kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5010
EURO
34,5831
STERLIN
40,4404
BITCOIN
$62.990
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Twigg: Türkçe A-Level kabul edilmeli

Okullar bakanı Stephen Twigg, ayrımcılık yapan tüm üniversitelere karşı çıkış yapti

Twigg: Türkçe A-Level kabul edilmeli
24.06.2004
0
A+
A-
Okullar bakanından ayrımcılık yapan tüm üniversitelere karşı çıkış
Education-Con-Twigg

Stephen Twigg, ayrımcılığa karşı çıktı

Londra Okullar Bakanı Stephen Twigg, Londra Gazete’ye yaptığı açıklamada, Türkçe A-Level sınavının Almanca, Fransızca ve diğer dillerde verilen A-Level sınavları gibi, tüm üniversiteler tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Britanya’daki bazı üniversitelerin Türkçe A-Level sınavını ‘ana dilde verilen bir sınav’ olduğu gerekçesiyle kabul etmediklerinin anımsatılması üzerine Twigg ‘Bu konuyu araştıracağım. Bu ayırımcı bir tutumdur’ dedi.

Türkçe GCSE ve A-Level sınavlarını düzenleyen OCR yetkilisi Bennet Steinberg ise, üniversitelerde böyle bir uygulamanın sözkonusunu olması durumunda, konuyu ‘büyük bir ciddiyetle’ ele alacaklarını söyledi.

Steinberg ‘Türkçe sınavları da diğer sınavlar gibi zor sınavlardır. Türk çocuklarının aldığı bu sınavı kabul etmemek, İngilizce sınavını alan bir İngiliz çocuğunun sınavlarını da kabul etmemek demektir’ şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türk eğitimci ve White Hart Lane okulu öğretmenlerinden Kelami Dedezade de, Türkçe A-Level sınavının kimi üniversiteler tarafından kabul edilmediğini doğruladı ve ‘Bu ayırımcı yaklaşım yasalara aykırıdır. Bu sınav A-Level düzeyinde ise kabul edilmesi gerekir. Yoğun çaba harcayarak bu sınavda başarılı olan öğrencilere büyük haksızlık yapılmaktadır’ dedi.

Eğitim Bakanlığı binasında geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ve ‘Britanya eğitim sistemi içerisinde Türkçe konuşan çocukların durumu’nu konu alan konferansta Stephen Twigg ve Kelami Dedezade’nin yanısıra, eğitimci Aydın Mehmet Ali, Ertanç Hidayettin, Niyazi Soyel, Fatih Kahraman, White Hart Lane okul müdürü David Daniels ve Islington Arts & Media School müdürü Richard Euan da birer konuşma yaptılar.

Education-Con-Ludford-Ece 2004

Sarah Ludford, Meral Ece ile birlikte izledi.

Türk Dil, Kültür ve Eğitim Konsorsiyumu ile Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri konferansta söz alan konuşmacılar, Türkçe konuşan çocukların eğitimdeki sorunlarını ele aldılar, son yıllarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiler ve hükümet yetkililerine öneriler sundular.

Konferansta konuşan Okullar Bakanı Stephen Twigg de, hükümetinin bugüne kadar Türkçe konuşan öğrencilere yönelik yeterli çaba harcamadığını kabul ederek, bundan sonraki dönemde bu alanda ilerleme kaydedilmesi için çaba sarf edileceğini vurguladı.

Education-Con-Niyazi-Soyel

Niyazi Soyel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.