kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
STERLIN
40,5908
BITCOIN
$64.233
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
10°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Andrew Mango’ya fahri doktora ünvanı verildi

Andrew Mango’ya fahri  doktora ünvanı verildi
27.09.2012
0
A+
A-

mango-0İstanbul doğumlu İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango’ya, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Mango’ya fahri doktora payesi, TC Londra Büyükelçilik Rezidansı’nda düzenlenen törende, 18 Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Noroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Handan Özışık Karaman tarafından verildi.

Büyükelçi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz’ün ev sahipliğinde düzenlenen törende, Dr. Andrew Mango’nun eşi Mary Mango, 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Kuveyt Büyükelçisi Khaled Al Duwaisan, Büyükelçilik yetkilileri, müzik tarihçisi ve orkestra şefi Dr. Emre Aracı, Truva belgeselinin yapımcısı Bettany Hughes başta olmak üzere çok sayıda İngiliz ve Türk akademisyen hazır bulundu.

Büyükelçi Çeviköz ve Profesor Karaman’ın yaptığı konuşmaların ardından akademik cübbe giydirilen Dr. Mango’ya fahri doktora payesi takıldı ve geleneksel Türk sanatlarının en güzel örneklerinden oluşan bir pano hediye edildi.

Star Kıbrıs’ın haberine göre, Prof. Özışık Karaman fahri doktora payesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Dr. Mango Türkiye’ye ve tarihine önyargılı bakan bir yabancıdan farklı olarak, Türkleri ve Türkiye’yi içerden tanıyan bir kişi olarak Türk tarihine yaklaşmış ve bu nedenle birçok haksız eleştiriye de maruz kalmıştır. Bu nedenlerle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu, 30 Mayıs 2012 tarihinde, İngiliz araştırmacı -yazar Andrew Mango’ya 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/b-5 maddesi uyarınca ‘Fahri Doktora Unvanı’ verilmesine oy birliği ile karar verdi. Dr. Mango, halen gençlere taş çıkartacak şekilde eserler üreterek bizleri aydınlatmaya devam etmektedir. Üstada daha uzun, sağlıklı ve üretken bir ömür dileriz” diye konuştu.

Dr Andrew Mango ise yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de ön plana çıktığının altını çizerken, üniversiteye adını veren 18 Mart’ın Türkiye tarihindeki önemine dikkat çekti.

İstanbul’da 1926’da doğan ve 21 yaşına kadar Türkiye’de yaşayan Mango, 1947’de Londra’ya yerleşti ve o tarihten itibaren, Türkiye ile ilgili araştırmalar yaptı. 1968’de ”Turkey” isimli ilk kitabı yayımlanan İngiliz yazarın daha sonra, ”Türkiye’nin Terörle Savaşı”, ”Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu” ve ”1938’den Günümüze, Türkiye ve Türkler” isimli kitapları yayımlandı.

Mango’nun Londra’daki evinin kütüphanesinde Türkiye, Atatürk ve Kuzey Kıbrıs ile ilgili çok sayıda kitap bulunuyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.