kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5125
EURO
34,9104
STERLIN
40,7305
BITCOIN
$64.505
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
11°C
LONDRA
11°C
Kapalı
Cumartesi şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Yakup Seyer: ‘‘İngiltere aşı kampanyasında üstün başarı sergiledi’’

Yakup Seyer: ‘‘İngiltere aşı kampanyasında üstün başarı sergiledi’’

İNGİLTERE’NİN yeni tip Koronavirüs salgına karşı aşılama kampanyasında, nüfusun yarısından fazlasının en az bir doz aşılanması ile bir dönüm noktasına ulaştı. 5 Mayıs itibariyle resmi veriler, İngiltere’de yaklaşık 16 milyonu iki doz olmak üzere toplam 34,667 milyon kişi aşı oldu.

İngiliz yetkililerin, gelecek sonbaharda yaşlılara üçüncü güçlendirici aşı dozlarının sağlanması için, Pfizer’in Kovid-19 aşısından on milyonlarca ek dozunu satın almak için bir anlaşma varmaya yaklaştıklarını belirti.

Nisan ayında İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumunun (MHRA) açıklamasında, İngiltere’de 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirilen Oxford-AstraZeneca’nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yerine Pfizer veya Moderna’nın aşıları yapılacağı duyurulmuştu. MHRA, Oxford-AstraZeneca aşısının ciddi hastalıkları önlemede halen büyük faydaları olduğu belirtildi.

Bununla beraber 31 Mart’a kadar 79 kan pıhtılaşması vakasının rapor edildiği ve bu kişilerden 19’un öldüğü duyurulan açıklamada, kan pıhtılaşmasına neyin yol açtığının belirlenemediği vurgulandı. MHRA’nın açıklamasının ardından Aşı Komitesi, gençlerde görülen kan pıhtılaşması nedeniyle 30 yaşın altındakilere bundan sonra Pfizer veya Moderna aşılarının sunulacağını açıkladı. Oxford-AstraZeneca aşısının ilk dozunu yapılmış olanların ise aynı aşının ikinci dozunu olabileceği belirtildi.

Bu hafta Londra Gazete olarak, Westminster aşı kliniğinde, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) için görev yapan Yakup Seyer ile aşı sürecini değerlendirdik. Seyer, her türlü aşıda belirli yan etkilerin olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

İlk etapta çoğu hastamız AstraZeneca aşısı için bekleme listesine konuldu, Pfizer daha önce piyasaya çıkmıştı fakat herkes tedirgin olduğu için acele etmek istemedi. Daha sonra AstraZeneca piyasaya sürüldü ve NHS Pfizer’in alımını durdu. AstraZeneca verilmeye başladıktan sonra yan etkileri ortaya çıktı, ki bu yan etkiler her hangi bir aşının oluşturabileceği etkilerdir. 4 milyon insan arasında 1 kişide kan pıhtılaşması vakası rapor edildi. Bu size piyango çıkmasından daha az bir şans. Ancak geçmişinde veya ailesinde her hangi bir kan pıhtılaşması söz konusuysa eğer aşı işleminden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. AstraZeneca aşısını yerine Pfizer ve Moderna gibi alternatif aşılarda sunuluyor bu durumda.

AŞILAR BİZE BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIYOR

AstraZeneca, Pfizer, Moderna ve diğer aşıların bir ortak noktası var oda şudur; bize bağışıklık kazandırıyorlar. Bu durumda tüm aşıların etki oranı eşittir ve yan etkiler her aşı için geçerlidir. Dolayısıyla, hastanın çok korkması veya endişe duymasına gerek yok. Benim çalıştığım hastanede 10 bin hasta var, şu an bu hastaların yüzde 60’ı aşılandı ve her hangi bir kan pıhtılaşması rapor edilmedi. Şu an AstraZeneca üzerinden oluşan korkulardan dolayı İngilitere hükümeti, Covid-19’la mücadele kapsamında 60 milyon doz daha Pfizer/BioNTech aşısı sipariş etti.

AŞI KAMPANYASI BAŞARLI

Seyer, İngiltere’nin koronavirüs salgına karşı mücadele kapsamında ülkede vakaların Ocak ayı verilerine göre 20 kat daha az olduğunu vurguladı.

‘‘Aşı kampanyası faydasını gösteriyor, oldukça başarılı bir programın meyvesi vermeye başladı. Bunun kanıtı ise bulaşma, hastaneye kaldırılma, vaka ve ölüm sayısındaki düşüş. Ayrıca vakaların Ocak ayı verilerine göre 20 kat daha az. NHS üzerindeki baskı son birkaç ayda ciddi bir seviyede düştü, aşı programı başarılı bir şekilde yürütülüyor, aşı için çağrıldığınız zaman ve yaşadığınız bölgede ‘walk-in’ aşı merkezleri açıldığı zaman muhakkak aşınızı gidip olun. Kendimiz, ailemizi ve sevdiklerimiz korumak amacıyla aşı olmamız gerekiyor.

Her şey planladığı gibi devam ederse sanırım 21 Haziran’da yeni bir normal hayatta döneceğimiz kesindir. Şu an dünyadaki olaylara baktığımız zaman, Türkiye nüfusuna göre aşı oranında geri de kaldı, Hindistan’da ise durum çok kötü. Aşı seviyesi düşük olan ülkelerde sürekli açılıp kapanmak zorunda kalıyor. Son dönem ciddi bir istikrar ve başarı gösteren önde gelen ülkelerden biri İngiltere.’’

Seyer, çalıştığı klinikte vatandaşlar tarafından en çok sorulan sorulardan birinin aşı pasaportu olduğuna değinerek, Aşı pasaportu için her hangi bir kesin sonuç yok ama NHS uygulaması üzerinden dijital pasaportunun olmasının kâğıt pasaportuna göre daha düşük maliyetli olacağını söyledi.

HAMİLELERE COVİD-19 AŞISI YAPTIRIN TAVSİYESİ

Seyer ayrıca, uzmanların hamile kadınların da Covid-19 aşısı olması tavsiyesinde bulunduğunu ifade etti. ‘‘Uzmanlar aşıların hamile kadınlar ve bebekleri için güvenli olduğunu doğruladı. Benim tecrübemde ise 35 haftalık bir kadın gelip aşısını oldu ve her hangi bir sorun yaşamadı. Ancak 18 yaş altı olan hamile kadınlara Pfizer aşısı veriliyor. Tek sebebi ise Pfizer’in lisanslı olmasıdır.  NHS’in ikinci sıradaki öncelikli listesinde ise hamilelik sonrası doğum yapan kadınlar – anne sütü vermeyi bitirdiği zaman bu kadınların aşı olması uygun görülüyor.’’

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.