kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1564
EURO
36,6793
STERLIN
44,2865
BITCOIN
$94.908
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
8°C
LONDRA
8°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
8°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Çarşamba açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

‘Alikko ile Caher’ ikilisinin heykeli dikilecek

‘Alikko ile Caher’ ikilisinin heykeli dikilecek

KIBRIS Türk tiyatrosuna isimleri altın harflerle yazılmış, ‘Alikko ile Caher’ ikilisinin heykelleri Lefkoşa’da Girne Kapısı’ndaki parkta hayat buluyor. Lefkoşa Türk Belediyesi, Kıbrıs Türk kültür ve sanatına katkı koymak amacıyla, Lefkoşa’daki Girne kapısında bulunan parka, Kıbrıs Türk tiyatrosuna isimleri altın harflerle yazılmış, ‘Alikko ile Caher’ heykellerinin dikilmesine karar verdi. Kemal Tunç ve Osman Balıkçıoğlu’nun ölümsüzleştirileceği bu çalışma Seramik Heykel Sanatçısı Sevcan Çerkez tarafından hayat buldu.

Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Osman Balıkçıoğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Kıbrıs Türk sanat ve kültürüne verdiği değerin alkışlanacak bir davranış olduğunu belirterek, “Ölmüş partnerim Kemal Tunç ve kendi adıma Lefkoşa Türk Belediyesine teşekkürlerimi sunarım” ifadesini kullandı.

Balıkçıoğlu Londra Gazete’ye şöyle konuştu:

“Lefkoşa Türk Belediyesi, Kıbrıs Türk kültür ve sanatına katkı koymak amacıyla, Lefkoşa’da, Girne kapısındaki parka, Kıbrıs Türk tiyatrosuna isimleri altın harflerle yazılmış, Alikko ile Caher heykellerini dikme kararı almıştır. Elbette bu benim oldukça gurur verici bir durum, Kemal Tunç arkadaşımızda keşke burda aramızda olsaydı ve bu anlamlı girişime şahit olabilseydi.

Kemal Tunç ve Osman Balıkçıoğlu Lefkoşa’da ölümsüzleştirilecek. Bana Parkın düzenlemesi biter bitmez, heykellerin yerlerine yerleştirileceği haberi gelmiştir. Lefkoşa Türk Belediyesinin, Kıbrıs Türk sanat ve kültürüne verdiği değer alkışlanacak bir davranıştır. Ölmüş partnerim Kemal Tunç ve kendi adıma Lefkoşa Türk Belediyesine teşekkürlerimi sunarım. Heykellin açılışı için muhakak Kıbrıs’a gideceğim.’’

Önümüzdeki süreçte tiyatro çalışmaları hakkında bilgilendiren Balıkçıoğlu, Nisan ayında Londra’da gerçekleşecek olan tiyatro festivaline davet edildiklerini belirterek, yazdığı ‘Elmanın öteki yarısı’ tiyatro oyunu ile sahne alacağını vurguladı.

ALIKKO ILE CAHER

Alikko ile Caher:  Kıbrıslı Türklerin kalbinde taht kurmuş ve ilk kez Kıbrıs Türkçesi kullanılarak oynanan skeç ve tiyatro serileri ile Kıbrıs Türk tiyatro tarihine kendilerini altın harflerle yazdırmayı başarmış iki karakter…

Rivayete göre; bir zamanlar Karpaz’ın Komi Kebir (Büyükkonuk) köyünde Ali ve Cafer isimli iki arkadaş yaşarmış. Onlar birbirlerini Ali yerine Alikko, Cafer yerine ise Caher diye çağırırlarmış. Bu iki kafadar hem çok şakacı hem de birbirlerini çekiştiren iki köylüymüşler. 

Kıbrıs’ın duayen tiyatrocularından olan ve 2007 yılında kaybettiğimiz Kemal Tunç çocukluk yıllarını Alikko ile Caher’in hikâyelerini dinleyerek geçirmiş. Kemal Tunç 1960’lı yılların başında çocukken dinlemiş olduğu Alikko ile Caher hikâyelerini kaleme alarak skeçler hâlinde yazdı.

Kıbrıs’ın 1963’te başlayan karanlık yıllarında ise, Kıbrıslı Türklere moral kaynağı olacak bu skeçleri Bayrak Radyosunda yayımlanmaya başladı.

O dönemlerde Alikko’yu Kemal Tunç, Caher’i Dinçer İsmail Aktunç ve Alikko’nun eşi Fatmalı karakterini ise Güzide Tunç seslendirdi. Daha sonra ise Caher karakterini Osman Balıkçıoğlu ve Fatmalı’yı Şadiye Balıkçıoğlu seslendirdi. Daha sonra bu skeçler radyo programından tiyatro sahnesine taşındı.

Ardından, Alikko ile Caher 30 yıldan sonra ilk kez 2004 yılında Osman Balıkçıoğlu’nun yazdığı yeni bir versiyon ile sergilendi. Daha sonra ise Caher, Kıbrıslılar ve sahneler Alikkosuz kaldı… O ikilinin anılarına Sevcan Çerkez ilk heykellerini Büyükkonuk köyünde sergilenmek üzere hayata geçirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.