kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4881
EURO
34,5982
STERLIN
40,5159
BITCOIN
$62.771
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler, KKTC’nin değişken kararlarına sitem etti

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler, KKTC’nin değişken kararlarına sitem etti
14.07.2021
0
A+
A-

GEÇTİĞİMİZ hafta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından alınan kararlar İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin tepkisine neden olmuştu. Bulaşıcı hastalıklar yasası kapsamında toplanan bulaşıcı hastalıklar üst komitesi tarafından alınan kararlara göre İngiltere ve Güney Kıbrıs artan vaka sayıları nedeniyle kırmızı listeye alınmıştı. Kırmızı listeye göre uygulanacak olan kural ise şöyle; ‘‘Aşılı olup olmadığına bakılmaksızın, yolculuk öncesi, son 72 saat negatif PCR sonucu ve 10 gün karantina şartı ile ülkeye giriş yapılabilecektir’’ denilmişti.

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler, ‘‘Çift aşılı yolculara 10 gün karantina şartı uygulamanın ciddi bir haksızlık’’ olduğunu savunmasından ardından bu karar değişti. KKTC Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, İngiltere’den gelecek aşılı Kıbrıslı Türklerin karantina uygulanmadan ülkeye girişlerinin serbest olduğunu 11 Temmuz Pazar günü duyurdu. Yazılı açıklamada bulunan Üstel, İngiltere’den adaya gelecek olan KKTC vatandaşlarının, çift aşılı olmaları ve negatif test sonucu ibraz etmeleri kaydıyla karantinasız ülkeye giriş yapabileceğini kaydetti.

Bu hafta Londra Gazete olarak, toplum üyelerimizle kısa röportajlar gerçekleştirip KKTC yetkililerin aldığı kararları değerlendirik. Aldığımız cevaplarda KKTC karşı bir güven kaybı olduğunu belirtildi.

Okan Baysan

Son günlerde seyahatler ile ilgili olarak neredeyse günübirlik değiştirilen kurallar kafa karışıklığına neden olmaya devam ediyor. Vaka sayılarındaki artış büyük bir rahatsızlık yaratmasına rağmen, Birleşik Krallıkta halkın yüzde 80’inden fazlası tek doz, yarısından fazlası ise iki doz aşılanmış olması, ölüm ve ciddi hastanelik vakalarının düşük seviyelerde kalmasına sebep olmuştur. Vakaların genellikle henüz tam veya hiç aşılanmamış genç nüfus arasında yaygın görülmesine rağmen, çift aşılılarda da düşük seviyede de olsa pozitif vakalar görülebilmekte ve etkisi daha hafif şiddette seyretmektedir. Kısaca, her şeye rağmen, aşıların etkili olduğu ve insanları koruduğu belirgin bir şekilde ispatlanmış oldu. Buna rağmen, nerdeyse iki yıldır ailesinden, memleketinden uzak yaşayan Kıbrıslı Türk diasporası, zaman zaman günübirlik alınan kararlarla etkilenmeye devam ediyor. Geçen Perşembe günü medyaya sızan haberlere göre kuzey Kıbrıs’a gidecek herkesten çift aşılı olup olmamasına bakılmaksızın 10 gün karantina istenmesi ve iki gün sonra bunun değiştirilip sadece KKTC vatandaşı olanların karantinasız ve PCR testi ile gidebileceği haberinin medyaya sızması iyice kafaları karıştırdı. Üstüne üstelik sağlık bakanlığı internet sayfasının güncellenerek bu değişiklikleri göstermemesi ise seyahat etmeyi bekleyen kişileri çileden çıkardı. Yetkililerin hem zamanında doğru karar üretmesi, hem de resmî ağızdan açıklama yapması, ülkesine seyahat edeceklere hem yardımcı hem de yol gösterici olacaktır.

Pembe Stanley

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıklamasına göre aşılar tam koruma sağlamaz yani çift aşılı olsanız bile covid virüsünü kapabilirsiniz ve başkalarına da geçirebilirsiniz. Bu durumda KKTC yetkililerinin İngiltere’den gelecek ve hala hazırda gelmiş olan vatandaşlara karantina uygulamak istemesi çok abes oldu. Şu an yapılanın yanlış olduğunu anlamış olacaklar ki çift aşılı olanlara karantina şartını kaldırdılar. Birkaç gün önce adamıza gidenler niye hala karantinada tutulur ki bunlar da çift aşılıdır. Ayrıca devamlı karar değiştirmekle, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızı oldukça tedirgin ettiği gibi KKTC hükûmetine olan güvenlerini sarsıldı. Durum böyle iken adaya gidersem ve ansızın tekrar yeni kararlar alınırsa diye vatandaş oldukça huzursuz ve kafalar karışık. KKTC hükûmeti aldığı kararların arakasında durmayı güven vermeyi bilmeli.

Rahme Çubuk Bibikoğlu

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklere karşı yapılan bu haksızlıklara son verilmesi gerekiyor. Kuzey Kıbrıs’taki ekonominin durumu berbat, İngiltere’den giden çift aşılı yolculara karantina şartı uygulamak mantık dışıdır. Unutulmasın ki, KKTC’ye, küçük esnaftan ve büyük esnafa kadar ve turizme destek olacak olan İngiltere’den giden Kıbrıslı Türkler ve Güney Kıbrıs’tır. İngiltere ve Güney Kıbrıs’ı kırmızı listeye konuldu ama KKTC’yi ziyaret edip döviz bırakan gidenler bu kitlelerden oluşuyor. Yurtdışından gelecek olanların iki hafta tatil izni varsa bu iki haftanın yarısını karantinada geçirecekse ne anlamı kalıyor gelmelerine. Benim tanıdığım birçok aile uçak biletlerini aldılar ve tatil için hazırlık yapıyor ama bu değişken kararlardan dolayı herkes tedirgin ve biletlerini iptal ediyorlar. Bu kararın tekrar değişeceğinden dolayı herkes korkuyor. Bu belirsiz ortamda en çok KKTC ekonomisi kaybediyor. Yurtdışına kapılar kapatarak önlem almıyorsun, yurt içi vatandaşlara aşı zorunluğu olması gerekiyor. Çift aşılı olanları teşvik edilmek yerine ürkütülüyor. KKTC’ye en büyük gelir payı turizmden geliyor, dolayısıyla bir karar alındıysa bu kararın arkasında durulması lazım. Çift aşılı olanlara karantina şartı olmaması lazım. İngiltere bile 19 Temmuz’da tam açılmaya gidiyor çünkü ekonomi bunu kaldıramıyor artık ve koronavirüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Kendimizi ve çevremizi korumak için gerekli tedbirleri alıp aşı olmamız çok önemli. Kuzey Kıbrıs’taki arttan vaka sayıların sorumlusu yurtdışı yolcuları değil, yurt içi sorumsuzluklardan kaynaklanıyor.

Osman Balıkçıoğlu

Öncelikle Kuzey Kıbrıs’ta Covid-19 salgını başlayalı bir belirsizlik mevcut. Kesin olarak bir karar alınmıyor ve sürekli kararlar değişiyor. Son olan olayda bundan kaynaklanıyor çünkü karar veremiyorlar, bu insanlar gelsin mi gelmesin mi, nasıl gelsin vesaire. Bende Kıbrıs’a gitmek istiyorum, birçoğumuz gibi halletmem gereken işlerimde var ama bu şartlar altında gitmiyorum, gidemiyorum çünkü belirsiz bir durum vardır. Gidersem birden değişirse endişesi var. Sürekli değişiyor alınan kararlar, bu nedenden dolayı Kıbrıs’a gitmekten çekiniyorum. İngiltere’de çift aşılı olanları karantinasız kabul etmeleri oldukça güzel bir şey, hiç olmasa insanlar gidebilecek ama bu karar 29 Temmuz’da tekrar revize edilecek. Perşembe günü yapılan açıklamada Pazartesi gününden itibaren çift aşılı olanlara da karantina şartı olacak açıklamasından dolayı çoğu yolcular Pazartesi’nden önce gitmek için çiftte bilet fiyatı bile ödedi. Bu belirsiz çok yanlış.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.