kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,6009
EURO
36,2932
STERLIN
43,4781
BITCOIN
$95.904
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Açık
8°C
Çarşamba Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Çamurcuoğlu Beyrut patlaması ile ilişkin çalışmasını değerlendirdi

Çamurcuoğlu Beyrut patlaması ile ilişkin çalışmasını değerlendirdi
23.08.2022
0
A+
A-

British Museum’da Arkeolojik Eser Konservatörü olarak çalışan Dr. Duygu Çamurcuoğlu’nun 2020 yılında Beyrut’daki patlamadan dolayı kırılan tarihi eserin onarımı için British Museum’de yaptığı çalışmalardan dolayı The Times’a konuştu. 

İki yıl önce Beyrut limanında 2.750 ton amonyum nitrat patladığında 200’den fazla insan öldü, 7.000 kişi yaralandı ve şehrin büyük bir kısmı harap oldu. Yerel bir arkeoloji müzesindeki eski cam objelerden oluşan dolabın pek şansı yoktu. O gün cam vitrinde bulunan Roma, Erken İslam ve Bizans dönemlerine ait 74 gemiden yetmiş ikisi paramparça oldu. Şimdi, aylarca süren özenli çalışmaların ardından sekiz tanesi restore edildi ve bu ay British Museum’da sergileniyor.

Londra’daki müzede konservatör olan Dr Duygu Çamurcuoğlu, restore edilen kapların yapısal olarak sağlam olduğunu ancak parçalanmanın neden olduğu kusurları koruduğunu söyledi. The Times’a konuşan Dr Duygu Çamurcuoğlu, şu ifadeyi kullandı: “Kırık camları saklamak çok ama çok zor” dedi. Bununla birlikte, çalışma sadece koruma ile ilgili olmamıştır. Gemiler patlama nedeniyle kırıldığından, araştırmacılar “taze” cam yüzeylerin ayrıntılı taramasını yapabildiler.

Bu, MÖ 1. yüzyılda Lübnan’da gerçekleşen cam üfleme devrimine ışık tuttu, yeni yöntemlerin form deneylerinin yanı sıra seri üretime de izin vermesi. Çamurcuoğlu, analizin “benzersiz” üretim tekniklerinin yanı sıra cam türleri, renklendirme ve geri dönüşümün kanıtlarıyla ilgili ayrıntıları ortaya çıkardığını söyledi. Nihai bir bilimsel rapor hazırlanıyor.

Sekiz gemiden altısı Roma dönemine, ikisi ise geç Bizans veya erken İslam dönemine aittir. Çamurcuoğlu, Orta Doğu’da erken Roma dönemi züccaciye örneklerinin nadir olduğunu söyledi.

British Museum’un direktörü Dr Hartwig Fischer, 25 Ağustos – 23 Ekim tarihleri ​​arasında ücretsiz olan Beyrut’un Parçalanmış Camları sergisinin “yakın bir yıkım ve toparlanma, dayanıklılık ve işbirliği hikayesi” anlattığını söyledi.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.