Site icon Londra Gazete

Andrew Mango’ya fahri doktora ünvanı verildi

mango-0İstanbul doğumlu İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango’ya, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Mango’ya fahri doktora payesi, TC Londra Büyükelçilik Rezidansı’nda düzenlenen törende, 18 Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Noroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Handan Özışık Karaman tarafından verildi.

Büyükelçi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz’ün ev sahipliğinde düzenlenen törende, Dr. Andrew Mango’nun eşi Mary Mango, 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Kuveyt Büyükelçisi Khaled Al Duwaisan, Büyükelçilik yetkilileri, müzik tarihçisi ve orkestra şefi Dr. Emre Aracı, Truva belgeselinin yapımcısı Bettany Hughes başta olmak üzere çok sayıda İngiliz ve Türk akademisyen hazır bulundu.

Büyükelçi Çeviköz ve Profesor Karaman’ın yaptığı konuşmaların ardından akademik cübbe giydirilen Dr. Mango’ya fahri doktora payesi takıldı ve geleneksel Türk sanatlarının en güzel örneklerinden oluşan bir pano hediye edildi.

Star Kıbrıs’ın haberine göre, Prof. Özışık Karaman fahri doktora payesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Dr. Mango Türkiye’ye ve tarihine önyargılı bakan bir yabancıdan farklı olarak, Türkleri ve Türkiye’yi içerden tanıyan bir kişi olarak Türk tarihine yaklaşmış ve bu nedenle birçok haksız eleştiriye de maruz kalmıştır. Bu nedenlerle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu, 30 Mayıs 2012 tarihinde, İngiliz araştırmacı -yazar Andrew Mango’ya 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/b-5 maddesi uyarınca ‘Fahri Doktora Unvanı’ verilmesine oy birliği ile karar verdi. Dr. Mango, halen gençlere taş çıkartacak şekilde eserler üreterek bizleri aydınlatmaya devam etmektedir. Üstada daha uzun, sağlıklı ve üretken bir ömür dileriz” diye konuştu.

Dr Andrew Mango ise yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de ön plana çıktığının altını çizerken, üniversiteye adını veren 18 Mart’ın Türkiye tarihindeki önemine dikkat çekti.

İstanbul’da 1926’da doğan ve 21 yaşına kadar Türkiye’de yaşayan Mango, 1947’de Londra’ya yerleşti ve o tarihten itibaren, Türkiye ile ilgili araştırmalar yaptı. 1968’de ”Turkey” isimli ilk kitabı yayımlanan İngiliz yazarın daha sonra, ”Türkiye’nin Terörle Savaşı”, ”Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu” ve ”1938’den Günümüze, Türkiye ve Türkler” isimli kitapları yayımlandı.

Mango’nun Londra’daki evinin kütüphanesinde Türkiye, Atatürk ve Kuzey Kıbrıs ile ilgili çok sayıda kitap bulunuyor.

 

 

Exit mobile version