kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
STERLIN
40,6287
BITCOIN
$64.250
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Ramadan Cami, kripto para ile £14.000 zekat topladı

Ramadan Cami, kripto para ile £14.000 zekat topladı

İNGİLTERE’DE kripto para ile bağış kabul eden ilk cami olarak tarihe geçen Masjid Ramadan (Ramadan Cami), Ramazan’da £10,000 olarak belirlediği zekat hedefini aştı.

1977’de hizmete giren İngiltere’nin ilk Türk camisi, bu sene Ramazan’da zekât ve fitre bağışlarını dünyanın en popüler iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum ile kabul edeceğini açıklamıştı. 30 günlük kampanyanın sonunda cami, £13.983’u kripto para olmak üzere toplam £17.443 topladı.

Shacklewell Lane Cami olarak da bilinen ve Dalston’da yer alan Masjid Ramadan, 17 Mayıs’tan 14 Haziran’a dek süren Ramazan ayında 24 farklı kripto para bağışı aldı. Bunlardan 17’si Bitcoin (14’ü zekât, 3’ü fitre), 7’si Ethereum’du (4’ü zekât, 3’ü fitre). Aldığı en büyük bağış, fitre olarak bağışlanan ve £5200’dan fazla tutan 14,99 Ethereum’du. Zekât kampanyası hakkında dünya genelinde çıkan haberler, Endonezya’dan bir Ethereum madencisinin de ilgisini çekti. Ethereum bağışlarından birisinin bu ilgi sonucu geldiği düşünülüyor.

Dini danışmanlarının yönlendirmelerini takip eden Masjid Ramadan, İslam’ın bu tür mülklerin ticaretini engelleyen spekülasyon kuralını çiğnememek için gelen kripto paraları hemen bozdurdu. LocalBitcoin.com gibi saygın döviz dönüştürücüleri kullanan cami, Bitcoin ve Ethereum almak isteyenlerle Sterlin karşılığında takas yaptı ve para doğrudan caminin banka hesabına girdi.

Caminin Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Güney, Ramazan kampanyasının sonucundan duyduğu mutluluğu şu sözlerle dile getirdi: “Kripto para veya geleneksel yollarla bağış yapan herkese çok teşekkür ederiz. Camideki çoğu kişinin bu yeni para birimini kabul edişimizle ilgili şüpheleri vardı ama kripto para ile kâğıt paranın dört katı kadar bağış toplamamız, yeni dijital birimlere açık olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu bağışlar, camimizde ve hayır işlerimizde büyük fark yaratacak”

İngiltere’de tescilli vakıf statüsünde olan cami, toplanan zekâtı üç alanda kullanacak: camide gereken tamiratları yapma, yoksul Müslüman ailelerin cenaze masraflarına yardımcı olma ve civardaki ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve barınak sağlama.

Londra’da bulunan ve İslami finans konusuna odaklanan bir start-up olan blockchain firması Combo Innovation’ın kurucusu Gurmit Singh, camiye kripto parayı güvenli bir şekilde nasıl alacakları, muhafaza edecekleri ve satacakları konusunda danışmanlıkta ve yardımda bulunmuştu. Singh, kampanyanın ardından şu açıklamayı yaptı: “Masjid Ramadan’ın kripto zekât ve fitre girişiminin sonuçlarından ve bunun geleneksel yollarla topladıkları bağışları, İslam hukuku sınırları içinde kalarak tamamlamasından çok mutluyuz. Umuyorum ki İngiltere’deki diğer camiler ve kuruluşlar da Masjid Ramadan’ın bu yeni gelir kaynağındaki avantajını görür ve bu yolu takip ederler. Blockchain teknolojisindeki potansiyelin, küresel Müslüman toplumunun servetini yeniden dağıtacağına ve kurumları bu teknolojinin diğer olasılıklarını da değerlendirmeye çağıracağına inanıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.