Okullar bakanından ayrımcılık yapan tüm üniversitelere karşı çıkış
Londra Okullar Bakanı Stephen Twigg, Londra Gazete’ye yaptığı açıklamada, Türkçe A-Level sınavının Almanca, Fransızca ve diğer dillerde verilen A-Level sınavları gibi, tüm üniversiteler tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Britanya’daki bazı üniversitelerin Türkçe A-Level sınavını ‘ana dilde verilen bir sınav’ olduğu gerekçesiyle kabul etmediklerinin anımsatılması üzerine Twigg ‘Bu konuyu araştıracağım. Bu ayırımcı bir tutumdur’ dedi.
Türkçe GCSE ve A-Level sınavlarını düzenleyen OCR yetkilisi Bennet Steinberg ise, üniversitelerde böyle bir uygulamanın sözkonusunu olması durumunda, konuyu ‘büyük bir ciddiyetle’ ele alacaklarını söyledi.
Steinberg ‘Türkçe sınavları da diğer sınavlar gibi zor sınavlardır. Türk çocuklarının aldığı bu sınavı kabul etmemek, İngilizce sınavını alan bir İngiliz çocuğunun sınavlarını da kabul etmemek demektir’ şeklinde konuştu.
Kıbrıslı Türk eğitimci ve White Hart Lane okulu öğretmenlerinden Kelami Dedezade de, Türkçe A-Level sınavının kimi üniversiteler tarafından kabul edilmediğini doğruladı ve ‘Bu ayırımcı yaklaşım yasalara aykırıdır. Bu sınav A-Level düzeyinde ise kabul edilmesi gerekir. Yoğun çaba harcayarak bu sınavda başarılı olan öğrencilere büyük haksızlık yapılmaktadır’ dedi.
Eğitim Bakanlığı binasında geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ve ‘Britanya eğitim sistemi içerisinde Türkçe konuşan çocukların durumu’nu konu alan konferansta Stephen Twigg ve Kelami Dedezade’nin yanısıra, eğitimci Aydın Mehmet Ali, Ertanç Hidayettin, Niyazi Soyel, Fatih Kahraman, White Hart Lane okul müdürü David Daniels ve Islington Arts & Media School müdürü Richard Euan da birer konuşma yaptılar.
Türk Dil, Kültür ve Eğitim Konsorsiyumu ile Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri konferansta söz alan konuşmacılar, Türkçe konuşan çocukların eğitimdeki sorunlarını ele aldılar, son yıllarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiler ve hükümet yetkililerine öneriler sundular.
Konferansta konuşan Okullar Bakanı Stephen Twigg de, hükümetinin bugüne kadar Türkçe konuşan öğrencilere yönelik yeterli çaba harcamadığını kabul ederek, bundan sonraki dönemde bu alanda ilerleme kaydedilmesi için çaba sarf edileceğini vurguladı.