1995 yılından bu yana Taksim Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınarak zorla kaybedilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini soran Cumartesi Anneleri Türkiye’de 25 Ağustos’ta 700. kez bir araya gelecek.
Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için Türk ve Kürt Toplum Dayanışma Merkezi, 25 Ağustos’ta Trafalgar Meydanı’nda buluşmak için çağrı yaptı.
Day-Mer tarafından paylaşılan basın açıklaması:
“Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için Trafalgar Meydanı’nda olacağız.
CUMARTESİ ANNELERİ 700 HAFTADIR AYNI YERDE!
Türkiye’de güvenlik güçlerince gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ile onları destekleyen insan hakları savunucuları, “Kayıplarımızı istiyoruz!” diyerek barışçıl bir direniş başlattılar. Her cumartesi saat 12.00 de İstanbul’un en işlek yeri olan Galatasaray Meydanı’nda yüzlerce kaybın fotoğrafını taşıyarak hakikat ve adalet talep eden seslerini yükselttiler.
Türkiyenin en uzun erimli barışçıl protestosuna dönüşen cumartesi buluşmaları 25 Ağustos 2018 tarihinde 700. haftasına girecek. Cumartesi Anneleri 700 haftadır kayıplarını ve adaleti arıyor olacaklar.
Onların her cumartesi Galatasaray’dan yükselen “Adaletsizliği kanıksamak da adaletsizliği üretmek kadar utanç vericidir; kanıksama ve susma!” çağrısı herkesedir.
Cumartesi Anneleri’nin “Hakikat ve Adalet” talebine destek olmak için Britanya Demokratik Güç Birliği olarak sizi 25 Ağustos Cumartesi günü Trafalgar Meydanı’na çağırıyoruz.”
CUMARTESİ ANNELERİ KİMDİR?
Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’ten bu yana her Cumartesi günü Galatasaray Meydanında oturma eylemleri düzenleyerek, gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.
Arjantin’de cunta yönetiminin zorla yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo Meydanı’nda toplanan annelerden esinlenen gruba katılanların sayısı zaman geçtikçe binleri bulmuştur. 13 Mart 1999’da polisin müdahaleleri nedeniyle oturma eylemlerine ara veren grup, 31 Ocak 2009’da yeniden bir araya gelmeye başladı.
23 Temmuz 2016 itibarıyla 591. buluşmalarını gerçekleştiren ailelerin başlıca talepleri kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu’nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamasıdır.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 2013’te Cumartesi Anneleri’ne verildi.
Uruguay Eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşi, 31 Ekim 2015 Cumartesi Günü 553. kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri’ne destek olmak için Galatasaray Lisesi’nin önüne gelmişti.