Türkiye’nin dilini, tarihini ve sanatını on yıldan fazladır yaptığı kurslar ve kültürel etkinlikler ile İngiltere’de tanıtan Londra Yunus Emre Enstitüsü, sonbahar dönemi için kurs programını yeniledi. Yeni bir şey öğrenmek ve halihazırda sahip oldukları becerileri geliştirmek isteyenler için kaçırılmayacak kurslar ekim ayında çevrim içi ya da yüz yüze olarak başlayacak. Covid-19 sürecinde çevrim içi olarak devam eden Tezhip, Ud ve Ney kurslarına bu dönem iki usta Hattatın eğitmenliğinde Hat kursları da ekleniyor. Bugüne kadar yüzlerce ilgilinin istifade ettiği kurslar Türk kültür ve sanatıyla ilgilenen herkese açık olup Enstitünün kapıları, az sayıda öğrencili butik sınıf ortamlarında sanatseverlere açılıyor!
Birbirinden donanımlı eğitmenler eşliğinde sürdürülecek olan kurslar hakkında bilgi almak ve kayıt yaptırmak isteyen meraklılar http://yeelondon.org.uk/ adresini inceleyebilir, londra@yee.org.tr adresine e-posta gönderebilir veya 02073873036’yı arayarak bilgi alabilirler.
Tezhip Kursları
Tezhip kursları, yakın bir zamanda Woking Lightbox Galeride kişisel sergisi gerçekleşen müzehhibe Nagihan Seymour tarafından çevrim içi verilecek olup ‘Yeni Başlayanlar için Tezhip’ ve ‘Tezhip Sanatında Rumi ve Halkar Desenleri’ olmak üzere sizlere iki farklı kurs fırsatı sunuyor.
Hat Kursları
Eşsiz bir estetik özelliğe sahip ve insan üzerinde derin etkiler bırakan hüsnühat sanatımız, üstat hattatlardan Hasan Çelebi’nin öğrencisi Gulnaz Fatima Mahboob ile bu dönem de Enstitü bünyesinde yüz yüze öğretilmeye devam edilecek. Bu kursta hüsn-i Hat sanatının yazı türlerinden Nesih yazısına ağırlık verilecek olup tamamen geleneksel malzemelerle ve geleneksel sistem üzerinden bir eğitim verilecek.
Çevrim içi hat kursunda öğrenciler, uluslararası ödüllü hattat Nuria Garcia Masip’ten eğitim alma şansına sahip olacak! Güzel yazı anlamına gelen hüsn-i hat sanatının çeşitlerinden Sülüs yazısına odaklanılacak kursta interaktif bir biçimde öğrencilere; yazının tarihi, kullanılan malzemeler gibi temel ilkeler öğretilecek.
Osmanlı Türkçesi Kursları
Günümüz Türkçesinin öncüsü olan Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasını oluşturan Türkiye dışındaki geniş coğrafyada da yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Alanında uzman tarihçi Dr. Cumhur Bekar tarafından yürütülecek çevrim içi kurslar ‘Yeni Başlayanlar için Osmanlı Türkçesi‘ ve ‘İleri Seviyede Osmanlı Türkçesi’ olmak üzere iki farklı düzeyde açılacak.
Ney Kursu
Tarihin en eski müzik aletlerinden biri olan Ney, Klasik Türk Müziği’nin temel çalgılarından biridir. Bu dönem Neyzen Murat Ferhat Yegül tarafından çevrim içi verilecek ney dersleri her seviyeden kişiye açık olacak ve eğitmen katılımcılara bu efsunlu enstrümanın nasıl çalınacağına dair adım adım rehberlik edecek.
Ud Kursu
İri gövdeli, kısa boyunlu, perdesiz telli bir çalgı olan ‘ud’u öğrenmek istiyorsanız kaçırılmayacak fırsat! Udi Baha Yetkin’in verdiği birebir dersleri her seviyeden öğrenci katılabileceği gibi isteğe göre yüz yüze ya da çevrim içi ders yapma imkanı sağlanacaktır. Temel müzik teorilerinin pratiklerinin ve Türk müziğinde kullanılan makamların öğretildiği kursta udu olmayan öğrenciler Enstitüden ud kiralayabilecekler.
Koro: Türk Müziği Makam Dersleri
Belirli bir duyguyu ve düşünceyi çeşitli melodi ve akorlardan meydana gelerek anlatan Türk Sanat Müziğinin 500’ün üzerinde makamı vardır. 8 hafta boyunca Baha Yetkin tarafından yüz yüze gerçekleştirilecek derslerde, katılımcılar Osmanlı’dan günümüze Türk makam müziğinin detaylarını öğrenmenin yanı sıra Anadolu’dan seçme ezgileri de seslendirebilecekler.