kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3410
EURO
35,0620
STERLIN
41,0244
BITCOIN
$63.750
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

“Önce diyalog, sonra müzakere”

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ta tarafların müzakereden önce diyalog kurması gerektiğine vurgu yaptı.

“Önce diyalog, sonra müzakere”
08.02.2018
0
A+
A-

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ta tarafların müzakereden önce diyalog kurması gerektiğine vurgu yaparak, tarafların zemin veya parametreler konusunda gerçek bir anlayış birliğine varmadan, zihniyet değişmeden başlayacak bir müzakerenin kısır bir döngüye dönüşeceğini ve sonuca ulaşamayacağını kaydetti.

Kudret Özersay, 4 partinin yer aldığı koalisyon hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak TAK’a verdiği ilk demeçte, 12 yıl aktif görev yaptığı Kıbrıs müzakereleri başta olmak üzere Türkiye ile ilişkiler, bakanlığın personel eksikliği, dış temsilciliklerin güçlendirilmesi, Taşınmaz Mal Komisyonu gibi kurumların etkinliğinin artırılması konularına ilişkin görüş ve düşüncelerini aktardı.

3 farklı Kıbrıslı Türk lider, 4 farklı Kıbrıslı Rum lider ve 2 farklı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’yle oturduğu masalarda Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerede bulunan Özersay için, “şehit çocuğu olarak varlığını hep yanında hissederek büyüdüğü devlet önemli”. Siyasi hayatında da ülke yönetimi bağlamında da devletin vatandaş için var olduğunu ve hizmet ettiği sürece var olduğunu düşünen Özersay, “bugün o noktada olunmadığı” kanısında.

Devletin varlığını sembollerle değil de hizmet vererek hissettirmesi gerektiğini vurgulayan Kudret Özersay, gerçek ülke sevgisinin de bu olduğuna inandığını belirtti.

Kudret Özersay, gerek eğitiminden, gerekse yıllarca aktif görev aldığı müzakerelerden dolayı aşina olup, sempati duyduğu konularla ilgileniyor olmasında dolayı Dışişleri Bakanı olmaktan memnuniyet duyduğuna vurgu yaptı.

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER DAHA SAĞLIKLI HALE DÖNÜŞMELİ”

Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nın misyonunun çoğu zaman “Kıbrıs sorunu ve müzakereler” şeklinde algılandığını; ancak bakanlığın, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs sorunu dışındaki dış politika hedefleri ve KKTC’nin çok farklı konulardaki görüş ve duruşunun ortaya konması ve savunulması fonksiyonunu da yerine getirdiğine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, son dönemde ülkede yaşanan olaylar dikkate alındığında, özellikle Türkiye ile ilişkilerin daha iyi bir diyalog temelinde, daha sağlıklı hale dönüştürülmesi gerektiğine inandıklarından Dışişleri Bakanlığı’nı üstlenip, buna katkı koymak istediklerini belirtti.

Özersay, “Stratejik ortağımız, en önemli müttefikimiz olan Türkiye ile ilişkilerin sağlıklı zemine oturmasını önemsiyoruz” dedi.

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜN DÜŞÜNCE VE BEKLENTİSİ DOĞRU ANLATILMALI”

Dışişleri Bakanı Özersay, Kıbrıs meselesinin sadece müzakerelerin devamı üzerinden giden bir mesele olmadığını, Kıbrıs Türkü’nün düşünce, beklenti ve pozisyonunun yapılacak diplomatik temaslarda doğru anlatılmasına da katkı yapmak gerektiğine vurgu yaptı.

Özersay, yurt dışındaki temsilciliklerin, büyükelçilik statüsüne sahip olmamaları ve çok üst düzey temas yapmamalarına rağmen gerçekleştirecekleri temaslarda Kıbrıs Türkü’nün ve devletinin pozisyonunun anlatılmasında, sağlıklı bir politikayla, önemli bir misyon yerine getireceğini düşünüyor.

(YENİDÜZEN.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.