Site icon Londra Gazete

Birleşik Krallık’ta işyeri sahipleri ve çalışanlar yeni iş hayatına hazırlanıyor

BİRLEŞİK KRALLIK HÜKÜMETİ İLE ORTAK HAZIRLANDI

 

Dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanı olumsuz etkileyen Koronavirüs salgını kontrol altına alınmaya çalışılırken, pek çok sektörde duran iş hayatı devlet yönetimlerinin belirlediği yeni çalışma koşul ve kurallarıyla yeniden faaliyete giriyor.

Birleşik Krallık yönetiminin aldığı kararlar çerçevesinde oluşturulan yeni çalışma koşul ve kuralları işyeri sahiplerini, çalışanları ve tüketiciyi salgına karşı daha fazla korumayı amaçlıyor.

Devlet tarafından farklı sektörlere özel hazırlanan ve dokuz ana başlıkta yayımlanan çalışma kuralları yeni dönemdeki iş hayatını olumlu yönde etkileyecek.

Devletin resmi internet sitesinde yayımlanan kurallar, COVID-19 ile mücadelede ilk olarak güvenli çalışma için uyulması gereken beş adımla başlıyor.

İşletmelerin 5 temel adımda gerçekleştirmesi gereken pratik eylemler şöyle:

  1. COVID-19 risk değerlendirmesi yapın; işe başlamadan önce, işyerinin güvenliğini sağlamalısınız.
  2. Temizlik, el yıkama ve hijyen prosedürlerini geliştirin; el yıkama ve yüzey temizleme sıklığını artırmalısınız.
  3. İnsanların evden çalışmalarına yardımcı olun; insanların evden çalışmasına yardımcı olmak için tüm makul adımları atmalısınız.
  4. Mümkünse 2 metrelik sosyal mesafeyi koruyun; mümkün olduğunca insanlar arasında 2 metrelik sosyal mesafeyi korumalısınız.
  5. İnsanların birbirinden 2 metre uzakta olamayacağı durumlarda, bulaştırma riskini yönetin; insanların birbirinden 2 metre uzakta olmalarının mümkün olmadığı durumlarda, bulaştırma riskini yönetmek için pratik olan her şeyi yapmanız gerekir.

İşyerleri için hazırlanan bu genel kuraların yanı sıra farklı sektörler için hazırlanan kuralları da paylaşan Britanya hükümeti, çalışanlar için de bazı yönergeler hazırladı. Bunlardan biri de ulaşım; virüsün yayılmasının en büyük etkenlerinden biri de gerekli olmadığı sürece yolculuk yapan insanlar.

Dört bölümden oluşan yönergede, ilk olarak yapmak istediğiniz yolculuğun gerekli olup olmadığını sorgulamanız isteniyor. İkinci aşamada eğer işe gitmek gibi zaruri bir yolculuksa önce plan yapılması ve mümkünse yoğunluğun az olduğu saatlerde yola çıkılması ve yolculuk öncesi ellerin dezenfekte edilesi isteniyor.

Söz konusu yönergenin üçüncü bölümünde yolculuk esnasında 2 metrelik sosyal mesafeyi koruma, mümkünse maske kullanma, yine mümkünse kontaksız ödeme seçeneklerini tercih etme, toplu taşıma servisi çalışanların yönlendirmelerine uyma ve sık sık elleri dezenfekte etme talep ediliyor.

Son bölümde ise toplu taşımadan sonra yürüyerek ya da bisiklet kullanarak varılmak istenen yere gidilmesi, varış noktasındaki yönergelerin takip edilmesi ve ilk fırsatta ellerin yıkanması tavsiye ediliyor.

 

“Dijitalleşerek hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin güvende hissetmelerini sağlıyoruz”

 

Tuğrul Yiğitoğlu – ADPL Muhasebe

Salgın döneminde çalışmaya devam eden iş kollarından biri olan muhasebeciler, sürecin başından bu yana alıkları önemlerle hem çalışanlarının hem de müşterilerinin güvende hissetmelerini sağlıyor.

Accounting Direct Plus Muhasebecilik firmasının yöneticilerinden Tuğrul Yiğitoğlu, CODIV-19’a karşı aldıkları önlemler sayesinde işlerine nasıl devam ettiklerini anlattı.

“Normalleşme sürecinin başlamasıyla ofisimizi yarı zamanlı çalışma koşullarından yeniden açarak, yeni dönemde nasıl hizmet vereceğimize karar vermek için bir test aşamasındayız.

Ofis içindeki oturma düzenlerini 2 metre mesafeyi koruyacak şekilde yeniden düzenledik. Ofisimizin girişinden itibaren içerideki tüm alanlara, sosyal mesafeyi korumayı ve hijyen kurallarına uymayı hatırlatıcı uyarılar astık. Her masaya anti bakteriyel jeller koyup, tek kullanımlık maske ve eldivenler temin ettik.

Bu dönemde çalışanlarımız ise sadece haftada bir gün, dönüşümlü olarak ofise geliyor. Ofisimizde 1 Haziran itibarıyla tam zamanlı çalışma sistemiyle çalışmaya başlamayı düşünüyoruz fakat Ağustos ayına kadar ofis içindeki insan temasını en aza indirmek amacıyla dönüşümlü olarak çalışmayı sürdüreceğiz.

Her odada en fazla iki kişi çalışacak şekilde yeni bir oturma planı ve ofisten çalışma rotası hazırlıyoruz. Böylece aynı odayı paylaşan 4 çalışandan ikisi ofiste, diğer ikisi ise evden işlerini yürütebilecek. Bu sistemle hem ofisimizde daha güvenli bir çalışma ortamı yaratacağız hem de işlerimizi aksatmadan çalışmaya devam edebileceğiz.

ORTAK KULLANIM ALANLARINDA AYNI ANDA EN FAZLA BİR KİŞİ OLACAK

Mutfak gibi ortak kullanım alanları için de gerekli her şeyi düşündüklerini ifade eden Tuğrul Yiğitoğlu, şöyle devam etti:

“Mutfak ve diğer ortak kullanım alanlarında aynı anda en fazla bir kişi olacak; örneğin mutfakta bir kişi varsa, o işini bitirip çıkana kadar başka bir kişi içeri giremeyecek. Tuvaletler ise yeni hijyen kuralları çerçevesinde bir sonraki kullanıcı için temizlenerek daha hijyenik bir ortam sağlanacak. Normalde ofisimizin temizliği için haftada bir gün gelen temizlikçi artık haftada üç gün gelerek bütün alanı temizliyor.”

DİJİTALLEŞEREK TEMASTAN KAÇINMA

Yiğitoğlu salgın öncesi başlattıkları dijitalleşme sayesinde müşterileri ile evrak alışverişi yapmayı azalttıklarını dile getirerek, temasla bulaşma riskini en aza indirdiklerini söylüyor:

“Şu anda kağıt evrak alışverişi ya da müşterilerimizle yüz yüze görüşmeyi askıya aldık. İlk hedefimiz kapılarımızı 1 Haziran’da müşterilerimize de açmaktı ama bunun için 1 Temmuz’a kadar bekleme kararı aldık. Şu an giriş kapımıza astığımız bilgilendirme notuyla müşterilerimizi bilgilendiriyoruz ve dışarıya bıraktığımız iki ayrı evrak kutuları sayesinde müşterilerimizin bizden talep ettiği veya bize ulaştırmak istediği belgelerin alışverişini sağlıyoruz. Gelen evraklar en az 1 gün boyunca kimsenin temas edemeyeceği bir yerde muhafaza edildikten sonra sadece bir kişinin dokunması şartıyla dijital ortama aktarılıyor.

Bu süreçte ekstra ücreti olan Dijital Fatura Yükleme Sistemini daha önce 1 Mayıs’a kadar ücretsiz sunacağımızı duyurmuştuk fakat salgının devam etmesi sebebiyle bu süreyi 1 Temmuz tarihine kadar uzattık. Dijital Fatura Yükleme Sistemi sayesinde müşterilerimiz 7 gün 24 saat, cep telefonları veya bilgisayarları aracılığıyla istedikleri yerden hesaplarına erişebiliyor, evraklarını sisteme yükleyebiliyor veya ihtiyaç duydukları belgeleri sistemden indirerek işlerini kolayca halledebiliyor. Bu sayede çalışanlarımız ve müşterilerimiz arasındaki temas en aza indirilmiş oluyor ve bulaşma riski de azalıyor. Müşterilerimiz ile görüşmeleri ise telefonla ya da internet sitemizde yer alan randevu sistemi üzerinden yapılan başvuruyla görüntülü konuşma aracılığıyla gerçekliyoruz. Bu da yine hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor.”

 

“Hijyen kurallarına uyduğum için çalışırken hiç korku hissetmedim”

 

Erkan Keser, Marketçi

COVID-19 salgını sürecinde çalışmaya devam eden 47 yaşındaki marketçi Erkan Keser, bu dönemi ve özellikle kısmi sokağa çıkma yasağı döneminde devletin belirlediği kurallar ve verdiği bilgiler kapsamında nasıl çalıştıklarını anlattı.

“Korona virüs salgının artış göstermesiyle hükümet tarafından alınan karantina ve hijyen kararları pek çok insanın alışık oldukları yaşam tarzını olumlu yönde değiştirmelerine neden oldu. Bu dönemde özellikle marketçiler baya yoğun bir süreç geçirdi.

Elimizden geldiğince ve imkanlarımız çerçevesinde korunarak hizmet veriyoruz. Bu hem bizim, hem müşterilerimizin hem de tedarikçilerimizin sağlığımı korumamıza ve virüsü bulaştırma riskini en aza indirmemize olanak sağlıyor.

Tek kullanımlık eldiven ve maskelerin yanı sıra anti bakteriyel temizlik ürünleri kullanarak, hizmet verdiğimiz alanın ve sunduğumuz ürünlerin hijyenik bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlıyoruz.

Hijyen kurallarına uyduğum için çalışırken hiç korku hissetmedim. İşe başlamadan önce kendimi iyice sterilize edip, hizmet vermeye öyle başlıyorum. İşten çıkmadan önce de eldiven ve maskemi değişiyor, yine kendimi sterilize ediyor ve eve girer girmez kıyafetlerimi değiştirip duşa giriyorum. Böylece aileme bulaştırma riskini en aza indirmiş oluyorum.”

Normalleşme süreciyle yakın zamanda iş hayatına geri dönecek olan insanlara tavsiyede bulunan Erkan Keser, şöyle devam etti:

“Bizim sektörde her gün yüzlerce farklı insanla karşılaşıyoruz. İnsanların bu durumdan bir ders çıkardığını düşünüyorum; salgının ardından yaşamlarında daha hijyenik olmaları gerektiklerini anladıklarının farkına vardılar. İş hayatına geri dönecek olan insanların, özellikle Britanya yönetimi tarafından belirlenen çalışma kurallarına uymalarını tavsiye ediyorum.”

 

“Çalışanlarımızın sağlığı için gereken her şeyi yaptık”

Işık Vedat, UKAY Catering Direktörü

Işık Vedat – UKAY CateringGıda sektörü çalışanları için var olan hijyen kuralları COVID-19 salgını ile daha da sıkılaştırıldı. Bu hem üreticilerin hem de tüketicilerin sağlığı için oldukça önemli bir etken.

Birleşik Krallık’taki önemli sos üreticilerinden biri olan UKAY Catering’in Direktörü Işık Vedat, işçilerinin virüse karşı güvende çalışabilmeleri için yaptıkları değişiklikleri ve yeni uygularını anlattı.

“Yeme içme sektörüne hizmet verdiğimiz için 23 Mart’tan itibaren biz de üretimimize ara vermek zorunda kaldık. 9 Hafta boyunca kapalı kalan firmamız 18 Mayıs’tan itibaren faaliyetlerine yeniden başladı. Fakat biz kapatmadan önce de bazı tedbirlerimizi almıştık; virüsün önce nasıl bulaştığını ve nasıl etkisi olduğunu tüm çalışanlarımıza bir eğitimle anlattık.

Gıda sektöründeki hizmet verdiğimiz için çalışanlarımıza eldiven, maske ve önlük gibi koruyucu ekipmanlar tedarik ediliyordu. Salgın sonrası hijyen kurallarımızı en yüksek seviyeye çıkararak, daha sık denetimler yapmaya başladık. Maske takma gibi daha önce opsiyonlu olarak uyguladığımız kuralları artık zaruri hale getirdik.

Bir diğer aldığımız tedbir ise dışarıdan gelen kişileri tesisimizin hiçbir bölümüne girmesine izin vermiyoruz. Bizi ziyaret etmek isteyenler için girişe yazdığımız COVIS-19 bilgilendirme notunda bir telefon numarası vererek, bizimle iletişime geçebilmelerini sağladık.

Örneğin, hijyen için tesisimizi ilaçlamaya gelen kişilere kendi tahsis ettiğimiz üniformaları giydiriyor ve onlara eşlik ederek herhangi bir yanlış uygulamanın önüne geçmeye çalışıyoruz.

Fakat en büyük risklerden biri de işe gelen çalışanlarımızdı; bunun için riski en aza indirmek amacıyla toplu taşıma kullanmaları yerine bir araçla hep birlikte gelip gitmelerini sağlıyoruz.

Firmamızda direktör olarak şahsım başta olmak üzere, tüm çalışanlarımız fabrikaya girdiğimiz anda ilk işimiz eğer yanımızda çantamız varsa herkese özel dolaba koyuyor, ellerimizi yıkıyor, elbiselerimiz değiştiriyor ve tedarik etiğimiz üniformalarla işe başlıyoruz.

Bu sayede hem üretim alanımızdaki hem de çalışanlarımızın hijyenini koruyoruz.

İşçilerin çalışma yöntemlerini gözden geçirdik. Birbirlerine çok yakın mesafede çalıştıkları ve temas halinde oldukları alanlarda gerekli düzenlemeler yaptık. Bunun bize ekstra maliyeti olmasına rağmen üretim bandımızı değiştirdik. Böylece çalışanlarımızın 2 metrelik sosyal mesafeyi koruyarak güvenli bir şekilde işlerini yapabilmelerini sağladık.

Ayrıca fabrikamıza gelen ham maddelerin de steril olması için özel bir ürün kabul alanı oluşturduk. Dışarıdan gelen ham maddeler, en az iki gün belirlenen alanda tutuluyor ve dezenfekte edilerek üretim alanına transfer edilyor.

Çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmek için bazı beklentileri vardı ve biz de bunları karşıladık. Fabrikamızda farklı etnik kökenden gelen çok sayıda kişi çalışıyor. Zaten sıkı olan hijyen kurallarımız daha da sıkılaştırarak elemanlarımıza güvenle çalışabilecekleri bir ortam sağladık. Bu da onlara işe geri gelme güveni verdi; hatta kapattığımız tarihten 4-5 hafta sonra işe dönmek istediklerini bize ilettiler. Bu da onların kendilerini güvende hissettiklerinin en iyi göstergesidir.

Yeni çalışma sistemimize alışmamız uzun sürmedi; sürekli kameralardan takip ederek, bizzat üretim alanında çalışanları gözeterek yeni hijyen kurallarına uyulmasını sağladık.

Firmamızda en riskli işi yapan teslimat şoförlerimiz için de güvenli çalışma ortamını sağlamayı başardık. Dışarıda çalıştıkları için diğer insanlarla temasları söz konusuydu; bunu en aza indirmek için müşterilerimize faturaları gibi evrakları dijital ortamda internet üzerinden göndermeye başladık. Araçlara tek kullanımlık maske ve eldivenlerin yanı sıra anti bakteriyel jeller temin ettik. Örneğin imzalanması gereken evrakları ise bir masaya bırakıp 2 metrelik sosyal mesafeyi korumalarını, karşı tarafın kendi kalemini kullanarak imza atmasını, evrakı özel klasöre koyduktan sonra anti bakteriyel jelle ellerini dezenfekte etmelerini istedik. Ayrıca nakit para transferini de aynı şekilde özel bir cüzdanda muhafaza edip, iş yerimizdeki özel ilaçlı kasada muhafaza ediyor ve üç veya dört gün sonra sayıp hesaplarımıza ekliyoruz.

Ofis çalışanlarımızın evden çalışabilmeleri için gerekli yatırımı yaparak %90 oranındaki işlerimizi ofise gitmeden halledebiliyoruz. Bu da ofis çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor; böylece işlerimizi hiçbir sorun yaşamadan halledebiliyoruz.”

 

 

 

Exit mobile version