İNGİLTERE Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), kodin departmanında çalışan genç ve başarılı master öğrencisi Rasiha Adem, İngiltere’de yaşanan Covid-19 ve aşılama sürecini Londra Gazete’ye değerlendirdi.
Master eğitimini Roehampton Üniversitesi’nde sürdüren Rasiha Adem, özellikle NHS’in yeni tip koronavirüs ile mücadelesini değerlendirdi ve koronavirüs aşısı hakkında tavsiyelerde bulundu.
‘HEDEFLERİMİZE ULAŞIYORUZ’
İngiltere’deki aşı programının yolunda gittiğini belirten Adem, şu an NHS için çalıştığı Merton bölgesinde 60 yaş grubunun aşılama sürecinin tamamlanmak üzerinde olduğuna değindi. Londra Gazete’ye konuşan Adem şöyle devam etti:
‘‘Aşı programı çok iyi bir şekilde devam ediyor, vatandaşlarının aşısı yapılması birçoğumuz için sabah 8 ve akşam 8 arasında çalışıyoruz. Aşılanma süreci ile ilişkin koymuş olduğumuz hedeflere ulaşıyoruz ve şu an da Merton’da 60 yaş grubunun aşısı tamamlanıyor. Hastaların tepkilerinden oldukça memnunuz, birçoğu aşıyı almaktan mutluluk duyuyor ve bir telefonla aşıları için onları kayıt alıyoruz. Özellikle yaşlı grubumuz aşıyı yaptırmak için hevesiydi ve aşı programın başlama sürecinden bu yanda onların aşılarını yaptırmakla ilişkin hiçbir sorun yaşamadık.’’
NHS’in aşı programı sürecinde iyi bir hazırlık sergilediğini vurgulayan Adem, gerek vatandaşların farklı zamanlarda davet edilmesi, formların doldurması veya bilgilerini güncelleme konusunda herhangi bir aksiliğin yaşanmadığını söyledi.
‘YAN ETİKİLER SİZLERİ KORKUTMAMALI’
Aşıların kısa süreli yan etkilerine değinen Adem, şu ifadeleri kullandı:
‘‘Aşı konusunda endişelenecek bir şey yok, aşıların yan etkileri olabilir ancak genellikle bu yan etkiler sizleri korkutmamalı. Hafif ateş, kırgınlık, enjeksiyon yerinde kızarıklık ve şişlik gibi yan etkiler görülebilir. Bazı aşılar geçici baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve iştahsızlığa yol açabilir. Nadiren, çocuklarda alerjik reaksiyon ve havale geçirme gibi nörolojik yan etkiler görülebilir. Bende aşı olduktan sonra yan etkiler yaşadım. Nadir görülen bu yan etkiler endişeye neden olsa bile, aşılar ölümcül hastalıklara yakalanmaktan çok daha güvenlidir.’’
İngiltere’de yapılan bir araştırma, Ocak ve Şubat ayları arasında ülkede koronavirüs salgınında vakaların belirgin bir şekilde düştüğünü söylüyor. Hükümet tarafından paylaşılan resmi verilere göre de ülkede vaka ve hastaneye yatış sayısında keskin düşüşler var. Adem, hastanelerde yaşanan son durumu değerlendirdi:
‘‘Şu anda ülke genelinde daha düşük ölümler var, ancak hala baskı altındayız, bu aşılama programında hepimiz çok çalışıyoruz. Bu nedenle, virüsten kaynaklanan hastaneye yatışlarda artışı veya başka bir mutasyonun doğma olasılığını engellemek için herkesin yönergelere uyması önemlidir. İlk doz aşılarınızı yaptırmış olsanız bile, yine de tedbirlere uymanız gerekiyor. Mesafenizi koruyun, ellerinizi yıkayın ve maskenizi takın.
‘SADECE FİZİKSEL OLARAK DEĞİL AMA ZİHİNSEL OLARAK DA YORGUNUZ’
Bu salgın benim ve meslektaşlarım için çok stresli oldu, sadece fiziksel olarak değil ama zihinsel olarak da çok yorgunuz. Her yıl Kıbrıs’a giden ve orada kalmayı seven biri için geçen yıl gidemediğimde ruhsal olarak çok etkilendim, ailemi ve akrabalarımı görememek ben gerçekten etkiledi. Birçoğumuz daha uzun saatler çalışıyoruz ve kendimizi riske maruz bırakıyoruz. Tünelin sonundaki ışık görülüyor ama oraya ulaşmak için daha çok işimiz var. Dolayısıyla, eğer aşı yaptırmak için davet edildiyseniz, lütfen aşınızı olun. Sadece kendi hayatınızı değil, sevdiklerinizin ve çevrenizi de hayatını koruyun. Aşı candır, aşı hayat kurtarır.’’