kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.762
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
11°C
LONDRA
11°C
Kapalı
Pazar Hafif yağmur
8°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Kıbrıslı Türk gençler konuştu: ‘‘İngiltere’ye göç etmekten başka bir çaremiz kalmadı’’

Kıbrıslı Türk gençler konuştu: ‘‘İngiltere’ye göç etmekten başka bir çaremiz kalmadı’’
27.01.2022
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dövizdeki büyük yükselişle birlikte tavan yapan fiyatların piyasada yarattığı yakıcı pahalılık, Kıbrıslı Türk gençleri göç etmekten başka çare bırakmıyor. 

Londra Gazete olarak bu hafta Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan gençlerle oradaki ekonomik durumu ve İngiltere’ye göçü değerlendirdik.Cevapların çoğu KKTC’deki zor ekonomik şartlara vurgu yaparak hayat pahalığı nedeniyle özellikle İngiltere’ye göç etmek istediklerini belirttiler. 

Sıdıka Sunalp 

Bir kktc vatandaşı olarak artık memleketimden göç etme fikri kesinlikle daha cazip gelmeye başladı. Burdaki gerek iş imkanları gerek zamlar gerekse maddi durum artık bizi çok zorlar. Üniversiteden bir öğretmen olarak mezun oldum fakat kendi memleketimde torpilden işe giremedim. Artık ev sahibi olmak burda hayal oldu kiralar ateş parasi. Kendimizi doyurmaya çalışırken bu memlekette evlenip yuva kurup cocuk yapmak cok riskli. Cocugun geleceği bizden da beter olacak çünkü çocuga sunacağımız maddi destek yok, burda eğitim hayatı çok çöktü. Ayrıyetten kıbrıs içinde bir tatile bile gitmek hayal oldu. Asgari ücret 6000 tl biz burda ev kirası 2400 tl veririk marketten bir süt bir ekmek almak nerdeysa 40 tl arabaya benzini az az koyar olduk . Kenara köşeye para biriktirmek imkansız bir sağlık sorunu olsa hem cok para lazım hemda devlet hastaneleri çöküşte. 

Hükümet onlarada sahip çıkmaz insanlar ezilir cok saat çalıştırılır bu yüzden psikolojilerida bozulur ve insanlara kötü davranış sergilerler. Bu memleket artık batmaya doğru gider evlerimize elektriği bile kesmeye başladılar her gece bu kış soğuğunda 2-3 saat elektriksizik. Hertürlü imkanımız kısıtlı. En azından ingilterede işlemek çok saat olsada sağlık sistemi eğitim sistemi koşullar ulaşım herşey daha iyi. Kktc de yollar da berbat heryerde çukur heryer karanlık yollarda ışık yok millet kaza yapar insanlar ölür suçlu olur. Ama kimse yollarda ışık yok yollar tehlikeli hep viraj hep çukur demez. denetimda sıfır. Heryer pislik içinde heryer çöp ve çevre katledilir ağaçlar kesilir. Atmosfer zarar görür temiz hava yok. Kıbrıs kumar cenneti oldu adada bizden başka herkes burda. İnsana değer yok baştakiler sadece koltuğu düşünür. Kısaca artık burda hayat kalmadı kesinlikle şansım olsaydı önce ailemi bırakamadığım için sonrasındada kurmaya çalıştığım hayat ve eşimden dolayı burdayım. Ülkeyi terkedememenin tek sebebide yine maddi durum. Çünkü bir uçak bileti bile dünya parası. Ve bize verilen asgari ücretten cebimizde ayın ortasında 1 tl bile kalmaz. Hergün yeni umutlarla yeni hayallerle yarın daha güzel bir güne uyanmak ümidiyleyik malesef hasretle ingilteredeki ailemizi bile göremedikçe üzülürük hergünümüz malesef mutsuz.

Ceylan Bozkurt 

İngiltere’ye göç etmek istiyorum, belki de hemen şimdi bunu gerçekleştirmek zor olabilir ancak ilerleyen zaman içerisinde bu fikre olumlu bakıyorum. KKTC’de maaş ücretleri ve zamlarla geçinmek gerçekten zor ve gittikçe daha fazla zorlaşıyor. Veya şöyle birşey zar zor geçinebilirsin ama para biriktirmek ve yatırım yapmak neredeyse imkansız hale gelmeye başladı. İleride geleceğime yönelik KKTC’de plan yapmak mümkün değil bu yüzden ileride İngiltere’ye göç etmek gibi bir düşüncem var. Orda çalışıp, birikim yapıp aileme birşeyler yapmak daha gerçekçi. KKTC’de maaşlar Türk lirası ama herşey döviz üzerinden. Bu şartlarda neler yapabiliriz ki? 

Sıdıka Güvence 

Kuzey Kıbrıs’ta bu şekilde devam ederse tabii ki İngiltere’ye göç etmeyi düşünürüm, şu an bile düşünmesem bile ileride çocuğum olduğunda ailemle birlikte göç etmek zorunda kalacağıma inanıyorum. Çünkü maalesef ki şu anda Kuzey Kıbrıs’taki hayat oldukça sallantıda, iş olanakları ve yaşam tarzlarımız bu şekilde devam edebileceğimize inanmıyorum. Öte yandan, İngiltere’de Kıbrıs’ta olan atmosferi yaşamak mümkün olamayacak, bu kadar candan ve içten insanlarla olamayacam ancak ticari anlamda daha fazla iş olanakların olduğuna inanıyorum. Elbette robot gibi olmak istemem, kültürümü ve değerlerimi asla unutmak istemem ama geleceğimi oluşturmak için verimle olduğum dönemde İngiltere’ye taşınmak isterim. Ben bir işveren olarak 2017’de işletmemi açtım fakat 2020’de işletmemi kapattım, bunun nedeni ise 2020’nin başında yükselen ürün ücretlerinden özellikle kaynaklanıyor. Harnup petmezi ve sucuk üreticisiydim, zamanında 95 türk lirasına aldığım ceviz şu an 170 Türk lirası. Buna ek olarak gaz ücreti var, emeğimi hiç bir zaman katmadım ama ben insanları kanırarak ürün üretmekten her daim kaçındım. Bunu yerine ürünlerimin doğallığına her zaman önem verdim ve bu nedenden dolayı da işletmemi kapatma kararı aldım. Kar amaçlı odaklı bir ürünü satışa sunmaya tercih etseydim yalnız, mutlaka birşeyler karıştırmam gerekecekti. Bende bu tercihi asla yapmadım. Ülkemi terk etmek istemem ama bir gün mecur kalırsam evet İngiltere’ye göç etmek isterim. 

Ersan Gamalı 

İngiltere’ye göç etmek istemiyorum. Burası yeşil ada dedikleri biz maziye sahiptir, nedeni de, bu adadaki boluk ve bereketin sebebidir Bu ada’daki olumsuz siyaset ortamı ve olumsuz maddi olanakları olsada, bu ada’daki fırsatları kendi lehimize çevirmek bence bizim elimizdedir. Bu memleketi terk edip gitmek sadece İngiltere’nin karına ve KKTC’nin zararına olduğuna düşündüğüm için, bence İngiltere’ye göç etmek tek çözüm değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.