kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5076
EURO
34,5753
STERLIN
40,4635
BITCOIN
$62.825
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Edmonton’un makus talihi

Toplumumuzun yoğun yaşadığı Edmonton’da yaşam standatlarının düşüklüğü kaygı verici boyutlara ulaştı.

Edmonton’un makus talihi
31.10.2014
0
A+
A-
Son dört yılda 12 GP’nin kapandığı, hasta sayılarının binlerle arttığı ve hastanelerin talebi karşılayamadığı Edmonton’da, Pymmes Park bölgesinde bulunan yeni klinik projesi yıllardır sürüncemede bırakılıyor

Son dört yılda 12 GP’nin kapandığı, hasta sayılarının binlerle arttığı ve hastanelerin talebi karşılayamadığı Edmonton’da, Pymmes Park bölgesinde bulunan yeni klinik projesi yıllardır sürüncemede bırakılıyor

Toplumumuzun yoğun yaşadığı Edmonton’da yaşam standartlarının düşüklüğü kaygı verici boyutlara ulaştı. Verilere göre, ortalama yaşam süresi beklentisinin diğer bölgelere oranla çok düşük olduğu bölgede yaşayan her iki çocuktan birisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Eğitimden istihdama pek çok alan İngiltere’nin en geri kalmış bölgelerinden birisi haline gelen Edmonton’da sağlık hizmetleri de, özellikle Chase Farm hastanesinin a

cil servisinin kapatılmasının ardından oldukça yetersiz kalmaya başladı.

Londra Gazete’nin görüştüğü Edmonton sakinleri, bölgelerindeki yaşam standartlarından yakınırken, yerel politikacılar da hükümetin şikayetlere ilgisiz kaldığını savunuyor.

Edmonton Belediye meclis üyesi Nesimi Erbil, uzun süredir yaşadığı Edmonton’da sağlık ve eğitim hizmetleri gibi yaşam standartlarının giderek düştüğü uyarısında bulunuyor.

Edmonton Belediye meclis üyesi Nesimi Erbil, uzun süredir yaşadığı Edmonton’da sağlık ve eğitim hizmetleri gibi yaşam standartlarının giderek düştüğü uyarısında bulunuyor.

BÖLGEDE İŞSİZLİK VE YOKSULLUK YAYGIN

Enfield, 2011 sayımı sonuçlarına göre Türkiye doğumlu göçmenlerin en çok yaşadığı bölgelerin başında geliyor. Burada, başta Edmonton ve Palmers Green olmak üzere 13 bin 968 kişi nüfus sayımında Türkiye doğumlu olduğunu beyan etmiş bulunuyor. 2008 yılında Enfield belediyesinin sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarına yönelik bir araştırması da 30 binin üzerinde Türkçe konuşan insanın Enfield’de yerleşik olduğunu gösteriyor.

Lower Edmonton Belediye meclis üyesi Nesimi Erbil, bölgedeki yoksulluk ve işsizliğin giderek yaygınlaştığına dikkat çekiyor. Bölgede uzun süredir yaşayan ve yatırımları da bulunan Erbil, Westminster ve Chelsea gibi merkez Londra belediyelerinin, yer bulamadıkları vatandaşlarını Edmonton’a yönlendirdiklerini kaydediyor. Özellikle benefit cap uygulamasının ardından, başka bölgelerde kiraları karşılayamayan yüzlerce insanın buralara yöneldiğini aktaran Erbil, tahminlerine göre haftada 100 dolayında insanın yerleşmek için daha hesaplı bulduğu Edmonton’a geldiğini aktarıyor.

Bölgedeki yaşam standartlarının düşmesinin farkında olan Enfield Belediyesi’nin, bu duruma yönelik sürekli toplantılar düzenlediğini kaydeden meclis üyesi, barınma sorununun kaygı verici boyutlara ulaştığını belirtip şunları söylüyor:

“Çok fazla belediye evi bulunuyor bölgede. Bunların büyük bölümü yüksek katlı binalar ve buralarda yaşayanların sosyal alanları çok kısıtlı. Çok sayıda ev sahibi evleri odalara, flatlara bölüyor,buralarda yaşayanlar çok daha küçük yerlerde yaşamak zorunda kalıyor. Evlerdeki standartlar düşük; bunu ortadan kaldırmak için belediyenin ciddi çalışmaları var. sosyal alan yetersizliğinin yanısıra bir de çevre kirliliği sıkıntısı yaşanıyor. Edmonton’da bulunan çöp atık merkezi, komşu beş belediyenin atıklarının burada birikmesine yol açıyor. Özellikle günün belirli saatlerinde pis koku ve hava kirliliği, Edmonton sakinlerini oldukça rahatsız ediyor.

“Öte yandan son zamanlardaki iç göçün yöneldiği Edmonton’da, nüfus yoğunluğu, sağlık ve eğitim hizmetlerini de yetersiz kılıyor. GP’lerde yığılmalar yaşanıyor. Okullarda öğrenciler için yer bulmak sorun oluyor.”

SAĞLIK HİZMETLERİ KAYGI VERİCİ BOYUTLARDA

Edmonton bölgesi son yıllarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği ile de gündeme geliyor. Bölge sakinlerinin başvurduğu Chase Farm hastanesinin küçültümesinin ardından hasta başvurusunda adeta patlama yaşayan North Middlesex Hastanesi talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bölgesindeki sağlık sorunlarını geçen ay parlamentoda gündeme getiren Edmonton Milletvekili Andy Love, son dört yılda 12 GP’nin(mahalle doktoru) kapandığına dikkat çekerken, aynı sürede bütün Enfield’de sadece bir yeni GP açılmasına izin verdiğini vurguladı.

2009 yılında ortalama 4 bin 775 kayıtlı hastası bulunan bölgedeki GP’lerin hasta sayısının, dört yıl içinde 5 bin 798’e ulaştığı yönündeki NHS verilerini aktaran Milletvekili, Edmonton bölgesini de kapsayan Enfield’’de yaşayanların yüzde 15’inin basit bir GP randevusu için en az bir hafta beklemek zorunda kaldıklarının belirlendiğini kaydediyor.

Andy Love’a göre, hükümetin bu konuda gereken adımları atmaması, insanların yaşamlarını tehlikeye düşüren bir durum yaratıyor.

YENİ GP’YE İZİN VERİLMİYOR

Edmonton bölgesindeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği karşısında gündeme gelen çözüm önerileri de yetkililer tarafından dikkate alınmıyor. Bölgedeki ciddi Türk nüfusu ve sağlık hizmetlerine yönelik şikayetleri gözlemleyen Dr Ali Demirbağ’ın öncülüğünde bir grubun Pymmes Park bölgesinde açmayı tasarladığı klinik başvurusu,yetkililer tarafından yıllardır bekletiliyor. Proje, başta Enfield bölgesinin Muhafazakar milletvekilleri David Burrowes ve Nick De Bois ile İşçi Parti’li Andy Love olmak üzere geniş kesimler tarafından desteklenmesine karşın sürüncemede bırakılıyor. Enfield Belediyesi’nin de desteklediği klinik için Enfield Klinik Komisyonu gibi yerel sağlık otoriteleri bir türlü cevaz vermiyor.

Londra Gazete’nin görüşlerine başvurduğu NHS England ise bölgedeki sağlık hizmetlerini gözlemlemeye devam ettiklerini ve yeni bir GP için henüz karar almadıklarını söylemekle yetindi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.