Testler iki gün üst üste negatif çıkarsa, izolasyondan çıkmak güvenlidir. Bir kişi pozitif test etmeye devam ederse, pozitif test ederken izolasyonda kalmalıdır, ancak semptomlarının başlamasından sonraki 10. günde izolasyonu kaldırabilir.’’

YANAL AKIŞ TESTLERİ BİRAZ ZAMAN ALIYOR

Kovid’e yakalanan kişilerin büyük bir kısmında baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görülür, birçoğu bunları pozitif bir covid pcr veya lateral akış testi yapılana kadar hava değişikliklerinin etkisiyle geçiyor. ‘İzolasyona ne zaman başlamalılar? Birçoğu, bir izolasyon süresi içinde test etmeden önce hasta oldukları günleri sayar, bu doğru mu?’ sorusuna yanıt olarak Dr Hakkı şu cevabı verdi:

‘‘Asemptomatik değilseniz, semptomların başladığı günden itibaren günleri saymanızı öneririz. Bunun nedeni, yanal akış testlerinin pozitife dönmesinin genellikle biraz zaman almasıdır.’’

‘EVDEN ÇALIŞMAK İDEAL SENARYO OLABİLİR’

Hükümet önlemlerinin sona ermesi nedeniyle, birçok çalışanın pozitif covid sonucuyla bile işe gitmesi bekleniyor,  bu konuyla ilişkin Dr Hakkı, NHS rehberliğine referans yaparak, ‘‘COVİD-19 için pozitif test ederseniz veya COVİD-19 olduğu teyit edilmiş biriyle temas ettikten sonra semptomlarınız varsa, evde kalmaya çalışmalı ve diğer insanlarla teması en aza indirmelisiniz. Evden çalışmak ideal senaryo olabilir, ancak işe gitmeniz gerekiyorsa çalışma alanınızı iyi havalandırmaya çalışın. Bir maske takın ve başkalarıyla paylaştığınız yüzeyleri temizleyin’’ ifadesini kullandı.

‘KIŞ AYLARINDA COVİD-19’UN ARTMASI MUHTEMELDİR’

Yaz tatili bitiyor ve çocuklar yakında okula dönüyor ve kış aylarına geçiyoruz – insanlar daha dikkatli olmalı mı? Covid vakalarında artış olması beklenir mi?

Çocukların önümüzdeki hafta okula dönmesi ve kış aylarının yaklaşması üzerine tavsiyelerde bulunan Dr Hakkı, ‘‘COVİD-19 vakalarının kışın grip gibi diğer mevsimsel virüslerle birlikte artması muhtemeldir. Ayrıca, Omicron BA.5 soyu, Omicron BA.2 ile karşılaştırıldığında daha yüksek yeniden enfeksiyon olasılığı ile ilişkili olduğundan, daha önce COVİD-19 geçirmiş kişiler kayıtsız kalmamalıdır. İnsanları endişelendirmek yerine, makul önlemler alarak hayatlarını olabildiğince normal yaşamalarını istiyorum: kapalı alanlarda maske takın, işe veya eve giderken elleriniz sizsiniz ve odalarınızı havalandırın. Dünyanın her yerindeki bilim adamları durumu çok dikkatli bir şekilde izliyorlar’’ dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.