kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
STERLIN
40,6721
BITCOIN
$64.489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

‘Savaş ve Kültürel Tahribat’ paneli gerçekleşti

‘Savaş ve Kültürel Tahribat’ paneli gerçekleşti
28.06.2018
0
A+
A-

 

LONDRA’DA Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen Kültür Sanat Festivali’nde çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

23 Haziran Cumartesi günü, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (Day-Mer) ev sahipliğinde, ‘Savaş ve Kültürel Tahribat’ konulu panel gerçekleştirildi.

Gerçekleşen panele, konuşmacı olarak Houzan Mahmoud, Erem Kansoy, Aydin Çubukcu ve Andrew Smith katıldı.

Son dönemlerde savaşların yol açtığı kültürel etkileri konu alan panelde, konuşmacılar kendi çalışmalarına değindi ve özelikle toplumsal ve ideolojik etkiler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kültürel yıkım deyince insan toplumunun, özellikle saldırıya uğrayan ülkelerde ve saldırıyı gerçekleşen ülkelerde insanların gündelik hayatında yol açan değişiklikler üzerine değinen Aydın Çubukcu, ifadesine şöyle devam etti:

“Savaş kendiliğinden olan bir şey değildir, doğa olayı değildir. Belirli bir politikanın sonucudur ve uygulaması da belirli bir politik sonuç elde etmeye yöneliktir. Politika aynı zamanda toplumsal ele geçirilişi içeren bir niteliktir, Özellikle emperyalist politikada bu mevcuttur. Bu nedenden dolayı, savaş bu politikanın en etkili ve şiddet içeren yönetimi olarak yola çıkar.

SALDIRAN TARAFIN TOPLUMDA KÜLTÜREL YIKIMI

Başka ülkeleri ele geçirmek başka halkları ele geçirmek veya yok emek gibi saldırılar, günümüzde bu Ortadoğu’da mevcut. Suriye politikası açısından ise, saldıran ülke olarak Türkiye toplumu üzerinde ciddi etkiler görülmektedir. Saldıran ülke kendi ülkesinde şoven milliyetçiliği ve saldırıyı destekleyen başka ideolojileri destekler ve bunları yaygınlaştırmaya çalışır. Toplum aslında savaş istemez ama bu ideolojik desteklerle savaşı sürdüren politikan çevreleri oradan güç almak ister ve topluma bunu empoze ederler.”

Savaş muhabiri Erem Kansoy ise Suriye topraklarında, Rakka cephesinde özellikle yaşanan Kürt halkının DAEŞ çetelerine karşı yürüttüğü mücadeleye değinerek, oradaki kültürel tahribatı şöyle açıkladı:

“Ortadoğu’nun tamamında ciddi bir yıkım var. Sade fiziksel yıkım değil de en kalıcı boyutu ile psikolojik sonuçları ile bir yıkım yaratmaktadır. Batılı güçlerin Ortadoğu’da yürütmüş olduğu savaşlarda bir yıkım gerçekleştirerek özellikle özel şirketler ve firmalarla yeniden yapılanma sürecinde Ortadoğu’da bulunup ekonomik gelir elde etmeye çalıştığı doğrudur.

Son dönemlerde, özellikle NGO’ların yetersizleri ciddi bir eksiklik ve Kobani sürecinde uluslararası yardım kuruluşların hiçbir şekilde bölgeye yeterince desteği sağlamadığını görmekteyiz.”

1 Temmuz Pazar günü Clissold Park, Stoke Newington’da yapılacak büyük Park Şenliği ile festival sona erecek. Yine binlerce kişinin katılımı beklenen 1 Temmuz’daki Park Şenliğine Mikail Aslan, Hakan Vreskala, She’Koyokh, Colomboloco ve sürpriz sanatçılar katılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.