kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
STERLIN
40,9744
BITCOIN
$69.925
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’daki Türk ve Kürt toplumunun istihdamına yönelik ihlallere karşı yeni kampanya

Londra’daki Türk ve Kürt toplumunun istihdamına yönelik ihlallere karşı yeni kampanya
09.02.2021
0
A+
A-

PANDEMİ sırasında Londra’daki Türk ve Kürt toplulukları üyelerinin maruz kaldığı ücret ve istihdam ihlallerini ortadan kaldırmak için yeni bir kampanya başlatıldı.

Sendika Kuzey Londra’nın Enfield, Hackney, Haringey ve Islington bölgelerinde Türk/Kürt toplumunu hedefleyen bir işçi hakları kampanyasını başlatmak için topluluk örgütü Day-Mer ile güçlerini birleştirdi.

Unite, tanımlanan işyeri sorunlarının, devletin işçi maaşlarının yüzde 80’ini karşıladığı pandemi izni (furlough) planının kötüye kullanımını içerdiğini söyledi. Ayrıca şu anda saatte 10.85 pound olan Londra yaşam ücretinin ödenmemesi; işverenlerin sözleşmeye bağlı hastalık ücretini ödememesi nedeniyle, pandemi sırasında kendi kendilerini izole etmek zorunda kalan işçilerin haftalık 95.85 pound yasal hastalık ücretine (SSP) güvenmek zorunda kalması da yaşanan sorunlar arasında olduğu belirtildi.

Türk/Kürt toplumunun yoğunlukla çalıştığı alanlar arasında perakende ve yemek hizmetleri, toptan satış mağazaları, oteller, restoranlar, mağazalar ve süpermarketler ile dört bölgedeki sanayi siteleri bulunmakta olduğu aktarıldı.

Kampanyanın ana unsurlarından biri, tüm işverenlerin Londra yaşam ücretini ödemesidir.

Unite Bölge Sorumlusu Onay Kasab, “Bu kampanya çok gecikti. Bu bölgelerde Türk ve Kürt topluluklarından emekçilerin oluşturduğu bir sendikasız, örgütsüz işçi ordusu var. Bu işçiler, salgından özellikle ağır etkilenecekler. Şirket patronlarının furlough ödemeleri talep ettiği, ancak personelin ücretlerinin korunmaması sebebiyle bu ödemelerden yararlanamadığı bize söyleniyor. Londra yaşam ücretini ödemeyen şirketler de var. Kampanyanın hedefleyeceği işverenlerin çok azı herhangi bir sözleşmeye bağlı hastalık ücreti ödüyor -bunun yerine işçiler, kendi kendilerini izole etmeleri söylendiğinde büyük sorunlara yol açan, asgari yasal hastalık ücreti alıyorlar. Bu kampanya, işçilerin yasal haklarının farkında olmalarını sağlamayı amaçlıyor, ancak aynı zamanda ücret, koşullar ve iş güvenliğini iyileştirmek için kampanyalara da katılacak. Temel taleplerden biri, işçilerin kendi kendilerini izole etmeleri gerektiğinde, tam maaşlı kalmaları gerektiğidir. Kampanya ayrıca iş yerlerinin tüm uygun güvenlik önlemlerini almasını sağlamak için de çalışacak” dedi.

Day-Mer Sözcüsü Aslı Gül: “Bölgelerimiz İngiltere’deki en yoksun toplulukların bazılarına ev sahipliği yapıyor ve ilçelerimizdeki güvensiz/örgütsüz işçilerin, özellikle göçmen işçilerin çalışma koşullarının kötüleştiğine tanık olduk. İşçiler, pandemi boyunca büyük oranda acı çekti, genellikle güvenli olmayan koşullarda çalıştılar -kendilerini izole etmeye zorlandıklarında ücretli izne çok az erişimli olarak veya hiç olmadan virüse maruz kaldılar. Bu, topluluklarımızdaki, mağazalarımızdaki, restoranlarımızdaki ve depolarımızdaki işçilerin çalışmaya devam etmek veya işlerini veya evlerini kaybetmeyi seçmek, bazı durumlarda her ikisini de yapmaktan başka seçeneği olmadığı anlamına geliyordu. Birçok işçi de işini kaybetti veya işverenler kendilerine izin vermeyi reddetti, bu da birçok aileyi yiyecek satın alamayacak ve kirayı ödeyemeyecek konuma soktu. Bu sona ermeli.”

Haringey Belediyesi Meclis Üyesi Adam Jogee şunları söyledi: “Bir Hornsey meclis üyesi olarak, her gün yaptıkları ekonomik, sosyal ve toplum odaklı katkıları yakından gördüm ve bu yüzden bu kampanyayı desteklemekten mutluluk duyuyorum. Makul ücret, işçi hakları ve güvenli bir çalışma ortamı hiç bu kadar gerekli olmamıştı. Day-Mer ve Unite sendikası ile burada Haringey’de ve Londra’nın kuzeyindeki Türk ve Kürt topluluklarından işçileri desteklemek için çalışmaya devam edeceğim. Topluluk üyelerini bir sendikaya katılmaya, sesini yükseltmeye ve sayılmaya ve seslerinin, görüşlerinin ve ihtiyaçlarının iktidardakiler tarafından yüksek sesle ve net bir şekilde duyulmasını sağlamaya çağırıyorum.”

Hornsey ve Wood Green Milletvekili Catherine West “Day-Mer’e, emekçiler için eğitim, yardım ve kampanya için yürütülen önemli çalışmalar için teşekkür ederim” derken Türk/Kürt toplulukların haklara dayalı furlough ödemeleri, ev hakkı ve sağlık hizmetleri taleplerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.