kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
EURO
STERLIN
BITCOIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Hafif yağmur
15°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Londra yaşayan gençlerimiz artan suç oranları hakkında konuştu

Londra yaşayan gençlerimiz artan suç oranları hakkında konuştu
21.07.2020
0
A+
A-

Özellikle son zamanlarda artan suç oranları Londra’da birçok genci ve aileyi endişelendiriyor. Hemen hemen her hafta ortaya çıkan bıçaklama, uyuşturucu ve ölüm haberleri ile Londra’nın özellikle bazı bölgelerinde suç oranları oldukça arttı. Geçtiğimiz hafta Londra’nın farklı bölgelerinde ise bir haftada 7 kişi öldürüldü.

Bu hafta Londra’da yaşayan gençlerimizin bu suç olayları ve çeteler karşısında gösterdiği tepkiyi ölçmek için Londra Gazete olarak genç toplum üyelerimizle konuştuk. ‘Londra’da kendinizi güvende hissediyor musunuz?’ Sorumuza aldığımız cevaplardan yararlanarak hazırladığımız röportajımızı bu hafta sizler için yayınlıyoruz.

Şeri Derviş – Gazetecilik öğrencisi

Genç bir kadın olarak Londra’da yaşamanın, erkeklere göre daha zor olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar çete olaylarından etkilenmemiş olsam da, bu erkek aile üyelerim veya arkadaşlarım için korku yaşamadığım anlamına gelmiyor. Çete olaylarından dolayı hayatını kaybeden insanları tanımakla kalmıyorum, aynı zamanda bana yara izlerini gösteren birçok tanıdıklarım var. Sadece geçtiğimiz hafta 14 yaşındaki kuzenim ve arkadaşı 8 çete üyesi tarafından soyuldu. Bıçaklanma korkusuyla kuzenim parasını ve bisikletini vermek zorunda kaldı. Bu 14 yaşındaki bir gencin yaşaması gereken bir hayat değil. Böylesi bir dünyada büyümek zorunda kalmamalı. Çeteler, gençlerin birçoğunda kesinlikle bir psikolojik etki bıraktı. En basiti bazı gençlerimiz evlerinden dışarı adım atmaktan korkuyor. Bölge çetelerinden dolayı gençler bazı bölgelere gidemiyor, arkadaşlarımız ve ailemiz için endişeliyiz. Bu şehirde eğlenceli ve özgür bir çocukluk dönemi yok, çocuklar her daim kendini kollamak için uyanık olması lazım. Çetelerden dolayı zarar gören veya zorunlu bir şekilde çetelere dâhil olan gençler çok farklı şeyler yaşıyor. Bu gençlerin yaşadığı kaygı, endişe ve korkuyu anlamamız çok zor. Öte yandan, yetkililerin ve polisin bu gençleri ötekileştirdiğini düşünüyorum. Bu gençlerin işlediği suçlar elbette tavsif edilemez ama sadece bu gençleri tutuklayarak sorunu çözemeyiz. Bu gençler o bıçağı eline almadan onları durdurmamız gerekiyor. Son 6 yıl içinde gençlere yönelik ayrılan bütçede ciddi kesintiler yaşandı. 400 milyon pound kesinti yapıldı, 600 gençlik merkezi kapatıldı ve 3,500 gençlik hizmet görevlisi görevden alındı. Bu çözüm değil, bu sorunu daha fazla teşvik ediyor.

Sergen Cemal – Ekonomi öğrencisi

Londra’da yaşayan bir genç olarak kendimi bazı zamanlarda güvende hissetmiyorum. Haberlerde kötü şeyler duyunca doğal olarak bir nebze kuşku yaratıyor. Ama çoğu zaman kendimi güvende hissediyorum. Çeteler bazı gençlerimizi ciddi şekilde etkilediğini söyleyebilirim. Bunu önlemek için polisin yapabileceği pek bir şey olmadığını düşünüyorum. Ne kadar da güçlü bir polis sistemimiz olsa da, her şeyi kontrol altına almak dünyadaki bütün polis ekiplerini aşar. Bu yüzden polisin daha fazla yapabileceği bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu sorunu çözmek hükümette düşer. Bence bu sorunu çözmek için hükümet okullara talimat vermeli. Okullarda verilen eğitim oldukça önemli ve gençlere erken zamanda bu konuda gerekli bilgiler verilmeli. Gençler çetelere dâhil olmaması için okul sonrası farklı faaliyetler olmalı, gençler sokaktan uzak tutulup sosyal faaliyetlere teşvik edilmeli. Eğitim çerçevesinde ise çocuklara çetelerin ve kötü alışkanlıkların ne kadar tehlikeli olduğu anlatılmalı. Böylece birçok gencimiz daha duyarlı ve bilinçli olacak.

Ratip Hassan – Perakende satış yöneticisi

Son dönem Londra’daki suç oranları yükselttikçe kendimi ve ailemi güvende hissetmiyorum. Yaklaşık her gün bir gencin bıçaklanma ve tutuklanma haberini okuyoruz. Kendi toplumumuz da bu gençlere dâhildir, Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplum olarak bu gençlerimizi koruyup kollamamız gerekiyor. Bu ülkede maalesef çoğu gencimiz çetelere katılıyor, gençlerimizi kaybetmekle karşı karşıya kalıyoruz. Bunun birçok sebebi bulunmakta; gençlerimiz bilinçsiz bir şekilde yanlış gruplara dâhil oluyor ve istemedikleri şeyleri yapmak zorunda kalıyor. Gençlerimiz çok farklı algılar yaşıyorlar, bu çetelere katılarak özgüven kazanmaya çalışıyorlar. Kendilerinin güç ve söz sahibi kazandıklarını düşünerek, çok yanlış eylemlerde bulunuyorlar. Londra büyük bir şehir olmasına rağmen aslında sunulan imkânlar çok kısıtlı. Yanlış yöne doğru ilerleyen gençleri yönlendirecek bir büyük eli, destek veya imkânlar sunulmadığından dolayı bu gençler kötü ellere tutulmaya çalışıyor. Suç oranların artmasının bir sebebi ise işlenen suçlara hafif cezalar verilmesidir. 18 yaşının altında olan gençler için cezaların hafif olduğundan dolayı genellikle çeteler suçları bu gençlere yaptırıyor. Cezalar hafifi olduğu için bu gençler kısa bir süreliğine tutuklu kalıyor ve daha sonra serbest bırakılıyor.

Nejla Canan Cosalev – Krimonoloji öğrencisi

Son zamanlarda gençlerle ilişkin suç oranlarındaki artışa tanık olmak beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu yüzden bir yere giderken kendimi güvende hissetmiyorum. Kuzey Londra’da yaşadığım için de çoğu zaman dışarıdayken çevremden daha fazla haberdar olmam gerekiyor. Ancak, Londra’nın nüfusu 7 milyondan fazladır. Genel olarak bakıldığında Londra’nın özellikle güney ve kuzey bölgeleri güvenli değil ama Londra’nın kentsel yoğunluğunun artışıyla, suç işlenmemesinin gittikçe zorlaştırdığını görüyorum. Yaklaşık her yerde CCTV’nin ve 7 milyon potansiyel tanıkların etrafında olması suç işlemeyi biraz da olsa zorlaştırıyor. Gençler özellikle çete şiddetine karışmaya karşı savunmasız olabilir. Bu güvenlik açığı, ailedeki şiddet, arkdaşlarının çetelere katılımı, kötü eğitim etütleri, yoksulluk veya ruh sağlığı sorunları da dâhil olmak üzere bireyin geçmişindeki risk faktörleri tarafından daha da kötüleşebilir. Çete faaliyetlerinden, suç sömürüsüne veya ciddi gençlik şiddetinden etkilenen bir çocuk, fiziksel, cinsel ve duygusal istismar yoluyla ciddi zarar görme riski ile karşılaşabiliyor. Kızlar özellikle cinsel sömürü riski altında olabilir. Ötkeki yandan, polis görevlileri gençlere yetişkinmiş gibi davranıyor. Suçluları standartlaştırıyorlar ve dolayısıyla onları insanlıktan çıkarıyorlar. Şahsen ben bunu çok yanlış buluyorum. Bunun yerine, gençlere saygı ve empati ile yaklaşılmalı. Genç suçluların çoğu zaman yaptıkları suçlar polisin onlara doğru yaklaşım göstermediklerinden dolayı kaynaklanıyor. Ayrıca, polis olumlu bir yetişkin rol modeli olarak hizmet etmelidir. Yetişkinlerle olumlu ilişkiler sağlıklı gençlik gelişiminin hayati bir bileşenidir. Rehberlik, iş becerileri eğitimi ve eğlence programları gibi olumlu gençlik gelişimine odaklanan programlar geliştirilebilir.

Hüseyin Esmeroğlu – Uçuk mühendisliği öğrencisi

Şimdi ki gençlere baktığımız zaman, umarsız, korkusuz ve başkalarının hareketlerinden etkilenen bir nesil ortada. Bu gençler bedeli ne olur düşünmeden insanların canını düşünmeden alıyorlar. Bir insan canının ne kadar değersiz bir hale gelindiği ortada ve bu oldukça korkutucu bir durum. Bu bedenden dolayı başkente yaşayan insanlar özellikle son birkaç yıldır kendini güvende hissetmiyor. Londra’daki çeteler sıcak para yapmak için bu gençleri kullanıyor, bu hızlı yaşama tarzının bir gün büyük bir bedeli olacağını düşünmüyor gençler. Gençler artık uyuşturucu ticareti yapmıyor, çetelerin savaşına dâhil olup insan öldürüyor. Bu yaşanan olaylar bazen daha fazla artıyor ve aile üyelerine yansıyor, onlar tehlikeli altında kalıyor. Genellikle bu çete üyelerin başı bu çocukları çıkarlarına göre kullanıyor, kötü alışkanlıklar ve suç oranları özellikle yoksul bölgelerde daha yüksek. Bu çocuklar artık okullarda uyuşturucu ticareti yapıyor. Okul yetkilileri daha fazla tedbir almalı, polis görevlileri okulları daha fazla ziyaret etmeli. Hükümet gençlere yönelik daha fazla bütçe ve zaman ayırmalı.

Adem Karataç – Elektrik teknisyeni

Londra yaşarken kendimi güvende hissediyorum. Etrafımızda yaşan suçların beni etkilediğini düşünmüyorum. Ama çeteler gittikçe artıyor ve kolay kanan gençlerimiz var. Bu gençler bu çetelere inanıyor ve söylediklerini yapıyor. Londra’da yeterince polis yok, özellikle suç oranların yüksek olduğu bölgede polisler daha fazla gezmeli ve arama yapmalı. Polisler nerede ne zaman ne olduğunu çoğu zaman biliyor ama görmezden geliyor. Bu gençler için bir çatı lazım, gençlik merkezleri daha fazla olmalı ve gençlere hitap etmeli. Gençlerin sosyal aktiviteler çerçevesinde bu çatının altında buluşturması lazım hükümet.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.