kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5589
EURO
36,3398
STERLIN
43,5104
BITCOIN
$95.087
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Açık
7°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Perşembe Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Londra’da Kültür Başkenti Kastamonu tanıtıldı

Londra’da Kültür Başkenti Kastamonu tanıtıldı
30.05.2018
0
A+
A-

Kastamonu, Cide

ULUSLARARASI Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen ve Anadolu’nun en eski yerleşim merkezleri arasında olan Kastamonu, Londra’da gerçekleşen bir etkinlikle tanıtıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Moldova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan oylama sonucunda 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Kastamonu seçilmişti.

Kastamonu birçok doğa zenginliğine ev sahipliği yapıyor. Valla kanyonu, Ilgarini mağarası, sayısız şelale ve kanyonu, yeşilin her tonunu barındıran ormanları ile Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti olan Kastamonu, Londralılara tanıtıldı.

Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulunda (SOAS) 24 Mayıs Perşembe günü yapılan etkinliğin konuşmacısı tarih Doktoru Kenan Aksu oldu. Aslen Kastamonulu olan Dr. Aksu, Anadolu’nun eski yerleşim merkezleri arasında bulunan, 7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiye sahip medeniyet şehri Kastamonu’yu hazırladığı sunumla anlattı.

Dr. Aksu sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik Kastamonu’ya has çekme helva ikramı ile son buldu.

KÜLTÜR BAŞKENTİ KASTAMONU

Kastamonu, 1084 yılında Emir Karatekin Paşa tarafından alınarak Türklerin eline geçti. Osmanlı topraklarına Fatih Sultan Mehmet döneminde katılan kent, doğuda Samsun, batıda İzmit, güneyde Kalecik, kuzeydeki doğal sınırı olan Karadeniz sahili ile imparatorluğun geniş bir eyaleti olarak Cumhuriyet’e kadar idari merkez konumunu sürdürdü.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ÖNEMLİ GÖREV

Kurtuluş Savaşı sırasında gemilerle Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki liman açıklarına getirilen silah ve malzemeler, daha sonra yörede “denk kayığı” adıyla bilinen teknelerle karaya taşınmış, “İstiklal Yolu” üzerinden cepheye ulaştırılmıştı.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün 23-31 Ağustos 1925’te Kastamonu’da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılabı, Cumhuriyet döneminin önemli olaylarından biri olarak tarihe geçti.

Kurtuluş Savaşı simgelerinden Şerife Bacı heykeli

İNANÇ TURİZMİ

Kastamonu Selçuklu, Candaroğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalan pek çok cami, türbe, medrese ve dergahı barındırması dolayısıyla inanç turizmi açısından da yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.

DOĞAL GÜZELLİKLERİ

Kastamonu’nun Karadeniz’e 170 kilometrelik sahil şeridi var. Sahil şeridinde Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin olmak üzere 6 ilçesi yer alıyor. Kastamonu kıyıları, Karadeniz’in genel yapısı yanında barındırdığı doğal koy ve barınaklarla da farklılık gösteriyor. Kent, kanyonları, yaylaları, ormanları, şelaleleri ve akarsularıyla doğaseverlerin sık sık ziyaret ettiği mekanlardan biri konumunda.

Batı Karadeniz’in en yüksek dağlarından Ilgaz, kış turizminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kastamonu merkeze 40, Ankara’ya yaklaşık 200, İstanbul’a ise 450 kilometre mesafede bulunan Ilgaz, Kastamonu Havalimanı’nın yapılmasının ardından kayakseverlerin kolayca ulaşabileceği bir yer haline geldi.

ÖNEMLİ EDEBİYATÇILAR

Türk sinemasının unutulmazları arasında yer alan Hababam Sınıfı kitabının yazarı Rıfat Ilgaz, Kastamonu’nun yetiştirdiği önemli edebiyatçılardan biri. Kentin öne çıkan diğer yazarları arasında Behçet Necatigil, Orhan Şaik Gökyay ve Oğuz Atay var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.